NRK Meny
Normal

– Høres ut som Armageddon-tilstander

Arbeiderpartiets forslag om økte skatter og avgifter, blant annet på tobakk, alkohol og bensin, får Fremskrittspartiet til å steile.

Gjermund Hagesæter, Marianne Marthinsen, Berit Aalborg og Magnus Takvam gjester dagens Politisk kvarter. Gjermund Hagesæter og Marianne Marthinsen skal snakke om Aps skatteopplegg i deres alternative budsjett. Berit Aalborg og Magnus Takvam skal snakke om budsjettforhandlingene.

Gjermund Hagesæter (Frp) debatterte skattepolitikk med Marianne Martinsen (Ap) i Politisk kvarter. Programleder Bjørn Myklebust.

– Ikke bare skal de som tjener aller minst, under 250 000 kroner, skatte mer. Det kommer også en rekke avgiftsskjerpelser på bensin og diesel, alkohol, tobakk, campingtilhengere og så videre.

Gjermund Hagesæter, Frps finanspolitiske talsmann, blir ikke ferdig med å ramse opp mengden med avgifter som i Arbeiderpartiets alternative budsjett blir seende totalt annerledes ut enn regjeringens budsjettforslag for 2015.

– Det høres ut som Armageddon er nær når Gjermund Hagesæter snakker om at vi vil reversere skattenivået tilbake til der vi var i 2013, svarer Aps finanspolitiske talskvinne Marianne Marthinsen.

– Skammelig med økte skatter

Hagesæter og regjeringens kutt i bilavgifter og formueskatt viser seg svært vanskelig å få gjennomslag for i Stortinget. Budsjettforhandlingene skulle egentlig vært ferdige innen fredag klokka 12, men nå må de fire samarbeidspartiene søke Stortinget om utsettelse.

– Det er en skatteprofil som ikke har blitt spesielt godt mottatt av velgerne, påpeker Marthinsen som mener deres forslag er en reell skatteskjerpelse på 2,5 til 3 milliarder kroner sammenliknet med dagens nivå.

– Jeg synes det er skammelig at dere vil øke skattene for de som tjener aller minst. Det er også de som vil merke de økte avgiftene mest, mener Hagesæter.

– Det er de som er nullskatteytere som stort sett får en økning med vår skatteprofil. Ikke de som har aller minst, men de som har 0 i inntekt med stor formue, svarer Marthinsen før hun kontrer mot Hagesæter:

– Vi reverserer til 2013-nivå for å kunne finansiere en god del velferdsordninger som for eksempel to barnehageopptak i året.

"Aps skatteopplegg helt likt KrF sitt"

To barnehageopptak og reversering av regjeringens forslag til formueskatt, er to av kravene som KrF stiller til regjeringspartiene. At Arbeiderpartiets skatteinnretning er veldig lik KrF sin, er det flere som har merket seg, blant annet Senterpartiets parlamentariske leder:

Laster Twitter-innhold

På hvilke andre områder Arbeiderpartiet vil fri til KrF i sitt alternative budsjett, er fortsatt en godt bevart hemmelighet. For Stortingets største parti har det i hele høst vært et poeng å holde kortene tett til brystet frem til regjeringspartiene er ferdige med forhandlingene med KrF og Venstre.

Nå får de kortere tid enn planlagt til å utforme sitt sentrumsfrieri, og det har fått flere Ap-politikere til å reagere.

Mener Støre møter seg selv i døra

Formueskatten blir aldri venstresida og borgerlig side i norsk politikk ferdige med å diskutere. Ap-leder Jonas Gahr Støre, som er en av stortingspolitikerne med desidert størst formue, har denne uka fortalt om hvordan han må gå løs på oppsparte midler, ta opp lån eller ta ut utbytte fra investeringsselskapet Femstø, for å betale den omstridte skatten.

– Når han innrømmer at han tar utbytte av selskapene sine for å betale formueskatt, blir det mindre penger igjen i disse selskapene til å betale lønn, investere for fremtiden og trygge arbeidsplasser, mener Hagesæter.

– Det er åpenbart at han møter seg selv i døra. Og når man gjør det, er det viktig at man kjenner seg selv igjen. Det gjør ikke Jonas Gahr Støre.

At de borgerlige endelig har funnet det perfekte eksempelet på hvorfor formueskatten ikke fungerer, får naturlig nok Marthinsen til å reagere.

– Dere kan ikke bruke lederen av Arbeiderpartiet som sannhetsvitne på å fjerne formueskatten når han selv forsvarer formueskatten og sier at dette er en riktig innretning.

– Men de problemene Støre adresserer, at han må ta utbytte for å betale formueskatt, det svarer han ikke på?

–Det svarer seg ikke at bedrifter som går med underskudd kan ha eiere som likevel må betale formueskatt. Men det er altså ikke sånn at det er statens oppgave å sørge for at bedrifter går med overskudd. Det må bedriftene sørge for selv over lang tid.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger