Hopp til innhold

Forsvarssjefen på Andøya-besøk: – Håper flest mulig blir med videre

Forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen frykter kompetanseflukt, og håper flest mulig av de ansatte på Andøya blir med videre til Evenes.

Haakon Bruun-Hanssen på besøk i Andøya 16. november 2016

Haakon Bruun-Hanssen på besøk i Andøya i dag.

Foto: Ole Dalen / NRK

Haakon Bruun-Hanssen er i Nordland i dag for å møte ansatte og tillitsvalgte, etter at det tirsdag ble kjent at et flertall på Stortinget går inn for å legge ned flystasjonen på Andøya. Dermed kan opp mot 700 personer miste jobben i den lille kommunen.

Forsvarssjefen medgir at det ikke var et spesielt hyggelig møte.

Haakon Bruun-Hanssen på besøk i Andøya 16. november 2016

Haakon Bruun-Hanssen håper personalet blir med videre til Evenes.

Foto: Ole Dalen / NRK

– Vi legger ned virksomheten vår på flystasjonen, og flytter den til Evenes. De ansatte er sinte, skuffet og frustrerte. Det forstår jeg godt, og på en dag som dette er det lov.

Samtidig er det viktig å påpeke at det er tatt en strategisk beslutning om å anskaffe nye maritime patruljefly, som skal operere ut fra Evenes når de står klar, fortsetter han.

– Jeg er avhengig av kompetansen og erfaringen som finnes i miljøet her, og vil ha flest mulig av dem med videre.

– Frykter du kompetanseflukt?

– Erfaring forteller oss at når det legges ned baser eller virksomhet flyttes, så får vi noe kompetanseflukt. Men vi skal jobbe godt med å motivere personellet slik at de ønsker å fly ut fra Evenes i fremtiden.

Skjønner utfordringene

Finn Allan Vestjord

Finn Allan Vestjord, tillitsvalgt i Fellesforbundet.

Foto: Ole Dalen / NRK

Finn Allan Vestjord, tillitsvalgt i Fellesforbundet, beskriver dagens møte slik:

– Han var klar på at han var stolt over den kompetansen vi har her, og at han ønsker den videreført og opprettholdt. Han var opptatt av den enkeltes situasjon, men var samtidig klar på at han var avhengig av å ha én base på Evenes.

– Hva tenker du om det?

– Jeg kan på en måte forstå det ut fra de utfordringene han står overfor, og det han sier om at økonomien ikke strekker til drift av mer enn én base. Vår bekymring er at man skal gå glipp av en unik kompetanse som har blitt opparbeidet over mange tiår.

Utfordrende

På spørsmål om det er aktuelt for de ansatte å flytte etter, svarer Vestjord at det ikke er så enkelt.

– Noen få har ikke etablert seg og som slik sett står friere stilt. Men for de fleste er det en stor utfordring, når man står som eiere av både hus og hjem som ikke lenger er verdt det samme som det var for ett år siden.

– Det gjorde vi forsvarssjefen oppmerksom på. Han sa han ikke kunne love økonomisk hjelp her og nå, men at han skulle ta det med seg videre i diskusjonen med politikerne, sier Vestjord.

Kart