Lillesand-kvinnen måtte forklare seg med pressen til stede i retten

Siden tre norske kvinner ble arrestert i Cochabamba 19. mai 2008, har den 21 år gamle Lillesand-kvinnen vært stum. Her kan du lese historien slik hun selv forklarte den i Oslo tingrett.

Advokat Carl Bore og den siktede 20-åringen fra Lillesand

21-åringen fra Lillesand forklarte seg om Cochabamba-saken i Oslo tingrett onsdag. Tidligere er det advokat Carl Bore som har snakket for den tiltalte kvinnen.

Foto: Sjur Øverås Knudsen/Boliviansk politi / NRK

Da Lillesand-kvinnen skulle forklare seg i retten i dag, ba hennes advokat, Carl Bore, om at forklaringen skulle gå for lukkede dører. Men Bore ønsket ikke å si mye til pressen om hvorfor denne begjæringen kom.

Det er uvanlig at det blir lukkede dører under tiltaltes forklaringer i narkotikasaker. Rettens administrator, Hugo Abelseth, kom i sin kjennelse på Bores begjæring frem til at forklaringen skal gå for lukkede dører, men at pressen får være til stede.

Trodde hun skulle på romantisk tur

Fra tidligere har vi fått dette forklart om Lillesand-kvinnens tur til Bolivia:

21-åringen hadde et forhold til Stina Brendemo Hagen da de dro til Bolivia i 2008. Da de skulle dra hjem til Norge, 19. mai, ble de stanset på flyplassen i Cochabamba. Skjult i bagasjen hadde de 22,4 kilo kokain fordelt i elleve Adidas-bager.

Jorge Wilsterman-flyplassen i Cochabamba

Jorge Wilsterman-flyplassen i Cochabamba.

Foto: Sjur Ø. Knudsen / NRK
Madeleine Rodriguez og hennes datter i Cochabamba, Bolivia

Madeleine Rodriguez og hennes datter i Cochabamba.

Foto: Stian Lysberg Solum/Scanpix og NRK

21-åringen har bedyret sin uskyld siden de ble pågrepet, og har hevdet at hun ble lurt med på turen. Ifølge hennes advokat, Carl Bore, trodde hun at hun skulle på ferietur til Spania med sin kjæreste, Hagen, og dennes venninne, Madeleine Rodriguez.

Like etter at de norske kvinnene ble arrestert i Cochabamba, forandret Lillesand-kvinnen sin forklaring overfor politiet. Da de ble satt i varetekt av boliviansk politi, ble Lillesand-kvinnen etter hvert flyttet til et annet fengsel for sin egen sikkerhet.

Familien til 21-åringen gikk senere i strupen på UD, og mente de fikk for lite hjelp fra norske myndigheter. Senere, i februar 2010, rømte hun fra Bolivia til Norge etter å ha mottatt et nødpass fra den norske utenrikstjenesten. I Norge har hun blitt tiltalt for forsøk på smugling av narkotika.

Hun er den eneste av de fem tiltalte i Oslo tingrett som ikke er tiltalt for å tilhøre en organisert kriminell gruppe, altså med den såkalte «mafiaparagrafen», straffelovens paragraf 60a.

Flyttet til Lillestrøm, der hun møtte Hagen

Advokat Bore har siden de norske kvinnene ble arrestert uttalt seg på vegne av klienten sin. Fra Lillesand-kvinnens egen munn har det vært stille.

I retten i dag får man derfor høre historien med hennes egne ord:

21-åringen forklarer i retten at hun flyttet fra hjemstedet sitt til Lillestrøm i begynnelsen av 2008. På nettet hadde hun blitt kjent med en jente som bodde i området.

I Lillestrøm bodde hun sammen med en god venninne, og både hun og venninnen ble spurt av Stina Brendemo Hagen om de ville være med på en tur til Spania for å tjene litt penger ved å drive litt vedlikehold og male et hus. Begge syntes det høres fristende ut. Men 21-åringens venninne kunne til slutt ikke bli med på grunn av skolegang.

Før hun sa ja til å bli med Hagen til Spania, snakket hun om det med foreldrene sine, forklarer 21-åringen. Før hun kunne reise måtte hun også skaffe seg nytt pass. Sammen med Hagen gikk hun til politistasjonen på Lillestrøm, og da det ble spurt om hvor hun skulle reise, var det Hagen som svarte politiet at de skulle til Spania, forteller 21-åringen.

Narkosiktet kvinne fra Lillesand
Foto: Boliviansk politi

Fikk en overraskelse på flyplassen

Da avreisedagen kom, i slutten av april 2008, møtte de Madeleine Rodriguez på Gardermoen. Rodriguez sto og ventet på dem, og med seg hadde hun sin to år gamle datter.

Ifølge Lillesand-kvinnen tok Rodriguez kommandoen over reisedokumentene, passene og innsjekkingen. Først da de alle kom til boardingområdet fikk 21-åringen vite at Spania ikke var det egentlige målet.

Hun forteller at hun ble glad da hun fikk vite at de skulle til Bolivia, og at Hagen sa det var en overraskelse. Hun var bekymret over at hun hadde lite penger til en slik reise, men fikk beskjed om at hun ikke skulle bekymre seg for dette.

