Illsinte reaksjoner i Kristiansund: – Som å bli slått ned bakfra

Helseminister Bent Høies endelige avgjørelse om å legge sykehuset i Molde blir møtt med kraftig skyts fra Kristiansund, og lovnader om rettslige skritt.

Dagfinn Ripnes

Mangeårig tidligere ordfører og høyremann, Dagfinn Ripnes (H) i Kristiansund er en av dem som fredag kommer med kraftige reaksjoner på Bent Høies endelige avgjørelse.

Høie avrunder nemlig sykehusstriden med å velge Opdøl i Molde, slik styrene i Helse Møre og Romsdal og Helse Midt-Norge vedtok denne uken.

Det får Ripnes til å tordne mot sin egen helseministeren og vedtaket.

– Jeg er i aller høyeste grad skuffet over statsråden. Denne uverdige prosessen burde vært stoppet, sier han, og følger opp med kraftig skyts.

Varsler rettslige skritt

Ripnes nekter nemlig å godta Opdøl-vedtaket, og varsler rettslige skritt mot aktørene som han mener er ansvarlige for en råtten prosess rundt tomtevalget.

Helseforetakene og ministeren har nemlig vært i hardt vær, etter beskyldninger om korrupsjon og utpressing.

Det hele toppet seg da tidligere direktør Astrid Eidsvik i Helse Møre og Romsdal gikk av fordi hun angivelig skal ha blitt instruert om å velge Opdøl-tomten i Molde.

– Mange tror dette er siste ord, men det er det ikke. Denne saken skal prøves rettslig, ettersom det er brudd på foretaksloven og forvaltningsloven. Det har vært en heksejakt på alle Storbakken-sympatisører, og vi skal sørge for at saken blir brakt inn for retten, slik at disse tåkefyrstene under ed må si hva som har skjedd.

– Dette er som å bli slått ned bakfra

– Det er ganske kraftige beskyldninger fra eget lokallag, dette her?

– Det er klart, men dette er ikke partipolitikk. Dette er en kamp om liv og død. Jeg kan ikke fatte at en slik uverdig prosess krones med seier, sier Ripnes, og følger opp med:

– Dette er omtrent som å bli slått ned bakfra, og når man våkner til bevissthet så blir man bedt om å be gjerningsmannen om unnskyldning. Dette er hårreisende, brummer han.

Nåværende ordfører Per Kristian Øyen sier til NRK at Kristiansund kommune kaller inn til møte kl. 12.00, der de vil bestemme seg for hva de skal gjøre videre.

Ingen champagne i Molde

Torgeir Dahl

Molde-ordfører Torgeir Dahl er klar på at det ikke blir noen feiring.

Foto: Ivar Lid Riise / NRK

Mens fortvilelsen er stor i Kristiansund, er det glede og lettelse i Molde. Molde-ordfører Torgeir Dahl er likevel klar på at det ikke blir noen feiring.

– Nei, her starter vi ikke med champagne, men med hardt arbeid. Dette er en milepæl, og jeg unner virkelig sykehusmiljøene en avklaring. Det er selvsagt en grad av lettelse i Molde og smerte i Kristiansund, men nå er det viktig at vi prøver å bygge dette sammen, sier Dahl.

Han er opptatt av å få en felles utvikling til glede for pasientene i Nordmøre og Romsdal, og samtidig vise respekt for innbyggerne i nabobyen.

– Hvordan kan Molde stole på prosessen rundt tomtevalget når det har vært så mye uro?

– I slike sykehus-saker vil det alltid være mye uro. Det som utløste det var Astrid Eidsvik sin avgang 4. desember, noe som var veldig uheldig. Saksgrunnlaget var likevel ferdig på dette tidspunktet, og det er dette styret beslutter på, sier Dahl, og utdyper:

– Helse Midt-Norge stemte for Opdøl med overveldende flertall 8-2, så slik sett burde vi riste av oss gleden og sorgen og gå videre.

Se reaksjonene etter Høie sin pressekonferanse:

Kristiansund Høyre refser Høie
Ordfører Torgeir Dahls reaksjon.

Se hele pressekonferansen under:

Bent Høie: Sykehus til Molde
Høie svarer etter pressekonferansen