NRK Meny
Normal

– Har aldri ryddet mer søppel langs strendene i Norge

12.000 frivillige har i år fjernet 14.000 sekker med avfall fra norske strender. Nå etterlyser organisasjonen bak handling fra myndighetene.

Søppelrekord

NY REKORD: 14.000 sekker med avfall har i sommer blitt fjernet fra 522 strender over hele landet. – Plast er verstingen, sier kampanjeleder Mali Hole Skogen.

Foto: Bo Eide

For fjerde år på rad har «Hold Norge Rent», som organiserer frivillige mot forsøpling på offentlige strender, satt ny rekord med antall ryddede strender denne sesongen.

I 2011 var det 2000 som deltok i aksjonen. I 2014 har tallet vokst til hele 12.191 personer, som til sammen har ryddet hele 320.000 meter kystlinje for søppel.

– I år har det aldri vært flere mennesker ute og ryddet, og det er heller aldri registrert mer søppel og avfall på strendene, sier kampanjeleder Mali Hole Skogen til NRK.

Totalt bidro de frivillige mer enn 20.000 frivillige timer, og fikk fjernet cirka 14.000 sekker med avfall fra 522 strender over hele landet.

Mye plast

Søppelrekord

MYE PLAST: Hele 130.000 plastartikler ble funnet under årets sesong.

Foto: Bo Eide

De første aksjonene ble gjennomført på Sørlandet i mars. Deretter ble det ryddet fram til slutten av august, hvor de fleste aksjonene var i Nord-Norge.

Og det er spesielt et syntetisk materiale det har blitt funnet mye av, sier Hole Skogen.

– Plast er verstingen, og strekker seg fra plastposer til store fiskebøyler i skala. I år har vi funnnet mer enn 130.000 plastartikler, sier hun.

Nettstedet Miljostatus.no, som er et nettsted utviklet av miljødirektoratene i Norge, skriver at plast kan inneholde miljøfarlige stoffer som bisfenol A og ftalater, og at avfallet kan trekke til seg vannavstøtende organiske miljøgifter som for eksempel PCB, PAH og bromerte flammehemmere.

«Hvis et dyr skulle få i seg slik plast, kan det føre til at dyret blir akutt forgiftet eller at miljøgiftene spres videre i næringskjedene», står det videre.

– I tillegg ser vi at mengden fiskerisøppel, som isopor og tauverk, har økt mange steder i landet. Det samme gjelder for mindre artikler som snus, sigaretter, korker og flasker, fortsetter Hole Skogen.

(artikkelen fortsetter under)

– Nord-Norge best i klassen

Spesielt i Nordland har engasjementet vært stort, med til sammen 115 aksjoner.

– I Nordland har det vært to-tre store ryddemiljøer som har vært veldig flinke til å skape engasjement. De har fått et stort fotfeste i Nord-Norge, sier kampanjelederen.

Hun forteller at det er avfallsselskap i Bodø, Lofoten, Salten og Vesterålen som har vært primus motor for å få opp antall ryddeaksjoner de siste årene.

– Nordland er videre det suverent beste fylke i Norge når det kommer til å holde kysten ren, fastslår Hole Skogen.

Varm sommer årsaken

Mali Hole Skogen

HÅPER PÅ POLITISK ENGASJEMENT: Mali Hole Skogen, kampanjeleder i Hold Norge Rent.

Av de 6,4 millioner tonn avfall som havner i verdenshavene årlig, ender 36.000 tonn opp i norske farvann. Videre har forskere i USA estimert at mer enn én trillion små plastbiter kan ende opp med å bli frigjort fra isen i Arktis hvis dagens smeltetrender vedvarer.

Grunnen til at det i år har blitt funnet rekordmye søppel, har også mye med den lange og varme sommeren, tror Hole Skogen. Dette har medført at naturen har blitt brukt i mye større grad enn tidligere.

Nå håper hun at årets aksjon vekker politikerne.

Det store dilemmaet vårt er at ingen finansierer opprydding av søppel ute i naturen, så en finansieringsmodell må på plass for å få ordentlig tak på dette problemet.

Hun tror innsatsen på skje på to plan.

– Vi vet at cirka 80 prosent av den marine forsøplinga som vi finner langs strendene, på havbunnen og ute på havet kommer fra land. Den store innsatsen må gå på at vi ikke kaster søppel ute i naturen, i tillegg til at vi må rydde opp det som allerede er der ute, sier hun.

– Norge best i Skandinavia

Det er Avfall Norge som står bak kampanjen «Hold Norge Rent». Avfall Norge er bransjeforeningen for avfallsorganisasjonene i Norge. De jobber blant annet med å bevisstgjøre allmenheten om marin forsøpling.

– Norge er ganske gode til å rydde strender sammenlignet med andre land. Vi deltok i år på en europeisk strandrydderdag, og Norge kom på tredjeplass i Europa, kun slått av Ungarn og Storbritannia. Vi var best i Skandinavia, og mange andre land i tillegg, avslutter kampanjelederen.

Søppel langs Norges strender

Topp 10 2014

 

Udefinerbare plastobjekter

130 037

Isopor

27 322

Tau under 50 cm

22 767

Korker (plast og metall)

18 878

Drikkeflasker

14 921

Sigaretter/snus

11 421

Matemballasje

10 113

Plastposer

9 412

Tau over 50 cm

9 387

Byggemateriale

 2 966

Topp 10 funn 2014. Kilde: Hold Norge Rent.

Video

Distriktsnyheter fra Nordland. TV
Nyhetsreportasje fra NRK.
Hver dag havner store mengder med dårlig renset kloakk rett ut i fjordene våre. En rekke store norske kommuner bryter nemlig rensekravene viser NRKs kartlegging.