– Skaper usikkerhet at det tar så lang tid

STORTINGET (NRK):Budsjettforhandlinger som drar ut i tid skaper usikkerhet og kaos i opposisjonen. Det er beskjeden fra Arbeiderpartiet som aller helst skulle sett at Høyre, Frp, Venstre og KrF ikke utsatte forhandlingene enda noen dager.

Arbeiderpartiets leder  Jonas Gahr  Støre
Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

Det var etter et meget kort møte torsdag kveld at det ble klart at de fire partiene, Høyre, Frp, Venstre og KrF, ikke kommer til å bli enige om en felles budsjettinnstilling innen fristen fredag formiddag, klokken 12.

– Vi ser at arbeidsmengden som gjenstår er så betydelig at vi ikke blir ferdig til i morgen, sa Fremskrittspartiets Harald T. Nesvik etter den snaue halvtimen de satt sammen rundt bordet.

– Blir en kaotisk situasjon

Aps finanspolitiske talsperson Marianne Marthinsen.

Aps finanspolitiske talsperson Marianne Marthinsen.

Foto: NTB Scanpix

Men at det drøyer faller ikke i god jord hos Arbeiderpartiets Marianne Marthinsen, som er finanspolitiske talsperson for Ap.

– Vi skulle jo egentlig fått forhandlingsresultat i løpet av morgendagen, slik at vi kunne ta stilling til det, kvalitetsikre og legge opp vårt opplegg etter det. Og det får vi ikke så, da tar vi det til etterretning, sier Marthinsen.

Arbeiderpartiet ville aller helst sett det omforente budsjettet før de legger frem sitt, men den muligheten ser ut til å forsvinne. Marthinsen mener det nå blir en kaotisk situasjon for Stortinget.

– Jeg antar at om man ikke overholder fristen, så legger alle partiene inn sine primære budsjettforslag, det vil vi og gjøre. Men det betyr jo at vi i Finanskomiteen ikke har et flertallsforslag vi kan ta stilling til.

– Er det uheldig?

– Ja, det er klart det, det gjør at det blir en kaotisk situasjon. Vi antar at de blir enige på et tidspunkt, men det blir en vanskelig arbeidssituasjon for opposisjonen.

Tror på enighet

Trine Skei Grande og de andre partilederne måtte svare på hvorfor de tok forhandlingspause.

Trine Skei Grande og de andre partilederne måtte svare på hvorfor de tok forhandlingspause etter torsdagens korte møte.

Foto: Varfjell, Fredrik / NTB scanpix

Selv om hennes partileder, Jonas Gahr Støre, tror de fire klarer å bli enige, så mener han utsettelsene skaper uro.

– Jeg legger til grunn at om de ikke blir enige til fristen, så blir de vel det etter fristen. Men det er skapt en usikkerhet rundt budsjettet som jeg tror det hadde vært bedre om vi hadde vært foruten, sier Støre.

De fire partiene klarer ikke fristen Finanskomiteen fredag klokken 12, men når samtalene starter igjen på søndag vil de fremdeles kunne rekke fristen for å levere inn en felles innstilling innen torsdag 20. november.

Allerede har de fire partiene levert sine egne budsjetter, men spenningen går på om de vil kunne nå å levere inn et felles budsjett neste uke.

– Tar sikte på å bli enige

Siri Meling

Siri Meling (H) sitter i Finanskomiteen.

Foto: Poppe, Cornelius / SCANPIX

Finanskomiteens innstilling som behandles i budsjettdebatten 27.november vil ta utgangspunktet i de innleverte budsjettene, men selv om de fire ikke klarer fristen uka før, er ikke håpet ute.

– Vi tar jo sikte på å bli enige, og i verste fall så kan vi komme med en felles innstilling like før finansdebatten 27.november, sier Siri Meling som sitter i Finanskomiteen for Høyre.

– Vil det ha noen praktiske konsekvenser at dere ikke leverer inn felles innstilling før fristen?

– For alle praktiske formål, nei, sier Meling.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger