Da Narvik sto i verdens søkelys

Krigsveteraner fra Norge, Polen og Frankrike er blant de 160 gjestene som skal delta når Narvik i dag markerer 70-årsdagen for gjenerobringen av byen. – Vi må aldri glemme, sier krigsveteran Ivan Vanje (92).

I tillegg kommer den tyske ambassadøren i Norge og forsvarsattachéen til Narvik, og det er første gang Tyskland er representert ved en markering av et tysk nederlag. Det kommer også flere offisielle gjester fra Storbritannia, Frankrike og Polen, Tyskland, Forsvaret og representanter for norske myndigheter.

Parader og kransnedleggelser

Åpningsseremonien starter klokka 9 ved det nasjonale Frihetsmonumentet Trinigon. Statssekretær Espen Barth Eide er hovedttaler. Deretter blir det bekransingsseremoni på Veteranplassen. Musikk ved Forsvarets Musikkorps Nord-Norge. Det blir overflyving av norske og britiske kampfly og salutt ved fransk fregatt. Hovedtale ved Frankrikes ambassadør til Norge Brigitte Collet. Klokka 11.15 blir det bekransing ved Narvik nye gravlund og deretter parade fra gravlunden til rådhuset. Klokka 14.30 blir det avslutningsseremoni på Festplassen.

Symbol på styrke og samhold

28. mai er det 70 år siden gjenerobringen av Narvik fant sted våren 1940. Det var i slaget om Narvik styrker fra Frankrike, England, Polen og Norge påførte Hitler-Tyskland deres aller første nederlag under 2. verdenskrig, og for motstandskampen i Europa ble Norge og Narvik et symbol på alliert samhold og styrke.

Sjekk hele programmet for dagen: 70-årsminnemarkeringen

Sultet og sov sjelden

Krigsveteran Ivan Vanje (92) fra Narvik deltok i kampene i hjembyen. Han håper minnemarkeringen i dag kan gi økt innsikt og forståelse for det som skjedde denne våren.

– Historien rundt slaget om Narvik er for lite kjent, spesielt blant ungdommen, sier han til NRK.no.

Han husker godt da han sto bak mitraljøsen og kjempet mot tyske elitesoldater.

– Det var en blanding av spenning og frykt. Til og begynne med kom det så fort på oss, at vi trodde nesten ikke det var sant at det var krig. Jeg syntes det var rart vi skulle begynne å skyte på mennesker, sier han.

9. april 1940 ble starten på to måneder med harde kamper i Narvik og fjellene rundt. Ved hjelp av allierte styrker klarte nordmennene å kjempe tyskerne ut av byen. 28. mai var byen gjenerobret.

Ivan Vanje

KRIGSVETERAN: Ivan Vanje var bare 22 år gammel da han deltok i kampene rundt Narvik.

Foto: Mona Gingstad / NRK

– Det var verdens beste krigere vi sloss mot. Å sove, det var det svært sjelden vi fikk. Så var det elendig med mat her oppe. Vi sultet ganske mye, sier Vanje.

Vanje mener at det viktigste man kan lære fra historien er at krigener brutal.

– Jeg er gammel uansett, men jeg håper at barna og barnebarna mine ikke kommer til å oppleve det samme som jeg har opplevd, sier Vanje.

Mener slaget om Narvik er glemt

Flere mener kampene om Narvik er fortiet, og må fortelles på nytt.

– Det er svært lite beskrevet, og blir svært lite beskrevet i det norske samfunn, i historiebøker og i daglig omtale. Nordlendinger kan dette, sørlendingene har knapt hørt om det, sier oberstløytnant Stig Magne Hagen i Hæren styrker.

Også veteranen kjenner seg igjen i påstanden om fortielse i Norge.

– Narvikfelttoget står sterkt i internasjonal militærhistorie. Men i Norge er den lite kjent, sier Vanje.

Store norske tap

Narvik var et viktig mål for Hitler-Tyskland fordi byen var et viktig utskipningssted for jernmalm fra de svenske gruvene i Kiruna.

Det var både dramatisk og grufulle syn som møtte narvikværingene på morgenen den 9. april 1940, da tyske marinefartøy angrep de norske panserskipene «Eidsvold» og «Norge» ved Narvik havn.

I løpet av minutter ble de norske skipene senket. 109 mann fra «Norge» omkom, mens 186 av mannskapet til «Eidsvoll» mistet livet. Tyskland gikk i land med 2.000 mann.

Tyskerne blir jaget

I to måneder fortsatte harde kamper i området rundt Narvik. Med hjelp av mer enn 20.000 allierte soldater fra Frankrike, Polen og Storbritannia, ble tyskerne jaget fra byen. Nærmere 10.000 norske soldater deltok i disse kampene.

Både den 28. mai og de påfølgende dagene sendte tyskerne voldsomme bomberegn mot byen, før de selv måtte flykte. I et av bombetoktene omkom 35 mennesker, mens 165 bygninger i sentrum ble totalt ødelagt.

Tyskernes erobringer i Vest-Europa fikk imidlertid høyere prioritet hos de allierte, og Frankrike og England overførte i juni sine avdelinger fra Norge til Frankrike. Dermed kunne tyskerne rykke inn i Narvik igjen 9. juni.