Hopp til innhold

Mener krigen i Narvik er glemt

I dag er det 70 år siden tyskernes invasjon av Norge under 2.verdenskrig. I området rundt Narvik møtte tyske styrker voldsom motstand, og kampene pågikk i to måneder.

Slaget om Narvik

Ivan Vanje deltok i kampene rundt Narvik i 1940. Han mener det er på høy tid at historien om krigen i Nord-Norge får mer oppmerksomhet, når krigshistorien skal gjenfortelles.

Foto: Scanpix/NRK

I Narvik møtte tyskerne den største motstanden under invasjonen av Norge, og gikk på sitt første nederlag i 2. verdenskrig. Flere mener kampene om Narvik er fortiet og må fortelles på nytt.

– Det er svært lite beskrevet, og blir svært lite beskrevet i det norske samfunn, i historiebøker og i daglig omtale. Nordlendinger kan dette, sørlendingene har knapt hørt om det, sier oberstløytnant Stig Magne Hagen i Hæren styrker.

Etter at tyskerne erobret Narvik 9.april, klarte norske soldater, med støtte fra britiske, polske og franske styrker, å befri Narvik 28. mai. Gjenerobringen av Narvik var Tysklands første nederlag i andre verdenskrig.

Stig Magne Hagen

Oberstløytnant Stig Magne Hagen

Foto: Mona Gingstad / NRK

Store norske tap

Narvik var et viktig mål for Hitler-Tyskland fordi byen var et viktig utskipningssted for jernmalm fra de svenske gruvene i Kiruna.

Det var både dramatisk og grufulle syn som møtte narvikværingene på morgenen den 9. april 1940, da tyske marinefartøy angrep de norske panserskipene «Eidsvold» og «Norge» ved Narvik havn.

I løpet av minutter ble de norske skipene senket. 109 mann fra «Norge» omkom, mens 186 av mannskapet til «Eidsvoll» mistet livet. Tyskland gikk i land med 2.000 mann.

Tyskerne blir jaget

Slaget om Narvik

Kampene rundt Narvik varte i to måneder.

Foto: Privat

I to måneder fortsatte harde kamper i området rundt Narvik. Med hjelp av mer enn 20.000 allierte soldater fra Frankrike, Polen og Storbritannia, ble tyskerne jaget fra byen. Nærmere 10.000 norske soldater deltok i disse kampene.

Både den 28. mai og de påfølgende dagene sendte tyskerne voldsomme bomberegn mot byen, før de selv måtte flykte. I et av bombetoktene omkom 35 mennesker, mens 165 bygninger i sentrum ble totalt ødelagt.

Tyskernes erobringer i Vest-Europa fikk imidlertid høyere prioritet hos de allierte, og Frankrike og England overførte i juni sine avdelinger fra Norge til Frankrike. Dermed kunne tyskerne rykke inn i Narvik igjen 9. juni.

Trodde nesten ikke det var sant

Ivan Vanje leter etter minner på Krigsminnemuseet i Narvik Minner om en kamp som mange har glemt. For 70 år siden deltok han kampene rundt Narvik. Bak mitraljøsen kjempet han mot tyske elitesoldater.

– Det var vel en blanding av spenning og frykt. Til og begynne med kom det så fort på oss, at vi trodde nesten ikke det var sant at det var krig. Jeg syntes det var rart vi skulle begynne å skyte på mennesker, sier han.

Ivan Vanje

Veteran Ivan Vanje

Foto: Mona Gingstad / NRK

9. april 1940 ble starten på to måneder med harde kamper i Narvik og fjellene rundt. Ved hjelp av allierte styrker klarte nordmennene å kjempe tyskerne ut av byen.

– Det var verdens beste krigere vi skulle sloss mot. Å sove, det var det svært sjelden vi fikk. Så var det elendig med mat her oppe. Vi sultet ganske mye, sier Vanje.

Fortiet

Narvik 1940

Historien blir nå fortalt på nytt

Foto: Mona Gingstad / NRK

Mange mener kamphandlingene i Nord-Norge har fått for lite oppmerksomhet når historien om krigen i Norge skal gjenfortelles. Fortfatter Oddmund Joakimsen er nå ute med en ny bok, som skal formidle historien om kampene rundt Narvik på nytt.

– Jeg føler at nordnorske soldater har vært avglemt og fortiet i alle disse årene etter at de var med i kampene i Narvik i 1940. Jeg ser på hovedgrunnen som å gi dem en oppreisning og en rehabilitering.

Narvikfelttoget står sterkt i internasjonal militærhistorie. Veteranen kjenner seg igjen i påstanden om fortielse i Norge.

– Ja, det gjør jeg. Derfor syntes jeg det var på høy tid at den kom. I allefall som en slags ære på de som mistet livet, og de pårørende som mistet sine.