Hopp til innhold

Tillitsvalgte om Andøya-nedlegging: – Urent spill

– Det påstås at hangaren her er utrangert. Det stemmer ikke. Vi kan få plass til tre nye P8-fly i hangaren uten økte kostnader. på Evenes på alt bygges opp fra ingenting, sier tillitsvalgte på Andøya flystasjon.

Tillitsvalgt Jørgen Asperheim og Stein Håkon Eilertsen på Andøya

Tillitsvalgt Jørgen Asperheim og Stein Håkon Eilertsen vil kjempe for de 300 arbeidsplassene på Andøya flystasjon.

Foto: Kari Skeie / NRK

Ofot-regionen har skutt gullfuglen, og blir Forsvarets spydspiss i nord. Regjeringen anbefaler at Andøy flystasjon legges ned, og erstattes den med en framskutt base for maritime overvåkingsfly på Evenes.

– Nedleggelse av Andøya flystasjon er det tiltaket som får størst lokale konsekvenser. Men denne løsningen gis den beste sikkerheten, sier forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H).

– Ikke rent spill

Jørgen Asperheim , tillitsvalgt Befalets fellesforbund

Tillitsvalgt Jørgen Asperheim i Befalets fellesorganisasjon sier han vil «krige» for Orionbasen på Andøya.

Foto: Kari Skeie / NRK

De to tillitsvalgte Jørgen Asperheim i Befalets fellesorganisasjon og Stein Håkon Eilertsen i Norges Offisersforbund på Andøya er begge skuffet, men kamplystne i dag. De er sterkt uenig i argumentasjonen for å legge ned Andøya.

– Det er en drastisk beslutning, og vi skal kjempe for å få beslutningen omgjort. Vi ønsker å få regjeringens regnestykke på bordet. Vi føler det har foregått et urent spill. Det påstås at hangaren her er utrangert. Det stemmer ikke. Vi kan få plass til tre nye P8-fly i hangaren uten økte kostnader. på Evenes på alt bygges opp fra ingenting, sier de.

Siden 2000 har Forsvaret brukt nær en halv milliard kroner på å ruste opp den militære flystasjonen på Andøya.

De minner om at flyttingen fra Bodø til Ørland ble tre ganger så dyrt som planlagt, og at det samme for kan bli resultatet når flystasjonen på Andenes skal legges ned og all infrastruktur skal bygges opp på Evenes.

– Det vil koste milliarder å bygge opp igjen, sier Asperheim og Eilertsen.

Siste ord er ikke sagt, og de to tillitsvalgte er kamplystne.

– Vi er klare til å «krige» for å få beholde Andøya flystasjon. Det er Stortinget som avgjør til høsten, sier de.

– Lokalsamfunn i sjakk matt

Fylkesrådsleder Tomas Norvoll (Ap) i Nordland

Fylkesrådsleder Tomas Norvoll (Ap) i Nordland

Foto: Bjørn Erik Rygg Lunde / NRK

Fylkesrådsleder Tomas Norvoll i Nordland sier avgjørelsen vil bli katastrofal for kommunen lengst nord i Nordland. Forsvaret har 300 ansatte i kommunen, og mellom 7–800 arbeidsplasser vil bli berørt ved en nedlegging.

– Å legge ned Andøya er en katastrofe for lokalsamfunnet. Dette er en fullstendig katastrofe for Andøya. Forsvaret er den største arbeidsplassen, og Andøy har vært en god vert for Orion-flyene i flere tiår. Kommunen vil få en omstilling vi ikke har sett maken til noen gang.

Nyheten om nedleggingen kommer på samme dag som Stortinget tar ferie.

– Et helt lokalsamfunn settes i sjakk matt i flere måneder før diskusjonen kommer i gang en gang i oktober, sier Norvoll.

Får fire nye fly

Evenes kan vente seg milliardinvesteringer og fire nye maritime overvåkingsfly hvis det går slik regjeringen ønsker.

– Det er veldig gledelig. Det betyr mye for både kommunen og regionen, sier ordfører Svein Erik Kristiansen (H) i Evenes.

Statsminister Erna Solberg bak spakene i Forsvarets Orion-fly på vei fra Andøya til Bodø

Statsminister Erna Solberg bak spakene i Forsvarets Orion-fly på vei fra Andøya til Bodø i fjor. I dag slapp regjeringen nyheten om at Orionbasen skal legges ned.

Foto: Christensen, Marte / NTB scanpix