Hopp til innhold

– Gir aldri opp Lofoten, Vesterålen og Senja

Avslutningen på Natur og Ungdoms sommerleir mot oljeboring ble følelsesladet for flere. – Denne miljøkampen skal vi vinne, slår ungdommene fast.

Avslutningen på Natur og Ungdoms sommerleir mot oljeboring ble følelsesladet for flere. – Denne valgkampen skal vi vinne, fastslår ungdommene.

GIR ALDRI OPP: Lederen i Natur og Ungdom, Silje Lundberg, talte for en fullsatt gymsal i Henningsvær lørdag kveld. — Vi kommer aldri til å gi opp Lofoten, Vesterålen og Senja. Vi stiller ikke til valg, men vi skal likevel vinne denne valgkampen, fastslo hun.

Denne uken gikk Natur og Ungdoms internasjonale sommerleir mot oljeboring av stabelen i Henningsvær i Lofoten.

300 ungdommer fra hele landet og 100 internasjonale deltakere fra 27 ulike land hadde samlet seg til felles kamp for et oljefritt Lofoten, Vesterålen og Senja. Dagene var preget av mange diskusjoner, meninger og debatter – i tillegg til sosialt samvær og nettverksbygging.

Sent lørdag kveld holdt leder Silje Lundberg sin avslutningstale i en gymsal fullsatt av miljøengasjerte ungdommer, til stor jubel blant de fremmøtte.

Vil aldri gi opp

– Det vi har klart den siste uka er langt mer enn hva jeg hadde trodd at vi skulle fått til. Jeg har troen på hver enkelt av dere, og er sikker på at vi vil vinne denne miljøkampen igjen til høsten, fastslo hun til stor følelsesmessig respons fra publikum.

Sommerleiren har bestått i alt fra kajakk- og fjellturer til trening på sivil ulydighet – et stunt som har skapt mange reaksjoner, noe Lundberg også kommenterte.

– Vi kommer aldri til å gi opp Lofoten, Vesterålen og Senja. Sivil ulydighet er en sikkerhetsventil i demokratiet vårt, og en del saker har blitt kjempet nettopp med slike virkemidler, fortsatte hun.

Hun håper imidlertid å slippe lovovertredelser i en eventuell fremtidig demonstrasjon.

– Målet er ikke å måtte bryte loven, men å få politikerne våre til å ta til fornuft. Jeg håper vi aldri trenger å gå til slike steg, men vi må være forberedt dersom det blir aktuelt.

I en unik posisjon

Fordi Natur og Ungdom finnes over hele landet er organisasjonen også i en unik posisjon i forhold til valgkampen, mener Lundberg.

– Vi har lokalkontorer over hele landet, og jeg forventer at alle som har vært med på sommerleir nå tar kampen med seg hjem. Vi vet at politikerne ikke kommer til å ligge på latsiden, så nå er det opp til hver enkelt. Det er vi som nå må gjøre jobben, og vi har dårlig tid.

Hun trakk videre frem flere partier og partiledere som hun mener ikke kan vinne valget, dersom området fortsatt skal være oljefritt.

– Derfor er det viktig at vi nå får forklart folk hva som står på spill, fastslår hun.

Lundberg avsluttet talen med å se fremover på tiden etter valget, især landsmøtet, som hun tror vil bli en stor fest for miljøungdommene.

Uavhengig av hvilken regjering det blir, så vil de si nei til oljeboring på grunn av den jobben som vi har gjort. Jeg gleder meg til å se mange av dere igjen på landsmøtet, for da skal vi feire, avsluttet hun.

(se en lengre versjon av avslutningstalen til Lundberg under)

Lengre versjon av Silje Lundbergs tale.

Tusen kilo lettere

– Silje er veldig god til å holde gode appeller og skape engasjement. Jeg føler meg tusen kilo letter etter å ha hørt henne i kveld, forteller Hanne Kyte Assmann.

Hun er tilreisende fra Homme i Valle, og var en av ungdommene i salen som aldri tidligere vært på leir med Natur og Ungdom.

– Jeg har vært støttemedlem i tre år, men klimaproblematikk har alltid ligget mitt hjerte nært. Så da jeg fikk et brev i posten om denne sommerleiren, bestemte jeg meg for å prøve og ta turen.

Og hun ble ikke skuffet, til tross for det hun beskriver som lave forventninger.

– Dette har vært en knallbra uke, og jeg er kjempefornøyd. Jeg har lært veldig mye, sier hun.

(artikkelen fortsetter under)

Ungdomsleir i Lofoten

ET TONN LETTERE: Hanne Kyte Assmann (nr. 2 fra venstre) følte seg tusen kilo lettere etter avslutningssermonien lørdag. — Det første jeg skal gjøre når jeg kommer hjem er å sende brev til mormor, slik at også hun kan melde seg inn i miljøbevegelsen, sier hun.

Foto: Bjørn Erik Rygg Lunde / NRK

– Skal sende brev til mormor

Assmann er stolt over å leve i et samfunn med demokrati og ytringsfrihet, men er kritisk til flerbrukskulturen i vesten.

– Jeg tenker at vi må komme oss bort fra oljebasert næring og heller satse på fornybare løsninger. Det er på tide at vi tar ansvar. Lofoten skal ikke bli stedet hvor det borres etter olje, fastslår hun.

– Hva er det første du skal gjøre når du kommer hjem?

– Da skal jeg sende et brev til mormor, slik at også hun kan melde seg inn i miljøbevegelsen. Og så skal jeg forsøke å skape engasjement og få flere til å bli med i Natur og Ungdom, sier hun.

(artikkelen fortsetter under)

Klar for å kjempe videre

En annen av ungdommene som ble grepet av talen, var Kristin Franck (16) fra Kongsberg. Hun tok til tårer etter sermonien.

– Jeg har hele uka gått og følt på at det er en veldig viktig sak vi jobber for, og talen til Silje gjorde at jeg virkelig forstod hva dette handler om, sier hun.

Nå er hun motivert og klar i forhold til kampen videre.

– Nå skal jeg jobbe så godt jeg kan og snakke med venner og familie for å fortelle dem hva jeg har lært denne uka. Jeg skal gjøre mitt beste for å spre kunnskapen videre, avslutter hun.

Ungdomsleir Lofoten

RØRT: Kristin Franck fra Kongsberg ble rørt til tårer. – Talen til Silje gjorde at jeg virkelig forstod hva dette dreier seg om, sier hun.

Foto: Bjørn Erik Rygg Lunde / NRK