NRK Meny
Normal

Aktor vil ha seks og et halvt års fengsel for Lillesand-kvinnen

Aktoratet krever straffer på mellom seks og et halvt og 14 års fengsel for de fem tiltalte i saken om narkotikasmugling fra Bolivia. Aktor ber om seks og et halvt års fengsel for den 21-årige Lillesand-kvinnen.

Politiadvokat i Kripos, Joakim Staff (t.v.) og statsadvokat Petter Mandt

Statsadvokat Petter Mandt (t.h.) og politiadvokat Joakim Staff I Kripos.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / Scanpix

Madelaine Rodriguez og Stina Brendmo Hagen ble dømt til lange fengselsstraffer i Bolivia i fjor.

Den tredje kvinnen som ble arrestert på flyplassen i Cochabamba 19. mai 2008 med kokain i bagasjen slapp unna før rettssaken, men sitter på tiltalebenken i Oslo tingrett sammen med fire av bakmennene.

Kvinnen, som er fra Lillesand, har hele tiden nektet for å ha hatt noe med kokainsmuglingen å gjøre.

To år betinget

Statsadvokat Petter Mandt mener hun ikke skal domfelles for organisert kriminalitet som de andre fire. Han la likevel ned påstand om fengsel i seks og et halvt år for kvinnen, som bare var 18 år da hun sa ja til å bli med til Bolivia i 2009.

I retten har Lillesand-kvinnen hevdet at Rodriguez, som er dømt i Bolivia, lurte henne. Hun har også sagt at hun ikke visste at det var kokain i bagene jentene skulle ta med hjem til Norge.

For 21-åringen, og for en 23 år gammel kvinne som skal ha hatt en underordnet rolle i gruppen, mener påtalemyndigheten at to år av straffen på seks og et halvt år bør gjøres betinget.

14 års fengsel

For de fire andre mener aktoratet at de alle har visst hva de var en del av og at de derfor skal dømmes etter såkalte mafiaparagrafen for organisert kriminalitet. En 26 år gammel mann er utpekt som hovedmannen. Han ble i januar dømt til sju år og seks måneders fengsel i den såkalte Arlanda-saken, og aktor går inn for å legge på seks og et halvt år.

– Jeg mener det er en riktig at han skal ha en straff på til sammen 14 år. Etter hva vi mener har han vært bakmann for smugling av nærmere 20 kilo kokain og heleri av over 1,6 millioner kroner, sier Mandt.

To andre menn bør dømmes til sju års fengsel og seks år og seks måneder, mener han.

Fra 22 til 11 kilo

I den avsluttende prosedyren i tingretten tirsdag, halverte statsadvokat Petter Mandt mengden kokain i forhold til tiltalen Bare 11 av de 22,4 kiloene kokain som tiltalen omfatter, ligger til grunn for påstanden om straff for de fem.

Bakgrunnen er kritikk fra forsvarerne, som mener påtalemyndigheten har utført dårlig etterforskningsarbeid og truet med å kreve saken utsatt fordi den beslaglagte mengden kokain ikke ble finveid eller pakket ut av emballasjen før veiing. Beslaget ble brent etter få dager.

– Vi legger til grunn at det var 11 kilo kokain, sa Mandt. Han la til at det ikke var grunn til å endre tiltalen selv om mengden narkotika ble kraftig nedskrevet.

Ifølge påtalemyndigheten er det ingen tvil om at kokainet som skulle fraktes til Norge, var planlagt smuglet av en gruppe, og at de derfor vil ha fire av de dømt for organisert kriminalitet.

– Alle visste at det var noe ulovlig

Rodriguez vitnet i Oslo tingrett i går via videolink fra Bolivia. Hun hevdet da at alle de norske jentene som ble pågrepet for smulgingen i det søramerikanske landet visste at det var noe ulovlig i bagene.

– Alle visste at det var noe ulovlig i bagene, men ikke at det var ren kokain, sa Rodriguez.

– De visste at vi dro til Bolivia for å ta med bagene hjem. Jeg informerte Stina om det en måned før vi dro. Stina fortalte Lillesand-kvinnen det først og så møtte jeg henne og da spurte hun meg ut, fortsatte Rodriguez.

En igjen i Bolivia

Lillesand-kvinnen ble løslatt mot kausjon før rettssaken mot dem begynte i Bolivia. Hun rømte til Norge etter å ha fått et nødpass fra norske myndigheter og er nå tiltalt i saken som går i Oslo tingrett.

For kort tid siden rømte også Stina Brendemo Hagen ut av Bolivia. Det er ikke kjent hvor hun nå oppholder seg.

Dermed er Madeleine Rodriguez den eneste av de tre kvinnene som sitter fengslet i Cochabamba.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger