NRK Meny
Normal

Bolivia-saken: – Alle visste alt

– Alle visste at det var noe ulovlig i bagene, men ikke at det var ren kokain, sa Madeleine Rodriguez da hun via videolink fra Bolivia vitnet i Oslo tingrett mandag.

Madeleine Rodriguez

Madeleine Rodriguez i retten i Cochabamba. I dag vitnet hun i Oslo tingrett via videolink fra Cochabamba (Arkivfoto).

Foto: Solum, Stian Lysberg / SCANPIX

Rodriguez vitnet i dag i saken for Oslo tingrett der tre menn og to kvinner er tiltalt for forsøk på å smugle kokain fra Bolivia.

– De visste at vi skulle ha med bagene til Norge. De visste at siste dagen vi skulle dra til Bolivia så ville vi få levert de bagene vi skulle ha med hjem, fortalte hun.

– De visste at vi dro til Bolivia for å ta med bagene hjem. Jeg informerte Stina om det en måned før vi dro. Stina fortalte Lillesand-kvinnen det først og så møtte jeg henne og da spurte hun meg ut, fortsatte Rodriguez.

Vitnet via videolink

Saken startet klokken 17 i tingretten mandag. Rodriguez var ferdig med sin forklaring like etter klokken 18.30.

Rodriguez sitter fengslet i Cochabamba i Bolivia og vitnet derfor via videolink fra fengselet

Sammen med en av de tiltalte (en 21 år gammel kvinne fra Lillesand) i den pågående rettsaken i Oslo tingrett og Stina Brendemo Hagen ble Rodriguez arrestert 19. mai 2008 på flyplassen i Cochabamba med 22,4 kilo kokain i bagasjen.

(Saken fortsetter under bildet)

Politioverbetjent Rune Reitan i Cochabamba vises på storskjerm i Oslo tingrett

Politioverbetjent Rune Reitan i Cochabamba vises på storskjerm i Oslo tingrett.

Foto: Kristian Elster / NRK

Eneste igjen i Bolivia

Den 21 år gamle Lillesands-kvinnen ble løslatt mot kausjon før rettssaken mot dem begynte i Bolivia. Hun rømte til Norge etter å ha fått et nødpass fra norske myndigheter og er nå tiltalt i saken som går i Oslo tingrett.

For kort tid siden rømte også Stina Brendemo Hagen ut av Bolivia. Det er ikke kjent hvor hun nå oppholder seg.

Dermed er Madeleine Rodriguez den eneste av de tre kvinnene som sitter fengslet i Cochabamba.

Vitnet via videolink

Det er politioverbetjent Rune Reitan i Kripos som er til stede i Cochabamba og har organisert overføringen.

Dommere, tiltalte, aktoratet og forsvarere så forklaringen til vitnene i Bolivia via et stort lerret som var hengt opp i tingretten.

Forklaringene til vitnene i Bolivia ble forsinket i over en time fordi både dommeren i Bolivia og vitnene måtte fraktes fra tinghuset i Cochabamba til konferansesenteret der videolinken var satt opp.

Ville ikke avsløre bakmenn

Madeleine Rodriguez hadde på seg en rosa t-skjorte med hettejakke utenpå under vitneforklaringen, og det var tydelig at hun var gravid.

Hun fortalte at de tre kvinnene reiste sammen til Bolivia og at billettene til sammen kostet 35-36.000 kroner.

– De ble betalt med Stines bankkort. Noen hadde satt inn penger på Stines konto, sa Rodriguez i forklaringen.

Hun fikk spørsmål om hvem som hadde satt inn pengene for billetten på kontoen til Stina Brendemo Hagens konto, men sa at «det vil jeg ikke svare på».

Når det gjelder Lillesand-kvinnen som står tiltalt i Oslo tingrett, forklarte Madeleine Rodriguez at det var Stina Brendemo Hagen som tok initiativet til å ta henne med.

Rodriguez opplyste at alle de tre jentene fikk penger til å handle for av Alex Ramiro Blacutt. Han sitter også fengslet i Cochabamba.

– Vi fikk 200 dollar hver å handle for, sa Madeleine Rodriguez.

Valgte å ikke svare

Rodriguez fikk flere spørsmål om hvem som hadde gitt henne instrukser om at hun skulle møte Alex Ramiro Blacutt på flyplassen i Bolivia, eller hvem som hadde gitt de tre kvinnene beskjed om at de skulle reise til Santa Cruz i Bolivia.

– Det var ikke vi som bestemte at vi skulle til Santa Cruz. Det var noen som bestemte det for oss, sa hun i forklaringen sin.

Ett av svarene på hva de hadde fått vite før de dro var:

– Du får flybillett gratis, du får hotell gratis, du får mat gratis, du får penger til shopping, og så tar du med bagene hjem, fortalte Rodriguez.

Presset av aktor ville hun ikke ut med hvem som hadde gitt henne instrukser før reisen.

– Det vil jeg ikke svare på, det vil jeg ikke svare på, sa en opphisset Rodriguez via videolinken.

Kvinnen ble gråtkvalt og hevdet at hun slettes ikke ville beskytte Alex Ramiro Blacutt.

– Jeg har ikke sett smilet på datteren min på tre og et halvt år. Hvorfor skulle jeg beskytte Ramiro, sa Rodriguez.

Sa hun forklarte seg feil i retten

Rodriguez sa at hun løy da hun forklarte seg i sin egen rettssak i Bolivia i 2010 når det gjelder den 23 år gamle kvinnen som er tiltalt i saken i Oslo.

Hun sa at hun bare hadde møtt 23-åringen tre ganger mens hun var i Bolivia I 2008.

– Hun har ikke noe med dette å gjøre, ikke denne saken å gjøre i hvert fall, sa Rodriguez

På spørsmål om hvorfor hun løy om 23-åringen under rettssaken i Cochabamba sa Rodriguez at det var lett å legge skylden på en som ikke satt innesperret i et annet land.

– Hun er i hvert fall ikke i et annet land, hun er hos sine egne, sa Madeleine Rodriguez via videolink fra Cochabamba.

(Saken fortsetter under bildet)

Carl Bore

Svarene fra Rodriguez fikk advokat Carl Bore (bildet) til å gå til angrep på kvinnen.

Foto: Terje Bendiksby / Scanpix

Møttes tre ganger før reisen

Advokaten til den tiltalte Lillesand-kvinnen ville få frem at hans klient og Rodriguez ikke var gamle kjente.

Jeg møtte henne tre ganger før vi dro til Bolivia. En gang når jeg var hjemme hos Stina og to ganger på hjemmefester hos Stina. Da var hun full og kastet opp, sa Rodrigues, men brukte mer beskrivende andre ord for å beskrive 21-åringens oppførsel.

Rodriguez gikk til sterke angrep på Lillesand-kvinnen og det hun har forklart i avhør og i retten.

– Jeg vet at hun lyver om alt fra begynnelsen, sa Madeleine Rodriguez på spørsmål fra Lillesands-kvinnens forsvarer Carl Bore.

Frontalangrep fra 21-åringens advokat

Svarene fra Rodriguez fikk advokat Carl Bore til å gå til angrep på Rodriguez.

– Hvor gammel er datteren din?

– Fem og et halvt år.

– Og hvor gammel var hun da du dro til Bolivia?

– To år.

– Ja vel, sa 21-åringens advokat mens Madeleine Rodriguez tydelig føltes seg ille til mote.

Litt senere i advokat Carl Bores utspørring kom Rodriguez med et sterkt angrep på advokaten.

– Alle vet at du hater meg etter alt det du har sagt til pressen, sa en opprørt Madeleine Rodriguez.

Tiltalt for smugling, hvitvasking og heleri

De fem personene i Norge er tiltalt for som «en organisert kriminell gruppe ulovlig å ha forsøkt å innføre narkotika eller medvirket til dette, og overtredelsen gjelder et meget betydelig kvantum». De er også tiltalt for hvitvasking og heleri.

Blant de tiltalte i Oslo tingrett er 21-åringen som ble tatt sammen med Madeleine Rodriguez og Stina Brendemo Hagen.

I forrige måned sa Rodriguez til NRK at hun var skuffet over Hagen, som altså rømte. Rodriguez sa også at hun regnet med å være ute av San Sebastian-fengselet innen ett år.

– Jeg soner straffen min og gjør jobben min. Og dersom jeg fortsetter slik vil jeg bli løslatt innen et år, uten kausjon, sa hun.

Cesar Augusto Toro-Blacutt

Augusto Toro-Blacutt

Foto: Sjur Ø. Knudsen / NRK

Etter planen skal også Augusto Toro-Blacutt og hans onkel Alex Ramiro Blacutt, som begge ble idømt fengselsstraffer på over 20 år, vitne i saken. Begge sitter fengslet i Bolivia.

De tiltalte:

Mann (26) - er tidligere dømt i en annen sak med forbindelser til Cochabamba-saken. Skal ifølge tiltalen være en del av en organisert kriminell gruppe som organiserte ulovlig narkotikakriminalitet.

Mann (21) - skal ifølge tiltalen være en del av en organisert kriminell gruppe og for å ha stått for veksling og overføring av penger for å finansiere smuglingsforsøket. Pengene skal være utbytte fra salg av narkotika.

Mann (25) - skal ifølge tiltalen være en del av en organisert kriminell gruppe og ha stått for veksling av penger for å finansiere smuglingsforsøket. Pengene skal være utbytte fra salg av narkotika.

Kvinne (23) - kjæreste med Bolivia-dømte Augusto Toro-Blacutt. Har i en liten periode sittet i varetekt i Norge, etter at hun en tid oppholdt seg i Danmark mens norsk politi lette etter henne. Skal ha vært til stede under det første fengslingsmøtet etter at de tre norske kvinnene ble pågrepet i Cochabamba, visstnok i forkledning. Skal ha vært kvinnen som Rodriguez utvekslet SMS-er med etter pågripelsen, der det ble oppfordret til at de tre norske kvinnene skulle gjøre hva som helst - «bruk sex, bruk penger» - for å slippe ut av knipen. Skal ifølge tiltalen være en del av en organisert kriminell gruppe som organiserte ulovlig narkotikakriminalitet.

Kvinne (21) - rømte fra Cochabamba til Norge i februar 2010. Ble arrestert sammen med Hagen og Rodriguez i mai 2008, men har hele tiden sagt seg uskyldig og lagt skylden på de to andre norske kvinnene. En del av rettssaken i Oslo vil være viet saken mot henne. Hun er ikke siktet for å ha unndratt seg rettsforfølgelse i Bolivia. Skal ifølge tiltalen ha forsøkt å innføre 22,4 kilo kokain med fly fra Bolivia til Norge.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger