Hopp til innhold

– Behring Breivik synes tiden i isolat er tung

POLITIHUSET (NRK.no) Anders Behring Breivik sier i avhør at han har fått hjelp av personer i utlandet for å skaffe utstyr til terroraksjonene. Men han nekter å si hvem disse er.

Geir Lippestad

Anders Behring Breiviks forsvarer, Geir Lippestad, sier at den terrorsiktede ikke ønsker å si hvem som hjalp ham å skaffe utstyr.

Foto: NRK

Anders Behring Breiviks forsvarer Geir Lippestad møtte i dag pressen utenfor Politihuset på Grønland.

Forsvareren kommer rett fra et flere timers langt avhør med sin klient, der også politiets etterforskningsleder og avhørsleder har vært tilstede.

– Det er ikke noen store endringer. Han har erkjent de faktiske forholdene, men altså ikke straffskyld, sier Lippestad.

Ifølge Lippestad har dagens møte vært to-delt. Første del ble ifølge Lippestad brukt til å gå gjennom referatene fra de to foregående avhørene og Behring Breivik har signert og godkjent disse.

Politihuset på Grønland i Oslo

Politihuset på Grønland, der Anders Behring Breivik har blitt avhørt.

Foto: Richardsen, Tor / SCANPIX

På spørsmål om hva Behring Breivik gjør i tiden mellom avhørene, svarer Lippestad følgende:

– Han gjør ikke stort på cella, for å si det sånn. Han opplyser til meg at han opplever tiden på isolat som tung, forteller Lippestad.

Dagbladet skriver at Lippestad har møtt sin klient fem ganger før dagens møte.

– Har møtt mennesker som hjalp ham

I tillegg å beskrive tiden på isolat som tung, har Behring Breivik forklart seg om planleggingen av terrorangrepet, og sin omfattende reisevirksomhet i forkant av 22. juli.

– Han har forklart seg om reisevirksomhet, han har forklart seg om planlegging, og han har forklart seg om sin egen situasjon.

– Dette gjelder reising både i Norge, og i store deler av Europa. Jeg ønsker ikke å gå inn på spesifikke land, men det er veldig mange land i Europa, sier Lippestad.

Terrorsiktede Anders Behring Breivik på vei fra retten til politihuset

Anders Behring Breivik skal ha fått hjelp av flere personer i utlandet for å skaffe utstyr til terrorangrepene.

Foto: Jon-Are Berg-Jacobsen / SCANPIX

Lipppestad forklarer at Behring Breivik har jobbet med planleggingen av terrorangrepene i flere år, og har senere i intervjuet sier han at Behring breivik har foretatt et tyvetalls reiser rundt i hele verden for å skaffe utstyr.

Noen av disse reisene skal være ferier, men mange er knyttet til angrepet.

– Nesten alt utstyret han har brukt har han skaffet seg i utlandet, sier Lippestad.

Lippestad sier at Behring Breivik skal ha møtt flere mennesker på disse reisene, og at noen av disse skal ha hjulpet ham å skaffe utstyr.

Lippestad sier at planleggingen har foregått i forskjellige faser over mange år, men at den siste, mest intensive fasen har vært de siste årene.

Vil ikke snakke om medhjelpere

Lippestad forteller at Behring Breivik ikke ønsker å snakke om eventulle medhjelpere, selv om han får spørsmål om det.

– Han har ikke sagt noenting om medhjelpere, selv om han har fått spørsmål om det. Han ønsker ikke å si noe om det, sier Lippestad.

Behring Breivik skal heller ikke ha firt på noen av kravene han tidligere har satt for å snakke om medhjelpere og eventuelle andre «terrorceller».

Geir Lippestad

Geir Lippestad, Anders Behring Breiviks forsvarer, sier til NRK at Anders Behring Breivik opplever tiden på isolat som «tung».

Foto: Ingunn Andersen / NRK

– Han har ikke kommet med nye krav. Det er vanlige krav som alle fengslede har, som røyk og den type ting, og så er det disse urealistiske kravene som han ikke har firt på, og som man ikke kan ta stilling til heller, sier Lippestad.

Breivik skal ifølge Lippestad ha fått mer klær og tilgang til en klokke, slik han har bedt om.

Tonen under avhørene skal ifølge Lippestad være profesjonell, «uten så mye følelser».

– Han forklarer seg villig om alt som har med sin rolle å gjøre, men altså ikke om andres rolle, sier Lippestad.

Nysgjerrig på hvordan verden reagerer

Ifølge Lippestad har Behring Breivik flere ganger under avhørene vist til sitt «manifest», men at politiet ikke har kommet så langt som å konfrontere han med om det som er skrevet der faktisk stemmer.

Lippestad forklarer at dagens avhør har vært mer konfronterende i den forstand at det har blitt stilt flere spørsmål, men utelukker at det har vært en ubehagelig stemning.

Lippestad sier også at Behring Breivik har stilt spørsmål om hvordan media og samfunnet har reagert på det som har skjedd.

– Flere ganger har han stilt spørsmål om det, og jeg har svart han at det er stor mediainteresse, og det har han også sett ut av vinduene da han var på fengslingsmøte, så det vet han, sier Lippestad.

– Hva tenker han om det?

– Han er nysgjerrig på hvordan Norge og Europa, og forsåvidt også resten av verden reagerte, sier Lippestad.

Lippestad ønsker ikke å svare på om Behring Breivik virker skuffet over at angrepet hans ikke har gitt den ønskede effekten, det vil si en revolusjon.

– For de fleste er det vel klart at en revolusjon ikke starter på denne måten, så det blir litt vanskelig å vite hva han tenker det, sier Lippestad.

Behring Breivik skal også ha forklart seg om fluktplanen han hadde for å komme seg vekk fra Utøya etter angrepene.

– Han har forklart noe om den, men den er så uvirkelig at den er det vanskelig å si noe om.

Kartlegger nettverk

Avhøret onsag er det tredje siden pågripelsen, og det første der politiet stiller konfronterende spørsmål til Behring Breivik. I foregående avhør har man i større grad latt den siktede forklare seg fritt.

Tidligere i dag bekreftet politiet at kartleggingen av Behring Breiviks nettverk fortsatt er sentralt.

– Om han hadde medhjelpere er et hovedfokus for politiet, selv om vi så langt ikke har funnet noe som antyder det, sa politiadvokat Pål-Fredrik Hjort Kraby, som er aktor i saken.

Utelukker ikke kodespråk

Han sier til NRK at Behring Breiviks private manus kommer til å være svært sentralt i de kommende avhørene.

– Det er sentralt fordi han stadig referer til det, og det er et stort skriftelig materiale som er tilgjengelig for mange. Det er naturlig for oss å gå gjennom det, og analysere det, slik at vi står bedre forberedt når vi avhører ham, sier politiadvokaten til NRK.no.

Han sier politiet ikke kan utelukke at manuset inneholder et kodespråk som Behring Breivik bruker for å kommunisere med eventuelle medhjelpere.

– Denne saken er så spesiell og omfattende og planleggingen han har stått for så intens, at vi må ta høyde for at det også inebærer sånne ting, sier Hjort-Kraby.


AKTUELT NÅ