NRK Meny
Normal

Tiltalte svarte "nei" 52 ganger

57-åringen erkjente straffskyld fullt ut for sju av 66 tiltalepunkter knyttet til sedelighetskriminalitet da rettssaken mot ham startet i Follo tingrett i dag. Statsadvokaten mener tiltalte har fulgt et mønster når han har nærmet seg guttene.

Rettstegning fra Lommemann-rettssaken

Rettstegning fra Lommemann-rettssaken

Foto: Tegning: Ester Bjørneboe

  • Se tidstabell nede i saken

Fulgte et mønster

Det er en fem måneder lang rettssak med 66 fornærmede parter, over 100 vitner og en tiltalt som betegnes som «norgeshistoriens verste serieforbryter» som startet i dag, Klokken 9 slo tingrettsdommer Erik Vikanes klubben i bordet.

Ifølge statsadvokat Per Egil Volledal går følgende mønster igjen i møte med barna som den tiltalte skal ha forsøkt å ha seksuell omgang med:

- Han ber guttene om hjelp til å finne nøkler i lommen, sier Volledal.

Helt eller delvis straffskyld for 16 overgrep

57-åringen sitter på advokat Gunhild Lærums venstre side, han virker rolig og fattet når han svarer på de ulike tiltalepunktene.

Han svarer nei 52 ganger, ja sju ganger og delvis "ja" ni ganger.

Den tiltalte nektet for de alvorligste tiltalepunktene , men erkjente likevel hel eller delvis straffskyld for totalt 16 overgrep. Han erkjente straffskyld i sju forsøk på seksuell omgang. ( se tidstabell under)

Han erkjenner også delvis straffskyld i forsøk på seksuell omgang i ni forhold. Han har ikke erkjent straffskyld for de to groveste punktene i tiltalen som er å regne som voldtekt.

11.35 Retten tar 45 minutters lunsjpause,

Advokat Jorid Kile Berg og aktor Per Egil Volledal før rettsaken

Advokat Jorid Kile Berg og aktor Per Egil Volledal før rettsaken,

Foto: Lise Åserud / Scanpix

11.17 Statsadvokat Per Egil Volledal orienterer om tilfeller i Jevnaker og Odda hvor det foreligger DNA-bevis. På Jevnaker skal titalte ha forsøkt å få et brødrepar, født henholdvis 1993 og 1994, til å utføre seksuelle handlinger på ham. I Odda skal han ha begått overgrep mot en gutt født 1997. - Dette er faktisk et av de få tilfellene hvor politiet har gjort en god jobb, sier Volledal om politiet i Odda.

11.10 Statsadvokat Per Egil Volledal orienterer om tilfeller i Heimdal og Drøbak der 57-åringen skal ha fått unge gutter til å utføre seksuelle handlinger på ham.

10.50 Statsadvokat Per Egil Volledal orienterer om flere tilfeller i Trondheim, som tiltalte har erkjent delvis straffskyld for, der den tiltalte skal ha forsøkt å få guttene til å stikke en hånd ned i lommen på 57-åringen.

Foto av lommemannen. Teke av eit overvakingskamera.

Det politiet mener er 'lommemannen' fanget op på et overvåkingskamera i Trondheim i 2003.

Foto: Politiet

Volledal orienterer også om ett tilfelle i 2003 i Trondheim der tiltalte skal ha fått en gutt født 1996 til å utføre seksuelle handlinger på ham, og utført seksuelle handlinger på gutten. Det er fra dette forholdet bildet av den såkalte «Lommemannen» ble fanget opp på et overvåkingskamera. ( Se bildet til høyre)

10.47: Statsadvokat Per Egil Volledal orienterer om ett tilfelle ved en annen camping, i Oppland, der den tiltalte skal ha forsøkt å få en gutt født 1992 til å stikke en hånd ned i lommen på 57-åringen. Gutten skal ha trukket hånden til seg da han kjente penis.

10.40 Rettsforhandlingene fortsetter. Statsadvokat Per Egil Volledal orienterer om saken der 57-åringen er tiltalt for å ha hatt seksuell omgang med gutt født 1994. Forholdet skjedde ved en campingplass på Sørlandet og den tiltalte skal ha fått gutten til å utføre seksuelle handlinger på ham.

10.20 Retten tar tyve minutters pause.

10.12 Statsadvokat Per Egil Volledal orienterer litt om bakgrunnen for ulike punkter i tiltalen som dreier seg om forsøk på seksuell omgang. Ved flere tilfeller blir fornærmede bedt om å lete etter nøkler i tiltaltes bukselommer.

lommemannen tegning

Rettstegners illustrasjon fra Follo tingrett.

Foto: NRK

10.06 Statsadvokat Per Egil Volledal orienterer litt om bakgrunnen for punkt 1 i tiltalen.

Gutt født i 1992 skal ha blitt voldtatt, tvunget til å utføre seksuelle handlinger på 57-åringen ved et badeanlegg i Hordaland i 1999.

Saken ble anmeldt allerede da, men ble henlagt.

Deretter ble den tatt opp igjen av Follo politidistrikt i forbindelse med opprullingen av den såkalte "Lommemann-saken" Fornærmede skal vitne senere i uken.

10.04 Statsadvokat Per Egil Volledal sier han skulle likt å vite hvordan lekkasjene til media siste dagene har kommet frem. Utelukker ikke at det kan være politikilder som har lekket.

Statsadvokat Per Egil Volledal under første dag av rettsaken mot "lommemannen"

Statsadvokat Per Egil Volledal holder innledningsforedrag under første dag av rettsaken mot den såkalte 'Lommemannen'

Foto: Erlend Aas / Scanpix

09.52 Statsadvokat Per Egil Volledal starter sitt innledningsforedrag. Volledal sier de fleste av de fornærmede er så unge at deres vitnemål er sikret i dommeravhør som skal avspilles i retten. Mens de over 16 har ordinær møteplikt.

09.49 Opplesningen av de totalt 74 tiltalepunktene er ferdig.

09.45 Tiltalte erkjenner straffskyld i brudd på våpenloven på seks tiltalepunkter. Han bar våpen ved pågripelsen i januar 2008 .

09.42. Tiltalte erkjenner delvis straffskyld i forsøk på seksuell omgang i Tinn i 2006.

09.40 Tltalte erkjenner delvis straffskyld i forsøk på seksuell omgang ved tre tilfeller i Ålesund i 2006.

09.30 Tiltalte erkjenner delvis straffskyld i forsøk på seksuell omgang i fem tilfeller i Trondheim i 2003, og i tre tilfeller i Ålesund i 2006.

09.15 Tiltalte erkjenner straffskyld i forsøk på seksuell omgang

  • i Heimdal i 1996.
  • i Heimdal i 2003
  • nytt tilfelle i Heimdal i 2003
  • i Odda i 2006
  • på Jevnaker i 2006
  • et nytt tilfelle på Jevnaker i 2006
  • i Førde i 2006

Kl. 09.14: Erkjenner ikke straffskyld for punkt 2 i tiltalen, voldtekt av gutt i Vang i Valdres, i juli 2005.

KL. 09.13: Tiltalte erkjenner ikke straffskyld for punkt 1 i tiltalen, voldtekt av gutt i Sund i Hordaland i september 1999.

KL. 09.12 Aktor Jorid Kile begynner opplesing av tiltalepunktene

KL. 09.07 tiltalte bekrefter at netto formue er 10 millioner

Kl. 09.06 Den tiltalte bekrefter personalia

Kl. 09.05 Tingrettsdommer Vikanes orienterer om referatforbudet.

Kl. 09.00 Retten settes av tingrettsdommer Erik Vikanes.

Kl. 08.50: Den tiltaltes advokat Gunhild Lærum er på plass, sammen med medforsvarer Gard A. Lier.

Kl. 08.40: Bistandsadvokater, aktoratet og et stort presseoppbud er på plass i sal 3 i Follo tingrett i Ski.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger