Forsøkte å knuse Rodriguez som vitne

Advokat Carl Bore, ber om full frifinnelse for sin 21 år gamle klient, som er siktet i Bolivia-saken. Han mener at hele vitneforklaringen til Madeleine Rodriguez må ses bort fra.

Carl Urquieta Bore

21-åringens forsvarer Carl Bore holdt torsdag sin avlsutningsprosedyre i Oslo tingrett: – Dere kan ikke sende ei jente til 6,5 års fengsel med et slikt bevisgrunnlag, sa han.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix

Torsdag holdt Bore sin avslutningsprosedyre i rettssaken i Oslo tingrett, hvor fem personer har vært tiltalt for forsøk på eller medvirkning til kokainsmugling fra Bolivia.

Rettssakens hovedperson er en 21 år gammel kvinne fra Lillesand, som rømte fra fengsel i Bolivia før saken mot henne kom opp for retten. Nå sitter hun på norsk tiltalebenk sammen med fire antatte bakmenn.

Bore ba i retten om full frifinnelse for sin klient, og sier at hun ikke har visst at turen til Bolivia skulle ende i et smuglingsforsøk.

– Hun er uskyldig. Her er det bakmenn som utnytter svært unge jenter. Om retten skulle dømme henne, har de ikke bare dømt en uskyldig, de har også dømt et offer, sier han.

– Ført bak lyset

Aktor har lagt ned påstand om 6,5 års fengsel for Lilleand-kvinnen, og mener at hun visste at det var kokain i bagene som ble forsøkt smuglet til Norge.

Les mer: Aktor vil ha seks og et halvt års fengsel for Lillesand-kvinnen

Bore sier at hans klient er uskyldig, og at hun er forsøkt lurt til å smugle kokain.

– Hun fikk ikke vite om turens formål verken før eller underveis. Hun er ført bak lyset på en diskré og utspekulert måte, sier Bore.

21-åringen ble arrestert sammen med Stina Brendemo Hagen og Madeleine Rodriguez 19. mai 2008 på flyplassen i Cochabamba med 22,4 kilo kokain i bagasjen. Senere har aktor i tiltalen nedjustert størrelsen på kokainbeslaget til 11 kilo.

Les mer: Halverte kokainmengden i prosedyren

Begge de to sistnevnte ble dømt til lange fengselsstraffer. Hagen har nå rømt fra fengsel, mens Rodriguez sitter fenglset i Bolivia.

I retten har Lillesand-kvinnen hevdet at Rodriguez lurte henne. Hun har også sagt at hun ikke visste at det var kokain i bagene jentene skulle ta med hjem til Norge.

Les mer: Lillesand-kvinnen måtte forklare seg med pressen til stede i retten

– Hun visste om bagene

Madeleine Rodriguez er fengsla i Bolivia.

Madeleine Rodriguez er fengsla i Bolivia. Da hun vitnet tidligere denne uken, trakk hun den tiltalte 21-åringen inn i saken og sa at hun visste alt.

Foto: Sjur Øverås Knudsen / NRK

Tidligere denne uken vitnet Madeleine Rodriguez via videolink fra fengselet i Cochabamba i Bolivia. Hun sa at også 21-åringen visste hva hun var med på.

– De visste at vi skulle ha med bagene til Norge. De visste at siste dagen vi skulle dra til Bolivia så ville vi få levert de bagene vi skulle ha med hjem. De visste at vi dro til Bolivia for å ta med bagene hjem. Jeg informerte Stina om det en måned før vi dro. Stina fortalte Lillesand-kvinnen det først og så møtte jeg henne og da spurte hun meg ut, sa Rodriguez.

Rodriguez gikk også til sterke angrep på Lillesand-kvinnen og det hun har forklart i avhør og i retten.

– Jeg vet at hun lyver om alt fra begynnelsen.

Les mer: Bolivia-saken: – Alle visste alt

– Konflikt og hat

Under sin avslutningsprosedyre brukte Bore mye tid på å forsøke å nedsable Rodriguez sin troverdighet som vitne.

– Påtalen mot min klient bygger tungt på forklaringen fra Madeleine Rodriguez. Men hun har ingen troverdighet som vitne. I bakgrunnen her ligger det så mye motsigelser, konflikt og hat at forklaringene hennes ikke kan brukes av retten, sier Bore.

Ifølge Bore forsøker Rodriguez å trekke 21-åringen inn i saken som straff for at hun nektet å adlyde ordre om å fortelle at bagene med kokain var kjøpt på et lokalt marked.

– Ønsket om å gjengjelde dette er et realistisk motiv, sier Bore, som beskriver sin nå 21 år gamle klient som «en meget tapper 18-åring» som la seg ut med en narkotikamafia, noe som er noe av det farligste man kan gjøre.

Bore forsøkte også å nagle Rodriguez fast til smuglerbransjen.

– Både hun og Brendemo Hagen visste at dette var en smuglertur, og Rodriguez har nære kontakter og bekjentskaper til dette nettverket.

– En umoden 18-åring

Bore sa også at hans klient aldri hadde drømt om at det var kokain i bagene. Han fant det dermed relevant å minne retten om at det i denne saken er en umoden, 18 år gammel jentes handlinger som skal vurderes, og han portretterte henne som noe uselvstendig og godtroende.

– Dette er en helt vanlig, hjemmekjær landsens jente. Tiltalen er ekstremt lite forenlig med hennes bakgrunn. Hun trodde bare godt om andre, sier Bore.

At 21-åringen hadde et kjærlighetsforhold til Stina Brendemo Hagen blir også trukket fram som en årsak til godtroenheten.

Henvendt til rettens medlemmer sa Bore at aktoratet kun har ett bevis mot 21-åringen, nemlig Rodriguez' forklaring.

– Dere kan ikke sende ei jente til 6,5 års fengsel med et slikt bevisgrunnlag.

SISTE NYTT

Siste meldinger