Hopp til innhold

Vil kreve omkamp i kampflybasesak

Dersom opposisjonen på Stortinget kommer til makta etter neste stortingsvalg til neste år, vil de kreve omkamp når det gjelder plasseringen av den nye kampflybasen.

kampflybase
Foto: NRK

Frps Jan Arild Ellingsen

Stortingsrepresentant Jan Arild Ellingsen (Frp).

Foto: Kristian Aanensen / NRK

Ivar Kristiansen, stortingsrepresentant Høyre i Nordland

Stortingsrepresentant Ivar Kristiansen (H).

Foto: tomas@icu.no

Regjeringen ønsker å legge ned den 60 år gamle kampflybasen i Bodø, til fordel for en hovedbase på Ørland og en mindre base på Evenes.

På torsdag skal Stortinget vedta Forsvarets langtidsplan. Men dersom de borgerlige kommer til makta ved stortingsvalget til neste år, er det ikke sikkert at dette vedtaket blir stående, skal vi tro de borgerlige.

– Stortingsgruppa har vært klinkende klar på at vi kommer til å videreføre dagens løsning med en base på Ørland og en i Bodø. Dersom vi kommer i posisjon til neste år så er det er utgangspunktet til vårt, sier Jan Arild Ellingsen fra FRP, som sitter i utenriks- og forsvarskomiteen på Stortinget.

Mener det blir for dyrt å droppe Bodø

Også Høyre liker svært dårlig at 60 års aktivitet i luftforsvaret i Bodø snart er historie.

– Vi må vite prisen på hva det koster å legge ned i Bodø, og vi må vite hvordan vi kan bygge opp et tre som har fått vokse i seksti år, som du sager ned til grunnen. Det erstatter du ikke over natta, sier stortingspolitiker og forsvarspolitisk talsmann for Høyre, Ivar Kristiansen.

Han er oppgitt over at opposisjonen ikke har fått klare svar på alle spørsmålene om kostnader.

– Vi har bedt om å få utredet kostnader ved opprydding i Bodø dersom basen saneres, slik regjeringen vil. Vi får ikke noe annet svar på det annet enn at det skal være en gigantisk inntekt for å drive andre baser i forsvaret, sier Kristiansen.

Vil ha videre drift i Bodø

Også Kristelig Folkeparti sier til NRK de ønsker en omkamp om valget av base. Men til tross for at de tre partiene er uenig i regjeringas plan, vil det ikke føre til noen endring av Forsvarets langtidsplan som skal vedtaes på torsdag.

– Det er dessverre avgjort, og det blir ikke forandret et komma på det som er innstillingen fra komiteen, det er synd, avslutter Kristiansen.