Hopp til innhold

Politiet gransker Breiviks nett-helter

Politiet har satt ned en egen gruppe som kartlegger Anders Behring Breiviks forbilder.

Christian Hatlo, politiadvokat

Politiadvokat Christian Hatlo sier hovedfokuset er å finne eventuelle medhjelpere.

Foto: NRK

Dokumentet massedrapsmannen la ut på internett kort tid før han gjennomførte de grusomme terrorhandlingene er fullt av navn på forbilder og inspiratorer.

Anti-islamske forfattere og bloggere fra hele verden er navngitt, men Behring Breivik gjør det klart at den anonyme, norske bloggeren «Fjordman» er hans største forbilde.

På et pressemøte tirsdag ettermiddag sa politiadvokat Christian Hatlo at de har opprettet en egen gruppe som skal ettergå bloggerne og andre høyreekstreme grupper som er knyttet til saken.

Breiviks inspirator

Pål-Fredrik Hjort Kraby

Politiadvokat Pål-Fredrik Hjort Kraby.

Foto: Lefteris Pitarakis / Ap

Likevel nektet Hatlo å si om politiet vet hvem den anonyme bloggeren Fjordman er.

– Utover at vi har et eget team som etterprøver alle opplysninger, ønsker jeg ikke å gå i detalj på hvem vi avhører eller når det skal skje, sa han under pressemøtet tirsdag ettermiddag.

Men ifølge Vårt Land har etterforskerne allerede bestemt seg for å kalle Fjordman inn til avhør. Målet er å skaffe en oversikt over høyreekstreme miljøer i Europa.

– Den anonyme bloggeren som kaller seg Fjordman, vil bli avhørt. Han er det naturlig for oss å avhøre, uttalte politiadvokat Pål-Fredrik Hjort Kraby til avisa.

Fjordman fortsatt anonym

Fjordman har i et e-postintervju med NRK.no nektet å si hvem han er. Bloggeren sier han frykter angrep fra militante islamister dersom identiteten hans blir kjent.

– Jeg er anonym delvis fordi jeg er en stille person som genuint misliker oppmerksomhet, men primært av sikkerhetsgrunner, skrev Fjordman sist uke.

Han sier han tar sterk avstand fra terroren, men mener fortsatt at masseinnvandring av muslimer er den største trusselen mot Norges framtid.

Fjordman mener vestlige eliter godtar masseinnvandring for å knuse det hvite, kristne flertallet.

I nettdebatter med Anders Behring Breivik har Fjordman blant annet anklaget vestlige ledere for å drive juridisk og demografisk krigføring mot sitt eget folk.

Målet skal være en ny verdensordning der de selv har all makt.

Populær islam-hater

gates of vienna

Bloggeren Fjordman skriver ofte på den høyrevridde nettstedet Gates of Vienna

Foto: Skjermdump

Islamfiendtlige bloggere over hele verden, som amerikanerne Robert Spencer og Pamela Geller, har omtalt Fjordmans tekster på sine nettsider.

– Hvis historiebøkene skrives av siviliserte mennesker, og ikke barbarere, vil Fjordmans verker blir studert i tiår framover, skriver Geller på sin blogg.

Det er usikkert om det skjuler seg én eller flere identiteter bak kallenavnet Fjordman.

Pseudonymet dukket først opp i en blogg i 2005. Bloggen blir ikke oppdatert, men Fjordman legger ut sine tekster på høyrevridde nettsider som Gates of Vienna.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger