Hopp til innhold

Madelaine Rodriguez er ute av fengsel

Madelaine Rodriguez, som har sittet fengslet i Bolivia, er satt fri, bekrefter hennes advokat Marius Dietrichson overfor NRK.

Madeleine Rodriguez i vitneboksen under rettssaken i Cochabamba, Bolivia

ENDELIG UTE: Madeleine Rodriguez i vitneboksen sammen med tolk Hanne Baardseth (t.h) under rettssaken i Cochabamba der hun ble siktet for å ha forsøkt å smugle 22,4 kilo kokain til Norge.

Foto: Solum, Stian Lysberg / NTB scanpix

Madeleine Rodriguez, som har sittet fengslet i Bolivia, er satt fri, melder tvillingsøsteren hennes på Facebook.

Advokat Marius Dietrichson bekrefter at hun er ute av fengsel. 29-åringen ble løslatt i natt norsk tid.

– Jeg kan bekrefte at hun ble løslatt i natt norsk tid mot kausjon etter nesten åtte år i varetekt. Det som ikke er så bra er at hun har plikt til å oppholde seg i Bolivia med meldeplikt der, så hun må nå ordne visum og arbeids- og oppholdtillatelse der og ta opphold i Bolivia sammen med sine to barn, sier Dietrichson.

Marius Dietrichson

JOBBER ENNÅ: Rodriguez' advokat Marius Dietrichson forteller at arbeidet i Bolivia på langt nær er ferdig.

Foto: NRK

Rodriguez kan ikke reise tilbake til Norge før saken om henne er avgjort. Den drøyer fordi en medsiktet, en norsk-boliviansk mann, har anket sin 20 år lange dom inn for høyesterett.

– Rodriguez må derfor regne med å være i Bolivia i mange, mange år til, men hun slipper vente på innsiden av fengselet. Nå kan hun på utsiden av murene, sammen med sine to barn, forsøke å skape seg et nytt liv, sier han.

Samlet inn penger

Madelaines tvillingsøster, Nikita Marie Rodriguez skiver et langt innlegg på Facebook, der hun takker for all støtte hun og søsteren har fått mens hun satt fengslet.

Hun fortalte i oktober at retten krever at de betaler 100.000 boliviano i kausjon, noe som tilsvarer rundt 122.000 norske kroner. Hun har siden da samlet inn penger for å kunne få betale søsteren ut av fengselet.

Dietrichson forteller at det er eksterne velvillige som har bidratt til at kausjonen kunne løses inn.

– Min jobb nå blir å sørge for at straffesaken kan legges bort slik at hun kan reise hjem. Det må vi prøve å få til sammen med Utenriksdepartementet og den bistand som vi eventuelt kan få i Bolivia fra en advokat, forklarer han.

Ble sittende fengslet

Madelaine Rodriguez var en av tre unge norske kvinner som i mai 2008 ble pågrepet idet de var i ferd med å reise hjem fra et ferieopphold i Bolivia. I bagasjen deres fant politiet til sammen 22,4 kilo kokain.

Mens to av kvinnene klarte å rømme og komme seg tilbake til Norge, har Rodriguez blitt sittende fengslet i Cochabamba, i påvente av en rettskraftig dom. Dette fordi bakmannen, en norsk-boliviansk mann, har anket sin 20 år lange dom.

Madeleine Rodriguez sitter i fengsel i Bolivia dømt for forsøk på kokainsmugling.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger