Hopp til innhold

– Enkelte strender har vært som å gå i land på en søppelplass

Venneparet fra Sverige har brukt hele 102 dager på å kartlegge søppelsituasjonen langs norskekysten med kajakk.

– Det er vanskelig å beskrive lettelsen. Endelig er vi fremme, og ble møtt av både slektninger og familie da vi kom i land. Det føles nesten litt uvirkelig at det hele nå er over, sier Johan Mikkelsen til NRK.

Det hele startet for litt over et år siden. Johan, som de siste fem årene har jobbet som fiskeguide i Nord-Norge, hadde lagt merke til at det var mye søppel langs kysten. Han fant også ut at det i Norge ikke foretas noen systematisk kartlegging av problemet.

Dermed ble idéen om å padle norskekysten på langs født. Han tok kontakt med sin kamerat Alexander Betsholtz, som han hadde møtt mens han studerte marinbiologi på gymnaset i Lyskil, og også han var interessert i å være med på prosjektet.

10. juni i år satte de ut på sin livs ferd, hvor målsettingen har vært å kartlegge søppelsituasjonen langs hele norskekysten. Fredag kom de endelig i mål i Strömstad, etter hele 102 dager til sjøs.

– Turen har vært fantastisk. Landskapet langs kysten er spesielt, og har variert etter hvert som vi har beveget oss sørover. Det har vært en unik opplevelse, sier Alexander.

– Myndighetene må på banen

Johan Mikkelsen og Alexander Betsholtz

MILJØINTERESSERT: Johan Mikkelsen (til høyre) og Alexander Betsholtz.

Foto: Privat

Opplevelsen har vært unik på flere måter. Den storslagne naturen fra Jakobselv i nord til Strömstad i sør har vært fylt med søppel. Store mengder søppel.

Underveis har de gått i land for å protokollføre og ta bilder av avfallet. De har målt både vekt og volum. Materialet skal de bearbeide når de kommer hjem i samarbeid med miljøorganisasjonen «Paddla För Livet», som har vært en viktig bidragsyter under prosjektet.

– Det er spesielt på strender som ikke blir besøkt ofte av folk at søppelet hoper seg opp. Enkelte steder har det vært som å gå i land på en søppelplass, sier Johan.

Den beskrivelsen stemmer bra med årets ryddeaksjon langs strendene i Norge. Aldri før har det blitt ryddet mer søppel enn i år.

– Myndighetene må på banen. Det er mye søppel fra fiskeriflåten, og det er for enkelt for fiskebåtene å bli kvitt gamle nett og fiskeutstyr, mener Alexander.

– Om man ikke fjerner søppelet, blir det brutt ned til stadig mindre bestanddeler som tas opp av organismene i havet, og dermed utgjør en fare for maten vår. Det er ikke bra, fortsetter han.

– Kunne fort endt galt

Den over hundre dager lange ferden har heller ikke vært helt problemfri. Dårlig vær og urolig sjø har satt kameratene på prøve. Før turen, hadde de knapt vært i en kajakk.

– Vi hadde et 10-dagers kurs på vestkysten av Sverige før vi reiste, hvor det ble fokusert mye på sikkerhet. Det kom godt med underveis, sier Johan.

– På hvilken måte?

– Da vi skulle legge ut igjen etter en storm i Berlevåg i starten av turen, slo en bølge over kajakken til Alexander, og jeg måtte bruke det jeg hadde lært for å hjelpe han. Det var også et par andre episoder hvor det fort kunne endt galt.

Venneparet takker god planlegging for at de kom helskinnet frem.

– Man lærer mye på veien, hvis man er godt forberedt.

Kan bli nye reiser i fremtiden

Når reisen nå er over, reiser kameratene hver til sitt.

– Johan reiser tilbake til sin jobb i Nord-Norge, mens jeg skal til Lund, der studiene begynte 1. september.

– Kan det bli flere ekspedisjoner i framtiden?

– Akkurat nå skal vi bearbeide opplevelsene. Men hvem vet, det hadde vært moro med flere slike ekspedisjoner, avslutter de.

Kameratene har også skrevet blogg underveis.