Hopp til innhold

Fransk alpejeger tilbake i Narvik etter 70 år: – Nå kan jeg dø

Det ble en sterkt øyeblikk da krigsveteran og tidligere alpejeger Jean Manesero (95) kom tilbake til Narvik – 70 år etter at han var med å nedkjempe tyskerne. – Nå har jeg sett Narvik igjen – nå kan jeg dø, sier franskmannen.

Krigsveteran Jean Manesero

ENDELIG TILBAKE: Alpejeger Jean Manesero (95) er tilbake i Narvik - etter 70 år.

Foto: Susanne Lysvold / NRK

Salutten over Veteranplassen gjaller fra den franske fregatten «La Toche-Treville». På det samme stedet hvor de franske soldatene gikk i land for 70 år siden, står Manesero med flagget alpejegerne brukte da de jaget tyskerne ut av Narvik.

– Vi kjempet i fjellet der oppe, sier han til NRK.no og peker oppover fjellsida.

– Nå kan jeg dø

I dag er det nøyaktig 70 år siden Nazi-Tyskland led sitt første nederlag i krigen som skulle vare i fem år for Norge sin del. Dette har blitt markert av gamle allierte og fiender i dag. Det var i slaget om Narvik styrker fra Frankrike, England, Polen og Norge påførte Hitler-Tyskland deres aller første nederlag under 2. verdenskrig, og for motstandskampen i Europa ble Norge og Narvik et symbol på alliert samhold og styrke.

– Jeg husker snøen og kulden. Men selv om det var krig, og vi mistet noen hundre mann, har jeg bare gode minner fra Narvik. Jeg fikk mange gode venner her. I 70 år har jeg ønsket å komme tilbake. Nå er jeg her – nå kan jeg dø, sier Manesero, som er den eneste krigsveteranen som har tatt turen fra Frankrike.

– Vi er ikke mange igjen, som var med på gjenerobringen av Narvik, sier den gamle alpejegeren.

Og nettopp det gjorde den franske ambassadøren Brigitte Collet et poeng av i sin tale på Veteranplassen i dag.

– Dette er kanskje den siste markeringen de kan delta på. Kampene i Narvik har en spesiell plass i hjertet hos tidligere franske, polske og britiske allierte, og minnet om dem nærer de sterke vennskapsbåndene mellom Norge og Frankrike, sa hun.

VIDEO: Narvik under minnemarkeringen

Video 70 år siden de allierte jaget tyskerne ut av Narvik

Sterk symbolikk

I dag vaiet det tyske og de allierte flaggene side om side. Det er første gang tyskerne er med på en minnemarkering over et tysk nederlag. Og for den tyske ambassadøren i Norge, Detlev Rünger – er det en spesiell dag.

Flaggene samlet i paraden i Narvik

Flaggene samlet i paraden under dagens minnemarkering.

Foto: Susanne Lysvold / NRK

– Det er en viktig begivenhet og svært rørende for meg som tysker. Tidene forandrer seg. Krigsveteranene begynner å bli gamle, og om få år er ingen tilbake. Da har vi bare ha historiebøkene å forholde oss til. I dag har vi muligheten til å møte dem og minnes sammen. Det er viktig, sier han til NRK.no.

Han mener vi kan lære mye av historien, både under og etter krigen.

– Vi har lært hvor viktig det er med samarbeid i Europa. Et forent Europa er essensielt for fred og utvikling i denne delen av verden, sier Rünger.

Detlef Rünger, tysk ambassadør i Norge

TYSKLAND MED: – Det er en viktig begivenhet og svært rørende for meg som tysker, sier den tyske ambassadøren Detlev Rünger.

Foto: Helge Lyngmoe / NRK

Det er ingen tyske veteraner tilstede i Narvik dag.

– Nei, men jeg representerer dem i dag. Slaget om Narvik er kjent i Tyskland. Mange unge mennesker ble sendt hit av et brutalt og kriminelt regime, og også tyske styrker led store tap her, sier Rünger.

Også forsvarssjef Harald Sunde var opptatt av symbolikken rundt det tyske, norske, britiske, franske og polske flagget.

– Dette er dyp symbolikk, dette er praktfullt, sier forsvarssjef Sunde, før han takket de norske veteranene som var med på å ta Norge tilbake

– Viktig markering

Det ble en stor og vellykket minnesmarkering da 170 krigsveteraner og gjester var samlet i Narvik i dag. Den 93 år gamle norske krigsveteranen Ivan Vanje har gjort seg sine tanker om tysk deltakelse i minnemarkeringen.

– Vi skal feire seieren over at byen ble frigitt. Men så skal vi også minne de falne. Da er det helt greit at også tyskerne får minne sine, sier han.

Jan Danielsen er svensk statsborger og i 1940 dro han til Norge og Narvik for å kjempe mot tyske elitesoldater. Som offiser med fenriks grad, og som nestkommanderende i en norsk tropp var han med på sluttkampene mot tyskerne den 28. mai 1940.

– Jeg mistet to mann, mens tyskerne mistet 27 mann, forteller han.

La ned krans

Forsvarssjef Harald Sunde takker Anker Elverum for innsatsen

Forsvarssjef Harald Sunde takker Anker Elverum (92) fra Bardufoss for innsatsen i 1940.

Foto: Susanne Lysvold / NRK

De gamle krigsveteranene og offisiele gjestene fraTyskland, Polen, Storbritannia, Frankrike og Norge la ned krans på minnesmerkene over de som falt under kampene i Narvik i 1940.

– Dette er en viktig dag, ikke bare for oss. Spesielt franskmennene og polakkene har en spesiell tilknytning til Narvik. I Frankrike og Polen lærer skoleelevene om kamphandlingene i Narvik, sier Ulf-Erik Torgersen ved Krigsminnemuseet i Narvik.

Startet i går

Markeringa for krigshandlingene startet allerede i går ombord i fregatten «Helge Ingstad». Det var kranseseremoni over steder der panserskipene «Norge» og «Eidsvold» sank etter tyske angrep på havna i Narvik.

Narvik under krigsminnemarkeringen

Under åpningsseremonien fredag morgen.

Foto: Lars-Bjørn Martinsen