Hopp til innhold

Legger ned Franks arbeidsplass for andre gang på fire år: – Ganske frustrerende

For andre gang på fire år opplever Frank Skjolde at Stortinget vedtar at arbeidsplassen hans skal legges ned som følge av forsvarets omstruktureringer.

Frank Skjolde

Brannkonstabel Frank Skjolde har vært maks uheldig i valg av arbeidsplass. I 2012 mistet han jobben da Stortinget la ned Hovedflystasjonen i Bodø. I går opplevde han at hans nye arbeidsplass også ble vedtatt nedlagt av Stortinget.

Foto: Ole Dalen

14. juni 2012: Stortinget vedtar å legge ned Bodø hovedflystasjon. 800 personer mister jobben sin, deriblant Frank Skjolde, som derfor flytter til Vesterålen, hvor han får seg jobb på Andøya flystasjon.

15. november 2016: Stortinget vedtar å legge ned Andøya flystasjon. 350 personer mister jobben, deriblant Frank.

– Det er ganske frustrerende for både meg og familien, sier brannkonstabelen som er tilknyttet forsvarets flystasjon på Andøya.

I går gikk en klart flertall på Stortinget inn for regjeringens langtidsplan for Forsvaret, noe som blant annet innebærer at Skjoldes arbeidsplass legges ned. Atter en gang.

– Datteren min sa at det var helt utrolig, «nå som du endelig har funnet en jobb du trives i», så det er klart at det preger hele familien.

I 2012 mistet Skjolde jobben da Forsvaret ville stasjonere de framtidige kampflyene til Ørlandet i Trøndelag, framfor å bruke den eksisterende kampflybasen i Bodø. Nå ønsker Stortinget å legge ned i Andøy, for å samle de maritime overvåkningsflyene ved en base i Evenes.

Nedleggelsene har mange paralleller, blant annet ble det i begge tilfellene hevdet at tallmaterialet regjeringen baserte seg på er feil, til de ansattes store frustrasjon.

Orionfly på Andøy flystasjon

Denne uka vedtok Stortinget å legge ned Andøya flystasjon og heller flytte de maritime overvåkningsflyene til en base på Evenes.

Foto: Ole Dalen / NRK

Nytt møte med Forsvarssjefen

Skjolde sier han vil forsøke å få seg en ny jobb på Andøya, men at han ikke utelukker at han kan bli nødt til å flytte.

– De siste dagene har vært preget av press og mye usikkerhet. Man går jo rundt og kjenner på en dårlig magefølelse. Det har absolutt vært en tung periode, det må jeg innrømme, sier Skjolde.

I dag besøkte Forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen Andøya. Han beskrev møtet som «lite hyggelig», men sa han hadde stor forståelse for at de ansattes frustrasjon.

Selv om møtet ikke var preget av spesielt god stemning, har Skjolde vært med på mer eksplisitte markeringer.

For også etter nedleggelsen i Bodø, besøkte den daværende forsvarssjefen basen etter Stortingets avgjørelse. Bare fem minutter inn i møtet, reiste rundt 100 ansatte seg i raseri og gikk.

– Den gang reiste vi oss og snudde ryggen til Forsvarssjefen i protest, sier Skjolde, som sier han var fristet til å gjøre det samme denne gangen.

– Stor forståelse

Forsvarssjefen sier til NRK at han har stor forståelse for den uroen både ansatte og lokalbefolkningen føler.

– De er sinte, skuffet og frustrerte. Det forstår jeg godt og på en dag som dette er det lov. Samtidig er jeg opptatt av at Andøy må se fremover, sier Hanssen, som håper å kunne bevare kompetansen og at flest mulig av de ansatte blir med til den nye basen i Evenes.

Haakon Bruun-Hanssen på besøk i Andøya 16. november 2016

Onsdag møtte forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen de ansatte ved Andøya flystasjon.

Foto: Ole Dalen / NRK