Halverte kokainmengden i prosedyren

Statsadvokat Petter Mandt halverte mengden kokain de tiltalte i den såkalte Bolivia-saken skal ha forsøkt å smugle da han holdt sin sluttprosedyre tirsdag.

Petter Mandt

Statsadvokat Petter Mandt (lengst borte) og politiadvokat i Kripos, Joakim Staff, under forberedelsene til dagens rettsmøte.

Foto: Martin Fjørtoft / NRK

Etter at vitneforklaringene egentlig var avsluttet i saken mandag kveld kom det frem at kokainet, som ble tatt da tre norske kvinner ble stoppet på flyplassen i Cochabambo 19. mai 2008, ikke var skikkelig veid.

Politiet i Bolivia hadde kun veid kokainet inne i bagene de ble funnet i, og dermed var alt retten i Norge har hatt å holde seg til en bruttovekt.

Da aktor tirsdag formiddag startet sluttprosedyren mot de fem tiltalte (se oversikt nederst i saken) sa han at de har valgt å halvere mengden kokain fra 22,4 til 11 kilo.

Han mente at dette likevel ikke får noen betydning for tiltalten, fordi det fortsatt er snakk om et betydelig mengde narkotika.

Mat for forsvarerne

Aktor forventes å bli ferdig med sin prosedyre i dag og vil da legge ned påstand om straff mot de fem, hvorav fire er tiltalt etter den såkalte mafiaparagrafen.

Selv om aktor Petter Mandt valgte å redusere mengden kokain de fem er tiltalt for å smugle til Norge, er det ventet at forsvarerne når de begynner prosedyrene onsdag vil bruke usikkerheten for alt den er verdt.

Under mandagens kveldsmøte i retten kom det også frem at det ikke var foretatt noen renhetsanalyse av kokainet, noe som i likhet med mengden kan ha betydning for straffeutmålingen.

Det er også knyttet uklarhet om hvor høye prisen var på kokainet i Bolivia, der Kripos utsendte i Bolivia, Rune Reitan, mandag kveld sa at prisen kan være fire til åtte ganger høyere enn tidligere antatt.

SISTE NYTT

Siste meldinger