Hopp til innhold

Regjeringen i fritt fall, mens Ap gjør et kraftig byks

Regjeringspartiene går samlet ned 6,4 prosentpoeng i en ny meningsmåling utført for NRK. I samme måling runder Arbeiderpartiet 40 prosent oppslutning.

Høyre og Frp

GÅR NEDOVER: Erna Solberg og Siv Jensen må forklare dårlige meningsmålinger. For Fremskrittspartiet er målingen rekorddårlig. Her fra debatt i 2013.

Foto: Schrøder, Tor Erik / NTB scanpix

– Dette er selvsagt ikke godt nok. Når man ser så store utslag er det alvorlig, sier Trond Helleland, parlamentarisk leder i Høyre.

På målingen til Norstat for november går Høyre ned 3,4 prosent fra forrige måned og lander på 23,8. Regjeringspartner Frp går også ned tre prosent, fra 14,3 til 11,3. For Frp er det den dårligste målingen siden Norstat startet med målinger for NRK i 2006.

– Vi har hatt en betydelig nedgang i flere meningsmålinger og forklaringen er enkel, sier nestleder i Frp, Per Sandberg.

Per Sandberg

VIL KJEMPE: Per Sandberg er klar til å brette opp ermene.

Foto: Trygve Hongset

– Det har etablert seg en usannhet om at dette budsjettet er usosialt. Det beklager jeg sterkt, for dette er det mest sosiale budsjettet jeg har sett etter at jeg kom inn på Stortinget. Vi har en gedigen jobb foran oss og har pålagt oss mange arbeidstimer. Nå må vi brette om ermene, sier Sandberg.

Har tiltro til egen politikk

Helleland mener Høyre har vært for dårlige til å kommunisere positive saker og at partiet vil se en oppgang når statsbudsjettet for neste år er klart.

Trond Helleland

VIL KJEMPE: Men Trond Helleland er glad det er tre år til neste stortingsvalg.

Foto: Varfjell, Fredrik / NTB scanpix

– Nedgangen henger naturligvis sammen med statsbudsjettet. Det har vært for lite fokus på de positive sakene, som rekordsatsing på samferdsel, lærerløftet og helsebudsjettet. Jeg er sikker på at vi kommer til å lykkes med å få i havn statsbudsjettet og revitalisere samarbeidet med KrF og Venstre. Det tror jeg kommer til å slå positivt ut, sier han.

– Kan dere bare skylde på at dere er for dårlig til å kommunisere ut de positive sakene deres, kan det rett og slett være at velgerne ikke liker politikken deres?

– De sakene vi har gått til valg på og som vi har frontet i dette budsjettet ble godt mottatt ved valget i fjor. Vi må ha tiltro til egen politikk. Det er alltid kjedelig med dårlige målinger, men samtidig er det en inspirasjon til å jobbe enda hardere.

I likhet med Helleland mener Sandberg at negative saker har fått fokus, som kutt i barnetillegget for uføre og kutt i formueskatten for de rikeste.

– Vi har ikke hatt tyngde nok til å kommunisere ut alt det positive med dette budsjettet, sier han.

Vil ikke stemme på Høyre igjen

Møre og Romsdal er et kremfylke for de borgerlige partiene. Ved stortingsvalget i 2013 var det Fremskrittspartiets beste fylke og Høyre ble fylkets største parti. På gata i Ålesund begynner pipa å få en annen lyd når NRK spør om de dårlige målingene.

Malin Isaksen

FORLATER HØYRE: Malin Iskasen vil ikke stemme Høyre igjen.

– Det er fortjent. Statsbudsjettet var ikke noe godt og de holder ikke det de lovte. Spesielt ikke overfor oss studenter, sier Malin Iskasen.

– De tar fra de fattige og gir til de rike, noe de sa de ikke skulle gjøre, fortsetter hun.

Isaksen forteller at hun har stemt Høyre, men at de ikke får stemmen hennes ved neste anledning.

– Jeg vil ha Jonas Gahr Støre i stedet, sier hun.

Rune Leine-Dimmen stemte også borgerlig, men han har ikke gitt opp håpet ennå.

Rune Leine-Dimmen

SVIKTER IKKE: Rune Leine-Dimmen vil fortsette å stemme borgelig.

– Jeg syne de klarer seg bra i regjering. Det tar lang tid fra de får gjort noe, til det skjer. Det er vanskelig å forstå politikken, sier han.

40 prosent

Mens de blåblå sliter, er tilstanden en helt annen i Arbeiderpartiet. Der Frp aldri har gjort det dårligere på NRK sine Norstat-målinger, har Arbeiderpartiet aldri gjort det bedre og runder 40-tallet for første gang. Partiet har ikke fått over 40 prosent av stemmene ved et Stortingsvalg siden 1985.

Raymond Johansen

GLAD: Raymond Johansen kaller rekordmåling for gledelig og inspirerende.

Foto: Schrøder, Tor Erik / NTB scanpix

– Det er virkelig en milepæl å nå grensen på 40 prosent. Det er virkelig et høyt tall, så det er litt skrekkblandet fryd, sier Raymond Johansen, partisekretær i Ap.

Han bruker ord som gledelig, moro og fryktelig inspirerende når han forklarer den gode målingen.

– Dette er en kraftig reaksjon på det statsbudsjettet som er lagt frem. Både Høyre og Frp har gått kraftig tilbake på flere målinger. Det er et varsel om at folk ikke liker det de har sett; at de gir mer penger til de som har mye fra før. I Norge slår man ring rundt fellesskapet og vi liker ikke at det blir så store forskjeller mellom folk.

– Etter ett år i regjering er det vel kanskje bare å forvente litt slitasje hos de borgerlige?

– Den slitasjen kom ganske fort. Ett år er ikke lang tid, så det er jeg overrasket over.

Hva tenker så Høyres Helleland om at Arbeiderpartiet bikker 40 prosent?

– Det betyr at vi må stå på. Om Ap skulle havne over 40 prosent i nærheten av et valg har de alle muligheter til å overta. Det er godt å vite at det er tre år til neste stortingsvalg, sier han.

Partibarometer november 2014

Parti

Valg 2013

Oktober %

November %

Endring okt - nov

Endring valg - nov

Ap

30,8

 34

 40,9

 +7,0

 +10,1

Frp

16,3

 14,3

 11,3

 -3,0

 -5,0

H

26,8

 27,2

 23,8

 -3,4

 -3,0

KrF

5,6

4,9

 5,7

 +0,8

 +0,1

R

1,1

1,1

 1,2

 +0,1

 +0,1

Sp

5,5

5,3

 4,9

 -0,3

 -0,6

SV

4,1

3,9

 3,8

 -0,1

 -0,3

V

5,2

4,6

 4,3

 -0,3

 -0,9

MDG

2,8

4

 3,5

 -0,5

 +0,7

Andre

1,8

0,8

 0,5

 -0,2

 -1,3

Ekspander/minimer faktaboks

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger