Hopp til innhold

«Lommemannen» kan bli prøveløslatt denne uken

I dag starter rettssaken som kan gjøre den såkalte lommemannen til en fri mann. Ofre og pårørende mener det er for tidlig.

Fantomtegning Lommemannen

KAN LØSLATES: Tre psykiatere mener det er liten fare for at Erik Andersen (62) skal utføre nye seksuelle overgrep.

Foto: Castro, Pablo / NTB scanpix

Overgrepsdømte Erik Andersen (62) skal de neste dagene forsøke å overbevise retten om at han kan bli sluppet løs og heretter leve som en fri mann.

Andersen ble pågrepet og siktet i januar 2008. I desember 2010 ble han dømt til forvaring i ti år med en minstetid på sju år for overgrep mot 66 gutter.

Han satt i varetekt i nesten tre år før dommen falt, og har derfor alt nå vært fengslet i minstetiden på sju år.

LES OGSÅ: «Lommemannen» til retten for å bli løslatt

Mener selv han er klar

Gunhild Lærum

Eri Andersens forsvarer, Gunhild Lærum, sier hennes klient mener han er klar for å prøveløslates.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

Andersen mener selv han er klar til å løslates for å starte et nytt liv på utsiden av murene. Han får støtte fra tre psykiatere. De mener det er liten fare for at han skal begå nye overgrep. Kriminalomsorgen sier imidlertid nei. Det blir nå opp til Asker og Bærum tingrett til å ta stilling til spørsmålet.

– Retten kan blant annet bli nødt til å vurdere saken opp mot den allmenne rettsfølelsen i samfunnet. Om samfunnet rundt mener det er for tidlig med en løslatelse, sier leder for krimredaksjonen i NRK, Olav Rønneberg.

Erik Andersens forsvarer, Gunhild Lærum, sier hennes klient står fast på at han er klar for et liv på utsiden av murene.

– Minstetiden hans for forvaring gikk ut den 17. juni, og han føler seg helt klar for å vende tilbake til samfunnet. Vi har hele tiden forholdt oss til de sakkyndige og de slår fast at risikoen for en gjentagelse er liten.

LES OGSÅ: – Ingen diagnoser er hugget i stein

LES OGSÅ: – Skeptisk til at slikt kan kureres gjennom samtaler

Bistandsadvokat: For tidlig med prøveløslatelse

Lars Martin Ramsland

Bistandsadvokat Lars Martin Ramsland mener det er for tidlig med en prøveløslatelse.

Foto: Advokatene Stokkeland og Sørensen

Lars Martin Ramsland er bistandsadvokat for tre av ofrene i saken. Han mener det fortsatt ikke er forsvarlig med noen løslatelse.

– Det er veldig overraskende at denne begjæringen om løslatelse kommer så tidlig. De signalene som ble gitt i retten av de sakkyndige da saken ble behandlet der var at man ikke kunne forvente noen rehabilitering med det første, kanskje aldri, og i hvert fall ville dette ta svært lang tid. Derfor er både jeg og mine klienter overrasket over at spørsmålet kommer så raskt opp.

Det er satt av tre dager til behandling av saken i Asker og Bærum tingrett.

LES OGSÅ: – Dette vil spre frykt blant ofrene hans