Hopp til innhold

Fant britisk krigsskip på havbunnen

Den britiske jageren HMS Hunter som ble senket under slaget om Narvik i 1940, er funnet på 305 meters dyp i Ofotfjorden, melder Sjøforsvaret.

HMS Hunter

Rester av den britiske jageren HMS Hunter, som ble senket under slaget om Narvik i 1940, er funnet på 305 meters dyp i Ofotfjorden.

Foto: FORSVARET / SCANPIX

Hunter var ett av flere tyske og allierte fartøy som ble senket under et dramatisk sjøslag den 10. april 1940. Den nær 100 meter lange jageren var inntil nå det eneste av dem som ikke var funnet og identifisert, heter det på Sjøforsvarets nettsider.

Krigsgrav

Det var det norske marinefartøyet KNM Tyr som fant jageren ved hjelp av et nytt, avansert ekkolodd. En fjernstyrt miniubåt klarte deretter å identifisere vraket som HMS Hunter. Funnstedet 7,5 nautiske mil vest for havna i Narvik blir fra nå betraktet som en krigsgrav.

– Vi har vært i kontakt med britene. De er overveldet over funnet, og vil holde en minnemarkering på funnstedet førstkommende lørdag, sier Tyrs skipssjef Tom Thorgrimsen.

Flere store britiske krigsskip er i området i forbindelse med en militærøvelse.

HMS Hunter

Det var dykkerfartøyet KNM Tyr som fant rester av den britiske jageren HMS Hunter.

Foto: OLAFSEN, HANNE / SCANPIX

Viktig funn for museet

- Dette gleder oss veldig. Nå kan vi vise folk den eksakte posisjonen skipet ligger på i dag.

Det sier museumsbestyrer Ulf Eirik Torgersen ved Krigminnemuseet i Narvik.

- Nå vil vi legge posisjonen inn på de kartene vi har over de vrakene som ligger ute på fjorden, og kanskje vise en liten filmsnutt som viser hvordan skipet ligger i dag.

Han er svært lettet over at skipet er funnet, etter mange års leting.

- Vi har hatt en bestilling på leting etter Hunter i mange år, og vært ute flere ganger uten å finne skipet. Men vi har lett på litt andre steder enn der det ble funnet.

Ulykkesforfulgt

HMS Hunter ble bygget ved verftet Swan Hunter & Wigham Richardson Limited i Wallsend-on-Tyne i England, og ble sjøsatt 25. februar 1936.

Etter kun ett år i tjeneste for den britiske marinen, gikk skipet på en mine sør for Almeria, under et patruljeoppdrag i forbindelse med den spanske borgerkrigen i mai 1937.

Åtte av mannskapet omkom, 24 ble skadet og jageren ble påført store skader.

Slaget om Narvik

Under det første slaget om Narvik 10. april 1940, gikk Hunter og fem andre britiske fartøy til angrep på tyske troppetransportskip. Hunter bidro til å senke syv tyske transportskip. I tillegg ble to tyske jagere senket, og tre andre ble påført skader.

Hunter klarte imidlertid ikke å komme seg ut av fjorden, skipet ble skutt i brann og sank etter å ha kollidert med søsterskipet HMS Hotspur.

95 av besetningen døde da Hunter ble senket. Av mannskapet på 145, ble 50 plukket opp av tyskerne.