NRK Meny
Normal

– Natur og Ungdom er en gjeng amatører

Lederen av Norges Miljøvernforbund mener Natur og Ungdom kuppet lørdagens «Folkefest mot oljeboring» i Lofoten. – Dette var kort og greit en tomtønnefest, mener han.

Kurt Willy Oddekalv i Norges Miljøvernforbund

SKEPTISK: Leder i Norges Miljøvernforbund, Kurt Willy Oddekalv, beskriver Natur og Ungdom som en gjeng amatører. – Jeg savner handling, sier han.

Foto: Bjørn Erik Rygg Lunde / NRK

Lørdag var et tusentalls mennesker samlet på Torget i Kabelvåg for å markere motstand mot oljeboring i områdene utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja.

Arrangementet var i regi av Folkeaksjonen oljefritt Lofoten, Vesterålen og Senja på den ene siden og Naturvernforbundet og Natur og Ungdom på den andre.

Kurt Willy Oddekalv, som er leder i Norges Miljøvernforbund, beskriver arrangementet som tafatt og mener det var blottet for handlingskraft.

– Det kunne med fordel vært kvesset opp noen hakk. Arrangementet oppleves for meg som en intern kosefest, sier Oddekalv.

– Kuppet folkeinitiativet

Folkefest mot Oljeboring

FOLKEFEST: Lørdag fant et tusentalls mennesker veien til Torget i Kabelvåg under «Folkefest mot oljeboring».

Foto: Markus Thonhaugen / NRK

Bakgrunnen for uttalelsen er at han mener folkeinitiativet drukner i effekter fra Naturvernforbundet og Natur og Ungdom, og mener det går på bekostning av saken.

– Hvis du går på standen til Folkeaksjonen, så er den full av brosjyrer fra Natur og Ungdom. Ungdommene har tatt fullstending overhånd, og skjønner ikke at sammenblanding av roller kan være galt, sier han.

Oddekalv mener det i utgangspunktet er for lite kontakt mellom Folkeaksjonen og medlemmene.

– Og da er det dumt at folkeinitiativet havner i skyggen. Jeg er her for å se den frie Folkeaksjonen, folkeinitiativet mot oljeboring. Det er farlig når dagen blir kuppet av Natur og Ungdom, mener han.

– Tomtønnefest

Oddekalv etterlyser handling.

– Jeg var på et møte i regi av Natur og Ungdom rett før helgen, og der var det ingen strategiske diskusjoner, bare tomprat om gode ideer. Jeg savner noe mer konkret i forhold til handling.

Han er skeptisk til måten Natur og Ungdom har håndtert arrangementet på.

– De er naive, og kan ikke nok om verdens ondskap. Dette er en sak som er for viktig til å overlate til amatører, og arrangementet kan kort og greit oppsummeres som en tomtønnefest, avslutter han.

Fnyser av påstandene

Leder i Natur og Ungdom, Silje Lundberg, fnyser av påstandene til Oddekalv.

– Oddekalv aner ikke hva han snakker om. Jeg skulle likt og sett Oddekalv gjøre i nærheten av den jobben som hver eneste en av disse ungdommene gjør, sier hun.

(artikkelen fortsetter under)

Silje Lundberg, Natur og Ungdom

AVVISER PÅSTANDENE: Silje Lundberg, leder i Natur og Ungdom, fnyser av påstandene til Oddekalv.

Foto: Markus Thonhaugen / NRK

Hun forteller at Natur og Ungdom sammen med Naturvernforbundet har hatt et godt samarbeid med Folkeaksjonen fra starten av, og mener Oddekalv ikke er i posisjon til å uttale seg.

– Hvis det er noen som ikke klarer å skape folkelig engasjement, så er det han. Så vidt meg bekjent er dette første gangen Oddekalv har dukket opp på en Folkeaksjonen-arrangement, så jeg tror ikke han er i posisjon til å uttale seg om noe av dette her.

– Kuppet dere lørdagens arrangement?

– Dette er en organisasjon med begrensede ressurser, derfor er vi med. Vi har et veldig godt samarbeid. Oddekalv har ikke vært i nærheten av å jobbe med Lofoten, Vesterålen og Senja slik som vi har - istedet reiser han av og til på hytta si på Senja, avslutter hun.

Avslutningen på Natur og Ungdoms sommerleir mot oljeboring ble følelsesladet for flere. – Denne valgkampen skal vi vinne, fastslår ungdommene.

GIR ALDRI OPP: Lederen i Natur og Ungdom, Silje Lundberg, talte for en fullsatt gymsal i Henningsvær lørdag kveld. — Vi kommer aldri til å gi opp Lofoten, Vesterålen og Senja. Vi stiller ikke til valg, men vi skal likevel vinne denne valgkampen, fastslo hun.