– Omstridt partyreiseselskap har ikke garanti i orden

Reiseselskapet «The Beach Party», som har fraktet flere norske ungdommer til Rhodos i sommer, kan ha brutt svensk lov ved ikke å ha reisegarantien i orden.

The Beach Partys nettsider

U-KOMPLETT REISEGARANTI: På nettsiden skilter selskapet med 'komplette reisegarantier'(rød ring i øverste høyre hjørne), men de har ikke betalt det de skal etter svensk lov.

Foto: Skjermdump

NRK har tidligere skrevet om Rikke Tjemsland (18) som føler seg lurt og advarer andre norske ungdommer mot det svenske reiseselskapet «The Beach Party».

nettsiden reklamerer selskapet med «komplette reisegarantier» under en logo fra Kammerkollegiet, som tilsvarer det norske Reisegarantifondet.

Etter svensk lov skal reiseselskaper betale inn en garanti etter hvor mange reisende de har i løpet av en måned.

– Har ikke turer i 2015

Garantien skal dekke kostnadene til kundene dersom flyreisen, hotellbookingen eller arrangementer blir innstilt eller avlyst før de får gjennomført reisen, for eksempel som følge av en konkurs

Kammarkollegiet mener reisegarantien til «The Beach Party» ikke kan kalles komplett, og at kan skape problemer for andre som har bestilt reise med selskapet, dersom noe skulle bli avlyst.

Garanti på The Beach Partys hjemmside

GARANTERER: Slik ser garantien ut på 'The Beach Party's hjemmeside.

Foto: Skjermdump

– Det er ikke vanlig at reiseselskaper oppfører seg så dårlig som dette. De fleste oppfører seg ordentlig, sier saksbehandler i Kammarkollegiet gjennom en årrekke, Jan Sterner til NRK.

I fjor stilte «The Beach Party» opptil 200.000 svenske kroner per måned i slike garantier. I år er summen redusert til minstebeløpet på 50.000 kroner.

Årsak: «The Beach Party» har opplyst at selskapet ikke arrangerer turer i år.

Men det stemmer ikke. Inntil 30 norske og svenske ungdommer har bodd i selskapets leilighetsbygg på Rhodos så langt i sommer, sier «The Beach Party». Siden i fjor sommer har selskapet reklamert for turer frem til 15. september på sin Facebook-side.

– Har ikke hatt mange gjester

Styreleder og markedssjef Chris Missikos i «The Beach Party» skriver følgende i en e-post til NRK om manglende reisegaranti:

– Jeg har ennå ikke rukket å kontrollere om dette stemmer eller ikke. Så vidt vi vet har vi valgt å innbetale den laveste summeren siden vi ikke har hatt mange gjester i år, og vi kom i gang med salget veldig sent.

– Med fulle reisegarantier mener vi at vi alltid har avsatt kapital for eventuelle tilbakebetalinger til våre gjester og vurderer hvert klagemål individuelt, skriver han.

Ungdommer kan få regningen

Det er ungdommene som kan ende opp med regningen, dersom det skulle bli kanselleringer.

Garantien på 50.000 kroner vil bare kunne dekke en brøkdel av de 3500 kronene hver gjest har betalt, dersom selskapet skulle gå konkurs eller kansellere reisen.

Nå risikerer «The Beach Party» bøter og at saken blir overlevert rettsvesenet.

– Dersom dette selskapet har brutt Reisegarantiloven, må vi i verste fall melde dette til påtalemyndigheten, som bestemmer om dette skal rettsforfølges, sier Sterner.

– Alle reiseselskaper er pliktige til å melde fra dersom de likevel skal arrangere turer slik at garantibeløpet kan justeres opp.

Lignende tilfeller i Norge

Reisegarantifondet i Norge sier de har opplevd lignende tilfeller i Norge.

– Det er noen som prøver å trikse og lure seg unna. Vi ser at det for en del er fristende å si at de har færre gjester enn de har for slik å få garantibeløpet ned, sier daglig leder Signe Eriksen.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger