Hopp til innhold

– Det er tabu å være for oljeboring

– Mange unge tør ikke stå fram med meningene sine fordi det har blitt litt tabu å være for oljeboring, mener fylkestingsrepresentant Helene Kaltenborn fra Lofoten.

Helene Kaltenborn

Helene Kaltenborn (22) er en av få unge, kvinnelige politikere som har stått fram i media og tatt et aktivt standpunkt for oljeboring i Lofoten, Vesterålen og Senja.

Foto: Markus Thonhaugen / NRK

22-åringen fra Stamsund i Lofoten er en av få unge, kvinnelige politikere som har stått fram i media og tatt et aktivt standpunkt for oljeboring i Lofoten, Vesterålen og Senja.

Arbeiderpartipolitikeren mener de kloke hodene forlater området for å studere, men ikke kommer tilbake fordi det ikke finnes noen kompetansearbeidsplasser å vende tilbake til.

– Jeg er vokst opp i Lofoten, og det jeg har sett er at det er veldig få som har høyere utdannelse. Årsaken tror jeg er at de som drar ut og studerer, ikke har noe å komme tilbake til, fortalte hun til NRK.no tidligere i år.

Får mye kjeft

Utspillene hennes har vakt mange reaksjoner.

– Det er ikke noe hyggelig for meg å gå ut i media å si at folk med gode hjerner flytter fra området, men dessverre så er det det som er realiteten. Og jeg mener vi er nødt til å ta denne debatten, sier hun til NRK i dag.

Men hun tror ikke at hun er alene om å ha disse meningene.

– Jeg tror det er flere som er positivt innstilt i oljeboringsspørsmålet i regionen, men som ikke tør si det høyt fordi det er litt tabubelagt.

– Hvorfor det?

– Mange har nok inntrykk av at det er sånn enten-eller: Enten så er du miljøaktivist, eller så er du for oljeboring. Men det er jo ikke det som er tilfellet, sier hun.

– Får du mye kjeft for utspillene dine?

– Det blir absolutt tydelige reaksjoner, og veldig mange reagerer negativt. Men jeg står for det jeg mener, for det er dette som er realiteten, fortsetter hun.

(artikkelen fortsetter under)

Helene Kaltenborn, AUF

– Jeg tror det er flere som er positivt innstilt i oljeboringsspørsmålet i regionen, men som ikke tør si det høyt fordi det er litt tabubelagt, sier Helene Kaltenborn.

Foto: Nordland Arbeiderparti

Skeptisk til aksjoner

Denne uka er 400 ungdommer fra hele verden samlet i Henningsvær på Natur og Ungdoms internasjonale sommerleir mot oljeboring, hvor de blant annet har trent på sivil ulydighet.

Slike stunts skaffer miljøaktivistene en del medieoppslag, og Kaltenborn tror at oppmerksomheten medfører at nei-siden blir mye mer synlig i sitt standpunkt.

– Medieoppmerksomheten gjør sitt for å gjøre det litt tabu å være for oljeboring, spesielt hvis du er en ung kvinne fra Lofoten, som meg.

– Hva tenker du om at de trener på sivil ulydighet?

– Det er alltid de som er imot som roper høyest og demonstrerer mest. Jeg har respekt for at de tror så mye på saken sin at de er villige til å gjennomføre aksjoner av denne typen, men personlig så tror jeg ikke at slike aksjoner vil hjelpe dem på sikt, sier hun.

Hun understreker at hun er for grønne løsninger og grønn energi, men at disse løsningene er for kostbare i dag til at oljeindustrien kan avvikles.

– Derfor er vi nødt til å gi de unge argumenter til å komme hjem igjen. Her har vi muligheten til å skape positive ringvirkninger til et stort område som er preget av fraflytting, fastslår Kaltenborn.

(artikkelen fortsetter under)

Natur og Ungdom trener på sivil ulydighet i Lofoten

Har forståelse

Leder i Natur og Ungdom, Silje Lundberg, har forståelse for at enkelte unge som bor i de omtalte områdene kan oppleve at det er vanskelig å stå fram som tilhenger av oljeboring.

– I små lokalsamfunn kan det nok helt sikkert oppstå en del spenninger mellom de ulike frontene når det kommer til så store spørsmål som dette, sier hun.

På reisene sine møter hun mange engasjerte mennesker, og opplever at det er en sak som splitter.

– Via media kan det vel kanskje gis et feilaktig inntrykk at det er en samlet
landsdel i oljespørsmålet, men vi møter folk fra begge sider, og det er ikke slik at de som er for oljeboring i disse områdene ikke blir lagt merke til, fortsetter hun.

– Opplever du at det er litt tabu blant unge i disse områdene å være for oljeboring?

– Jeg gjør vel egentlig ikke det, men jeg forstår som at enkelte kan føle det slik, avslutter hun.

Silje Lundberg - natur og ungdom

Natur og Ungdom-leder Silje Lundberg er overbevist om at de skal klare å stanse oljeutvinning utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja. – Det skal bli en sentral del i valgkampen over hele landet, sier hun.

Foto: Jan-Morten Bjørnbakk / NTB scanpix