Vel fremme i Santa Cruz i Bolivia ble de norske kvinnene møtt av «Rodrigo», som egenlig er Alex Ramiro Blacutt. Han er onkelen til Augusto Toro-Blacutt, og begg disse ble dømt i saken i Cochabamba i april i fjor. Lillesand-kvinnen forklarer at Hagen og Rodriguez kjente Rodrigo fra før.

I Bolivia brukte de norske kvinnene tiden til å være på et badeland, dyrepark, kjøre med firehjuling, gå på kino, gå på skøyter, ri på hest og gå på markeder. 21-åringen forteller at Hagen betalte for henne.

Forandret hjemreisedatoen

De norske kvinnene skulle opprinnelig være i Bolivia i ti dager, og skulle reise hjem i begynnelsen av mai. Da de fremdeles oppholdt seg i Santa Cruz fikk 21-åringen beskjed om at det var noe galt med billettene. Dersom de skulle hjem den planlagte dagen måtte de reist hver for seg.

Ifølge 21-åringen sa Hagen at hun ikke ville hjem, men heller være med Rodriguez og datteren. Lillesand-kvinnen forklarer i retten at siden hun ikke liker å fly og ikke kunne spansk, så ble hun værende igjen i Bolivia sammen med de andre. Senere fikk hun vite den nye hjemreisedatoen, 19. mai, av Rodriguez.

21-åringen sier at hun fikk beskjed om at det var lettere å dra fra Bolivia dersom man reiste fra Cochabamba, ikke Santa Cruz, og derfor tok de nattbussen dit. De dagene de hadde i Cochabamba, var rolige, forteller 21-åringen.

Kofferten veide 27 kilo

21-åringen forteller også Rodriguez spurte om de to kunne bytte kofferterter mens kvinnene fremdeles var i Santa Cruz. Hun forteller at hun hadde god plass i kofferten, og at Rodriguez sa hun trengte plass til datterens ting og fordi hun ville shoppe litt.

Lillesand-kvinnen sier at hun ikke tenkte at det var noe rart med dette ønsket, og hun fikk selv Rodriguez' koffert i bytte. Da de dro var likevel kofferten som hun lånte delt mellom Rodriguez og henne selv.

Hun forteller at hun selv aldri løftet kofferten sin, kanskje bare vippet litt på den, da de skulle til flyplassen. Da kofferten ble lagt på rullebåndet kom det opp at den veide 27 kilo, uten at hun tenkte at det var noe rart ved det.

Etterpå ble de norske kvinnene pågrepet, og 22,4 kilo kokain ble funnet i de tre koffertene.

Koffertene og Adidas-bagene der kokainen ble funnet i Cochabamba

Koffertene og Adidas-bagene ble til de norske kvinnene ble vist frem i retten i Cochabamba.

Foto: Sjur Øverås Knudsen / NRK

De fem tiltalte i Cochabamba-saken:

De fem i Oslo tingrett er tiltalt for som «en organisert kriminell gruppe ulovlig å ha forsøkt å innføre narkotika eller medvirket til dette, og overtredelsen gjelder et meget betydelig kvantum». De er også tiltalt for hvitvasking og heleri:

Mann (26) - er tidligere dømt i en annen sak med forbindelser til Cochabamba-saken. Skal ifølge tiltalen være en del av en organisert kriminell gruppe som organiserte ulovlig narkotikakriminalitet.

Mann (21) - skal ifølge tiltalen være en del av en organisert kriminell gruppe og for å ha stått for veksling og overføring av penger for å finansiere smuglingsforsøket. Pengene skal være utbytte fra salg av narkotika.

Mann (25) - skal ifølge tiltalen være en del av en organisert kriminell gruppe og ha stått for veksling av penger for å finansiere smuglingsforsøket. Pengene skal være utbytte fra salg av narkotika.

Kvinne (23) - kjæreste med Bolivia-dømte Augusto Toro-Blacutt. Har i en liten periode sittet i varetekt i Norge, etter at hun en tid oppholdt seg i Danmark mens norsk politi lette etter henne. Skal ha vært til stede under det første fengslingsmøtet etter at de tre norske kvinnene ble pågrepet i Cochabamba, visstnok i forkledning. Skal ha vært kvinnen som Rodriguez utvekslet SMS-er med etter pågripelsen, der det ble oppfordret til at de tre norske kvinnene skulle gjøre hva som helst - «bruk sex, bruk penger» - for å slippe ut av knipen. Skal ifølge tiltalen være en del av en organisert kriminell gruppe som organiserte ulovlig narkotikakriminalitet.

Kvinne (21) - rømte fra Cochabamba til Norge i februar 2010. Ble arrestert sammen med Hagen og Rodriguez i mai 2008, men har hele tiden sagt seg uskyldig og lagt skylden på de to andre norske kvinnene. En del av rettssaken i Oslo vil være viet saken mot henne. Hun er ikke siktet for å ha unndratt seg rettsforfølgelse i Bolivia. Skal ifølge tiltalen ha forsøkt å innføre 22,4 kilo kokain med fly fra Bolivia til Norge.

SISTE NYTT

Siste meldinger