NRK Meny
Normal

Vil sette av 50 millioner kroner til opprydding på norske strender

Hvert år havner 6,4 millioner tonn søppel i verdenshavene. Venstre vil innføre strengere regler for avfall og sette av millionsummer til opprydding.

Avfall norskekysten

Venneparet Johan Mikkelsen og Alexander Betsholtz fra Sverige har brukt hele 102 dager på å kartlegge søppelsituasjonen langs norskekysten med kajakk.

Foto: Johan Mikkelsen

Lørdag skrev NRK.no om venneparet fra Sverige som har brukt 102 dager på å kartlegge søppelsituasjonen langs norskekysten med kajakk.

Johan Mikkelsen og kompisen Alexander Betsholtz beskrev avfallssituasjonen som alvorlig.

– Det er spesielt på strender som ikke blir besøkt ofte av folk at søppelet hoper seg opp. Enkelte steder har det vært som å gå i land på en søppelplass, sa Mikkelsen til NRK.no.

Vil bruke mer penger og strengere regler

Rebekka Borsch, sentralstyremedlem Venstre

Rebekka Borsch, sentralstyremedlem i Venstre.

Foto: Privat

Venstres sentralstyre har vedtatt en tiltakspakke mot forsøpling av havet, noe de håper å få gjennomslag for på Stortinget i budsjettprosessen utover høsten.

– Marin forsøpling kan ikke løses gjennom ett eller to tiltak. Det trengs opprydding, forebygging, forskning, bevisstgjøring og strengere straffer mot forsøpling, sier Rebekka Borsch, sentralstyremedlem i Venstre.

Hvert år havner 6,4 millioner tonn søppel i verdenshavene, og 75 prosent av dette er plastikk, ifølge en rapport utarbeidet av FNs matvareprogram og FNs miljøprogram.

– Dette utgjør en trussel for alt marint liv og dyr som nyttiggjør seg av ressurser fra havet – ikke minst oss mennesker.

50 millioner kroner

Venstre vil fra og med 2015 sette av 50 millioner kroner til en jevnlig opprydding av norske strender.

– Dette vil vi teste ut i 2015, og vil gjerne ha en årlig bevilgning som trappes opp etter hvor stort behovet er, sier Borsch til NRK.

Partiet vil også innføre og øke miljøavgifter på plastposer og engangsemballasje av plast.

– Det er små penger å betale for å teste ut noe som vil være viktig for et problem som gjelder hele kysten. Avgiftene er en del av et større prosjekt Venstre har med grønne skatter. Man betaler mindre skatt på inntekter til bedriften og øker skatten på miljøskadelig adferd.

(Artikkelen fortsetter under)

– Myndighetene må på banen

For de svenske padlerne startet det hele for litt over et år siden. Johan, som de siste fem årene har jobbet som fiskeguide i Nord-Norge, hadde lagt merke til at det var mye søppel langs kysten. Han fant også ut at det i Norge ikke foretas noen systematisk kartlegging av problemet.

Dermed ble ideen om å padle norskekysten på langs født. Den storslagne naturen fra Jakobselv i nord til Strömstad i sør har vært fylt med søppel. Store mengder søppel.

– Myndighetene må på banen. Det er mye søppel fra fiskeriflåten, og det er for enkelt for fiskebåtene å bli kvitt gamle nett og fiskeutstyr, mener Alexander.

Ønsker returordninger for fiskere

Johan Mikkelsen og Alexander Betsholtz

MILJØINTERESSERT: Johan Mikkelsen (til høyre) og Alexander Betsholtz.

Foto: Privat

Derfor vil Venstre opprette returordninger for fiskeredskaper, der fiskere får betalt for å levere inn gamle og ødelagte redskaper.

– Nederland betaler fiskere for å levere inn ødelagte redskaper og for at fiskere kan fiske opp søppel og få betalt for dette. Dette fungerer i Nederland og Italia, og bør også prøves i Norge. Selvfølgelig i dialog med fiskerne, sier Borsch.

Bransjene som forsøpler mest, som fiskeri, oppdrett, shipping og petroleum skal følges opp.

– Disse må gis strengere retningslinjer for håndtering, innsamling og gjenbruk av gammelt og ødelagt utstyr.