Normal

Gråt da han fortalte om belastningen

– Etter at saken kom opp igjen, er det blitt enda verre. Folk rundt vet. Jeg kvier meg for å være ute, og sitter mye alene hjemme, sier 17-åringen som vitner i Lommemann-saken.

Rettstegning fra Lommemann-rettssaken
Foto: Tegning: Esther Bjørneboe

– Jeg var i dusjen. Han kom inn og gnidde shampo i øynene mine, sier 17-åringen og forteller så at han tvang ham til oralsex.

17-åringen som vitner mot Erik Andersen i Follo tingrett i dag er spak, snakker sent og virker tørr i munnen når han forteller om overgrepet han ble utsatt for. Han er tydelig ubekvem når han blir bedt om å utdype i detalj, også med håndbevegelser, om hvordan tiltalte skal ha gått fram mot ham.

  • SE referat i tidstabellen under

Jeg fikk panikk og klarte ikke puste.

17-åringen fra Sotra som vitner i Lommemann-saken

Overgepet skal ha skjedd i en svømmehall på en skole i Hordaland i 1999. I dag er han den første fornærmede som forklarer seg i Lommemann-saken.

Fortalte til mor først senere

Etter overgrepet i 1999 springer fornærmede ut for å vente på moren som skal hente ham.

– Jeg fortalte ikke da hva som skjedde, det gjorde jeg først noen dager etterpå. Hun reagerte kraftig, sier han.

17-åringen sier han hadde sett mannen tidligere.

– Jeg la merke til øynene hans, de så triste ut, sier han.

Plukket feil mann

Dommeravhør fra 1999 og fotokonfrontasjon fra i fjor ble avspilt i retten etter lunsj i dag.

Vi får se en sju år gammel gutt som på sitt barnevis forteller med svak stemme hva han opplevde i dusjen den ettermiddagen. Ved en fotokonfrontasjon ni år senere blir gutten bedt om å se på bilder av menn, først en bunke med bilder fra 1999-perioden, deretter en bunke med ferske bilder. Andersen er en av personene på bildene.

Han velger forholdsvis raskt ut et bilde han synes ligner i første bunke.

– Jeg har alltid hatt et bilde inni hodet av hvordan han ser ut, det er dette jeg synes stemmer best, sier han da.

I den andre bunken er han mer usikker, men velger ut ett bilde.

Etter fremvisningen i retten i dag sier politiadvokat Jorid Kile Berg at han ikke valgte ut Erik Andersen.

Hjalp en "innsåpet" gutt

Tiltalte Erik Andersen forklarer på sin side at episoden i dusjen forløp på en annen måte.

- Jeg gikk inn i dusjen og så en gutt som ynket seg fordi han slet med å få vekk shampo fra hår og ansikt. Jeg fjernet såpe fra pannen, øyne, munnen og nesen hans med håndbaken og fingrene mine. Deretter dusjet jeg selv, sier 57-åringen.

- Jeg kan ikke påstå at han ikke har vært utsatt for noe, men det er i hvertfall ikke meg. Sier han at det er meg, er det løgn, sier Andersen.

Klarte ikke bade

– Det sto om saken i avisen. Alle visste at det var meg det var snakk om, sier 17-åringen.

Han forteller at han har prøvd å gå til psykolog, men følte ikke at det hjalp.

– Alt kommer tilbake når jeg leser om det i aviser og ser noe om det på tv, sier 17-åringen.

Han sier det ble vanskeligere etter at saken kom opp igjen i 2008 og han var begynt i 10. klasse. Da klarte han ikke ha svømming mer i det samme badeanlegget.

Bistandsadvokat Beate Hamre
Foto: Erlend Aas

– Jeg klarte ikke bade mer. Jeg tenkte på det hele tiden. Jeg var redd for at klassekamerater skulle spørre om det, sier han.

Unngått å lese om saken

17-åringen forklarte seg først i halvannen time til aktoratet. Etter en pause tok tlitaltes forsvarer Gunhild Lærum ham for seg. Hun går etter i sømmene opplysninger han har gitt i avhør i 1999 og senere i 2008, og ber om utdyping og detaljer rundt det som skjedde i dusjen.

17-åringen klarer seg fint gjennom denne seansen også. Først da hans bistandsadvokat Beate Hamre spør ham om hvilken påkjenning denne saken er for ham, gråter han.

Jeg har ikke villet lese detaljer fra saken. Det blir som å oppleve det om igjen. Jeg sitter mye hjemme alene.

17-åringen fra Sotra som vitner i Lommemann-saken

Han får spørsmål av en bistandsadvokat om det er en tilleggsbelastning at saken er en del av lommemann-saken.

– Ja, det er så mye i media, og det gjelder såpass mange unger, sier 17-åringen og medgir at det ville vært lettere å snakke om saken dersom den ikke var en del av lommemannsakskomplekset.

Om det at han i dag måtte avgi forklaring sier han.

– Jeg har kvidd meg helt fram til nå. Jeg hadde ikke valgt å være her dersom jeg ikke måtte, sier 17-åringen.

Lukkede dører

Mandag erkjente Erik Andersen (57) seg ikke skyldig på 52 punkter i tiltalen.

Forholdet ved Stranda skule i Steinsland i Hordaland den 7. september 1999 er ett av punktene han ifølge ham selv ikke har hatt noe befatning med.

Andersen må sitte utenfor guttens synsvidde under forklaringen, slik 17-åringens bistandsadvokat har bedt om. Saken føres også for lukkede dører, men presse får referere fra et rom ved siden av som har video-overføring.

Motanmeldelse

Saken ble henlagt i 1999, men et Koblet Lommemann-saken med overgrep på Sotra var blant brikkene som førte til at Erik Andersen ble pekt ut som den såkalte Lommemannen.

Gunhild Lærum
Foto: Jon-Michael Josefsen / Scanpix

Andersen har anmeldt 17-åringen for å ha avgitt falsk forklaring. Anmeldelsen er blitt henlagt som intet straffbart forhold

Tiltalte erkjente fullt ut skyld for Tiltalte svarte "nei" 52 ganger som er knyttet til sedelighetskriminalitet da rettssaken mot ham startet i Follo tingrett denne uken. I tillegg erkjente han delvis skyld for ni forsøk på seksuell omgang.

Referat fra retten.

Kl. 15.35 Retten heves

Kl. 15.10 Forsvarer Gunhild Lærum har spørsmål til tiltalte.

Kl. 14.45 Statsadvokat Volledal har spørsmål til tiltalte.

Kl. 14.17 Tiltalte Erik Andersen forklarer seg om episoden i dusjen i 1999.
Forteller at han kom inn i dusjen og så en "oversåpet" gutt som ynket seg. Han fjernet såpe fra pannen, øyne, munn og nese med handbaken og fingrene sine. Deretter dusjet han selv, før han gikk i badstu hvor han fikk selskap av fornærmede i noen minutter før fornærmede gikk ut og hjem.

Kl. 14.15 Retten er igang igjen

Kl. 13.55 Retten tar pause

Kl. 13.50 Forsvarer Lærum og bistandsadvokat Hamre har tilleggspørsmål.

Kl. 13.48 Aktor Berg til fornærmede: Du plukket ikke ut Erik Andersen i fotokonfrontasjonen.

17-åringen: Nei, jeg syntes nesten alle så like ut, sier han.

Kl. 13.42 Aktor Jorid Kile Berg spør fornærmede om det er første gang han ser avspillingene. 17-åringen svarer ja. Spør om han husker mer nå når han har sett det. Er det det du har fortalt i dag som er den rette. 17-åringen: Nei, husker ikke noe særlig mer, svarer ja på at det er det han nå forteller som er det rette.

Kl. 13.41 Avspilling ferdig.

Kl. 13.15 Avspilling av fotokonfrontasjon fra november 2008. Fornærmede har fått i oppgave å se om han kjenner igjen noen fra bildene. Andersen er en av personene på bildene.

Kl. 12.51 Avspilling av dommeravhør, der fornærmede som sjuåring forklarer seg for politibetjent på hjemstedet i 1999.

Kl. 12.46 Bistandsadvokat Beate Hamre spør om 17-åringens forhold til jenter og seksualitet. Fornærmede sier han ikke har problemer med det.

Kl. 12.44 Tilleggspørsmål fra forsvarer til fornærmede rundt hvordan oralsexen foregikk og hans befatning med Facebook-sider, You Tube- klipp og presseoppslag.

Kl. 12.40 Tilleggspørsmål fra aktoratet til fornærmede rundt hvordan oralsexen foregikk.

Kl. 12.35 Retten er igang igjen

Kl. 11.50 Retten tar lunsjpause

Kl. 11.41 Bistandsadvokat Beate Hamre stiller fornærmede, sin klient, noen spørsmål.

Kl. 11.31 Medforsvarer Gard A. Lier har noen spørsmål til fornærmede. Tar blant annet fram tegninger/figurer over anlegget, som han ber 17-åringen forklare rundt.

Kl. 10.54 Forsvarer Gunhild Lærum spør ut fornærmede. 17-åringen må svare detaljert om blant annet det som skjedde i dusjen.

Kl. 10.50 Retten er i gang igjen.

Kl. 10.32 Retten tar pause.

Kl. 10.11 Statsadvokat Per Egil Volledal tar historien fra begynnelsen med fornærmede. Forteller om bildekonfrontasjon som fornærmede skulle se på etter at tiltalte ble pågrepet i 1999. Fornærmede syntes alle bildene så nesten like ut.

Kl. 10.05 17-åringen sier at det er den konkrete handlingen som har brent seg fast. Han husker ikke så mye detaljer om hva som ble sagt i avhør, eller om noen polititjenestemenn kom hjem til dem.

Politiadvokat Berg: Ser du at det stor forskjell på det du forklarte da, kontra det som han har fortalt nylig? ( Sikter til at tiltalte har anmeldt ham for falsk forklaring)

17-åringen: Ja, det er det som skjedde som har brent seg fast. Jeg husker ikke hva jeg forklarte i 1999.

Kl. 09.51 17-åringen forteller at han gråt mye og torde ikke si så mye i avhør en tid senere. Først i 2008 fortalte han hele historien i avhør.

– Jeg følte jeg måtte komme videre. Jeg tenkte på det hele tiden, det gjør jeg ennå, sier han.

Kl. 09.46
17-åringen forteller om det som skjedde utfra tegninger av garderoben, badstuen og dusjen som han har framfor seg.

Kl. 09.40 17-åringen sier han hadde sett mannen tidligere.
- Jeg la merke til øynene hans, de så triste ut, sier han.

Kl. 09.36 Etter overgrepet var over, tørket 17-åringen seg med et håndkle, kledde på seg og så ikke tiltalte noe mer. Springer så ut og ventet for å bli hentet av moren. Han fortalte ikke umiddelbart hva som hadde skjedd, fortalte det først senere. Men moren har sagt at hun skjønte at noe var i veien, for han virket sur og sint.

Kl. 09.30 Politiadvokat Jorid Kile Berg spør 17-åringen om detaljer rundt overgrepet i dusjen.

Kl. 09.15 17-åringen har begynt sin forklaring. 17-åringen sier han var i dusjen i svømmehallen da tiltalte kom inn. Han gnidde shampo i øynene hans, før han tvang ham til oralsex.

Kl. 09.16 Dommeren orienterer om blant annet lukkede dører

Kl. 09.00 Retten er satt

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger