NRK Meny
Normal

Høie avviser lovbrudd i sykehussaken

Helseministeren avviser at det har vært brudd på helseforetaksloven i valget av nytt sykehus på Nordvestlandet.

Bent Høie: Sykehus til Molde

Helseminister Bent Høie på pressekonferanse om nytt sykehus i Molde.

Helseminister Bent Høie mener sykehustomten i Molde lå nærmest det som er det største sykehusmiljøet i regionen i dag, og at det veide tyngst i avgjørelsen. Likevel var han klar på at også Kristiansund hadde sine fordeler.

– Dette er ikke et valg mellom pest eller kolera, men et valg mellom to gode alternativ, sier Bent Høie.

– Ikke lovbrudd

Like etter at meldingen om at Molde ble valgt som plassering gikk tidligere Kristiansund-ordfører, Dagfinn Ripnes, hardt ut. Han mener det har vært lovbrudd i saken, og han vil nå ta rettslige skritt.

Disse påstandene avviser Bent Høie.

Daniel Haga i Helse Midt-Norge

Daniel Haga avviser at han mente å utøve press i saken om plassering av sykehus, men han beklager hvis det ble opplevd som press.

Foto: Siv Sandvik / NRK

Ola Henrik Strand - leder i Helse Midt-Norge

Ola Henrik Strand er styreleder i Helse Midt-Norge.

Foto: Siv Sandvik / NRK
– Jeg er ikke kjent med at det har vært noen brudd på helseforetaksloven i denne saken, sier Høie.

– Når Ripnes sier at dette «ikke handler om partipolitikk, men er en kamp om liv og død», hva sier du da?

– Jeg skjønner at det er veldig sterkt engasjement, og at det er en viktig avgjørelse. Det er og grunnen til at jeg velger å ikke skyve helseforetaket foran meg, men at jeg tar denne beslutningen selv.

Arbeidsplasser veide ikke tungt nok

Det sto til slutt om en plassering nær Molde, eller en plassering nær Kristiansund. I dag er det største fagmiljøet i Molde, mens det i Kristiansund er stort behov for arbeidsplasser. Også reisevei har vært hevet som argument til fordel for begge plasseringer.

Høie mener begge alternativene var gode, men at argumentet om arbeidsplasser for Kristiansund ikke kunne veie tyngre enn argumenter om helse.

– Jeg mener argumentet om behov for offentlige arbeidsplasser er et argument som ikke skal tillegges stor vekt når man skal plassere et sykehus, da er det de helsefaglige tingene som er viktigst. Både det å bevare det eksisterende fagmiljøet og sikre rekruttering, sier Høie.

Tar selvkritikk

Mye av støyen rundt plasseringen har kommet som følge av at administrerende direktør i Helse Møre og Romsdal, Astrid Eidsvik, valgte å gå på dagen fordi hun mente Helse Midt-Norge grep inn på en uakseptabel måte.

I etterkant har beskyldninger om korrupsjon og lovbrudd haglet, og selv om konstituert administrerende direktør i Helse Midt-Norge, Daniel Haga, avviser at han har derevet med press mot Eidsvik, så beklager han at det har blitt oppfattet slik.

– I den grad min opptreden i møte med Astrid Eidsvik ble opplevd som press, så var det ikke intensjonen, og det beklager jeg. Jeg beklager og at hun valgte å trekke seg, for hun har gjort en veldig god jobb, sier Haga.

Se Magnus Takvam kommentere beslutningen og prosessen:

Magnus Takvam kommenterer sykehusvalg

Flere slag igjen

Første spadetak er fremdeles et pr år unna, og styreleder i Helse Midt-Norge, Ola H. Strand, sier til NRK at det fremdeles gjenstår mye.

– Nå skal vi inn i konseptfasen, vi skal definere innhold og størrelse, og det kommer nok og til å bli en stor diskusjon.

– Det er mange slag igjen, men nå har vi tatt en beslutning om plassering, og det er en milepæl.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger