Hopp til innhold

Nazi-ørn opp fra dypet etter 71 år

En halvannen meter høy bronseørn fra Hitlers naziregime ble i natt hentet opp fra krigsvraket «Erich Giese» i Narvik havn.

– Spektakulært. En slik begivenhet tilhører sjeldenhetene, sier museumsbestyrer Ulf Eirik Torgersen ved Krigsminnemuseet, som var til stede da ørna kom opp til overflaten i natt – etter 71 år på havets bunn. Det er museet i samarbeid med eierne av vraket som står bak hevingen.

To tekniske dykkere og to medhjelpere har stått på i fire døgn for å hente ørna opp fra havets dyp.

Veier 150 kilo

Bronseørna, som opprinnelig var festet framme på styrehuset på den tyske jageren «Erich Giese», veier rundt 150 kilo, er halvannen menter høy og har et vingespenn på 1,20 meter. Ørna lå bare 200 meter fra land på 67 meter dyp.

– Teknisk sett var dette et komplisert dykkeoperasjon. «Erich Giese» ble bombet av allierte skip under det andre sjøslaget om Narvik 13. april. Partiet av skipet hvor ørna var festet, ble flerret av og ble liggende 10 meter fra selve vraket.

Video Tysk nazi-ørn

Tysk nazi-ørn

Narvik er en mudderhavn og etter mer enn 70 år lå konstruksjonen dypt nede i mudderet. Torgersen tror dette er årsaken til ørna aldri ble hentet opp av vrakdykkere.

– Ja, dette er ikke en dykkejobb for hvem som helst, sier han.

«Erich Giese» er ett av 10 krigsskip som ble senket under Slaget om Narvik. Sammen med fem andre tilhører «Erich Giese» tilhører den såkalte 34-klassen, som hadde mye staffasje, som ørnesymbolet, navneskilt og skipsklokke. De øvrige fem tilhørte 36 A-klassen, og var ikke så forseggjort.

Tatt av piratdykkere?

– Ørnene fra de øvrige skipene er borte for lengst, trolig hentet opp av vrakdykkere. Vi vet av skipsklokka på «Erich Giese» ble hentet opp på 1960-tallet.

Hvor de andre ørnene har tatt veien, vet han ikke. Men at de har havnet samlermarkedet er svært sannsynlig.

Nazi-ørn hevet fra den tyske jageren Erich Giese. Ulf Eirik Torgersen

Museumsbestyrer Eirik Torgersen studerer ørna. Nå skal den stilles ut på Krigsminnemuseet i Narvik.

Foto: Mona Gingstad / NRK

– Disse symbolgjenstandene representerer svimlende store verdier på det private internasjonale samlermarkedet, sier Torgersen.

Det merket han etter at et videoklipp av ørna på havets bunn ble lagt ut på You Tube av svenske dykkere i fjor.

– Klippet fikk raskt mange treff. Men den fikk ligge i fred, sier han.

Til nå. Nå skal den puttes i et syrekar og rengjøres. Torgersen regner med at den er klar til utstilling på museet allerede i august i år.

Viktig nazisymbol

Ørna som var Det tredje rikets riksvåpen i det nazistiske Tyskland i perioden fra Adolf Hitlers maktovertakelse i 1933 til regimets fall etter andre verdenskrig i 1945. Ørna var hovedsymbolet ved siden av hakekorset, og ble brukt som dekor og merker på flagg og faner, uniformer og medaljer, på trykksaker, skilt og andre offentlige gjenstander.

Eneste eksemplar i Norge?

Slik så ørna ut på de tyske jagerne under Slaget om Narvik

Slik så ørna ut da den prydet de tyske jagerne som deltok under Slaget om Narvik i april 1940.

Foto: Krigsminnemuseet i Narvik

Museumsdirektør Ulf Eirik Torgersen ved Nordland Røde Kors krigsminnemuseum sier ørna fra «Erich Giese» er spesiell.

– Jeg kjenner ikke til andre eksemplarer i Norge. Ikke som er kjent for offentligheten i hvert fall, sier han til NRK.no.

Hevingen av den tyske ørnen skjer ett år etter 70-årsmarkeringen av Slaget om Narvik, som pågikk våren 1940. Narvik var et viktig mål for Hitler-Tyskland fordi byen var et viktig utskipningssted for jernmalm fra de svenske gruvene i Kiruna.

9. april 1940 ble starten på to måneder med harde kamper i Narvik og fjellene rundt. Med hjelp av mer enn 20.000 allierte soldater fra Frankrike, Polen og Storbritannia, ble tyskerne jaget fra byen. Nærmere 10.000 norske soldater deltok i disse kampene. 28. mai var byen gjenerobret.

Seieren påførte Hitler-Tyskland deres aller første nederlag under 2. verdenskrig, og satte Narvik på verdenskartet. Narvikfelttog står den dag i dag sterkt i internasjonal militærhistorie.

Både den 28. mai og de påfølgende dagene sendte tyskerne voldsomme bomberegn mot byen, før de selv måtte flykte. I et av bombetoktene omkom 35 mennesker, mens 165 bygninger i sentrum ble totalt ødelagt.

Erich Giese

'Erich Giese' har i over 70 år ligget på havets bunn 300 meter fra småbåthavna på Ankenes i Narvik.

Tyskernes erobringer i Vest-Europa fikk imidlertid høyere prioritet hos de allierte, og Frankrike og England overførte i juni sine avdelinger fra Norge til Frankrike. Dermed kunne tyskerne rykke inn i Narvik igjen 9. juni.