NRK Meny
Normal

Denne annonsen provoserte Avinor: – Vi måtte si ifra

«Det finnes ikke dårlig vær, bare små flyplasser». Slik var ordlyden i annonsen som skulle overbevise folk om at det må bygges en storflyplass på Helgeland. Men Avinor likte annonsen svært dårlig.

Annonse fra Rana Utviklingsselskap

Polarsirkelen lufthavnutvikling, Rana utviklingsselskap og Rana kommune gikk sammen om denne annonsen for en ny storflyplass i regionen. Det gjorde de ved å sende et stikk mot små flyplasser.

Foto: Faksimile fra Mye i media

Rana Utviklingsselskap og Rana kommune kjemper en hard kamp for den planlagte, men også svært omdiskuterte, storflyplassen på Hauan i Rana.

Tilhengerne av storflyplassen hevder at både tilbud og regularitet vil bli bedre dersom flyplassen bygges og dagens flyplasser på Mo og Mosjøen legges ned.

Men stikket de retter i annonsen mot de små flyplassene på Helgeland, falt ikke i god jord hos Avinor.

Uheldig ordlyd

Annonse fra Rana Utviklingsselskap og Rana kommune

Det var denne annonsen som fikk Avinor til å reagere. – Ordlyden var litt dum, sier Gurli Høeg Ulverud i Avinor.

Foto: Faksimile fra Mye i media
Gurli Høeg Ulverud, kommunikasjonssjef Avinor

Gurli Høeg Ulverud i Avinor mener annonsen kan tolkes som kritikk mot de ansatte på Røssvoll lufthavn.

Foto: Tommy Normann

I et brev til Rana kommune ba Avinor om at ordlyden i annonsen måtte endres.

– Ordlyden var litt dum med tanke på at de ansatte på Røssvoll kan reagere negativt. De jobber nå i et lokalt klima som til tider er negativt knyttet til driften av lufthavnen de jobber på, sier Gurli Høeg Ulverud, kommunikasjonssjef i Avinor til NRK.

Hun kommenterer saken på vegne av de ansatte på Røssvoll flyplass.

– Denne annonsen ble nok vinklet litt feil, og man tenkte kanskje ikke helt gjennom at de ansatte på flyplassen kunne tolke dette på en annen måte enn det som var ment. Det var nok ikke tiltenkt som en vond sak, eller myntet på de ansatte, men noen tolket det dithen, og da må vi si ifra, fortsetter Ulverud.

For ledelsen i Avinor var det viktig å ta responsen fra de ansatte på alvor.

– De jobber og står på til de eventuelt får beskjed om noe annet. De trenger et klapp på skulderen, ikke en negativ vinkling, mener hun.

Gjør en god jobb

Henrik Johansen, direktør i Rana utviklingsselskap, beklager om noen føler seg støtt av den spesifikke annonsen, men fastholder at flyplasser som Røssvoll ikke er fremtidsrettede.

– Det var noen som ble såret av budskapet, så da må vi trekke det tilbake. Både de ansatte i Widerøe og de på Røssvoll gjør en kjempegod jobb hver dag, det er ikke de som er problemet. Problemet er at Røssvoll er en lokalitet som aldri kan bli et fremtidsrettet konkurransedyktig flytilbud, sier Johansen.

Annonsen som opprinnelig stod på trykk er nå fjernet fra den digitale utgaven av næringslivsmagasinet «MONO».

Røssvoll

Flyplassansatte på Røssvoll jobber hardt for å holde rullebanen fri for snø. Det er flyplassen som er problemet, ikke de ansatte, sier Henrik Johansen i Rana utviklingsselskap.

Foto: Frank Nygård
Handler det bare om hvor flyplassen skal ligge, eller er det noe mer bak?

Det sies at Helgeland er Nordlands svar på Balkan. Da er det kanskje ikke rart at debatten om ny storflyplass i regionen har satt sinnene i kok.