NRK Meny
Normal

Raftoprisvinner med klar tale i Lofoten

Den anerkjente miljøaktivisten Nnimmo Bassey fra Nigeria besøkte Lofoten denne uka. – At politikerne engang vurderer å åpne for oljeboring i dette landskapet er for meg helt uforståelig, sier han.

Nnimmo Bassey i Lofoten

KRITISK TIL POLITIKERNE: Nnimmo Bassey ble i 2012 tildelt Raftoprisen for sitt engasjement i klimakampen, og er tidligere også tildelt Right Livelihood Award. Den anerkjente miljøaktivisten oppfordrer politikerne til å tenke på fremtidige generasjoner.

Foto: Markus Thonhaugen / NRK

Den nigerianske miljøforkjemperen og menneskerettighetsaktivisten Nnimmo Bassey var i Lofoten for å vise solidaritet og medfølelse under Natur og Ungdoms internasjonale sommerleir mot oljeboring denne uka.

— Dette er et veldig vakkert naturområde som også er et matfat for hele verden, inkludert mitt eget hjemland. At politikerne engang vurderer å åpne for oljeboring her er for meg helt uforståelig, forteller han til NRK.

Bassey har selv jobbet aktivt for Nigerdeltaet i hjemlandet sitt, som er et av de mest forurensede områdene i verden i dag.

— Hjemme opplever vi daglig store oljesøl som gjør befolkningen syke, og forventet levealder er lav i mange områder. Folk dør for at folk i vesten skal ha billig drivstoff, fortsetter han.

Oppfordrer ungdommene til å aksjonere

Bassey

KLAR TALE: Bassey oppfordrer de unge til å ta fremtiden i egne hender.

Foto: JESSICA GOW / Afp

Bassey ble i fjor tildelt Raftoprisen for sitt engasjement i klimakampen, og har kjempet for miljøvern og menneskerettigheter i mer enn 20 år.

Han har under sitt opphold i Lofoten forsøkt å inspirere ungdommene til å ta fremtiden i egne hender.

— Meldingen jeg har forsøkt gi de unge er at de må ta aksjon nå fordi fremtiden deres ligger i hendene på politikere som ikke ser lenger enn til nesetippen.

Bassey tror at hvis det ikke skjer drastiske forandringer i miljøpolitikken i dag, så vil klimaforandringene skape store problemer for kommende generasjoner.

— Lederne ser ikke lenger enn til neste valgkamp. De bryr seg ikke om hva som skjer om 20 eller 50 år for da er de uansett ikke her, sier han.

Han skjønner ikke hvorfor politikerne vurderer å utvide med nye oljefelt når de vet hvilke konsekvenser det kan få på sikt.

— Det trenger ikke være snakk om oljesøl. Bare det å drive en oljerigg eller et gasskraftverk utsetter miljøet for store utslipp som vi ikke nødvendigvis ser, men som påvirker organismene og maten vi spiser.

– Skjønner ikke hva som står på spill

Under oppholdet i Lofoten har han snakket med både lokalbefolkning og fiskere, og mener det er viktig at så mange som mulig kommer og ser området det er snakk om.

– Selv har jeg snakket og hørt om Lofoten i mange år. Men det er ikke før du kommer hit og får se landskapet med egne øyne at du skjønner hva som står på spill.

Han frykter menneskeheten ender opp med å ødelegge for seg selv hvis kursen ikke endres.

— Vi kan ikke fortsette å ødelegge naturen for å tilfredsstille våre egne, egoistiske behov. Vi er alle en del av en større helhet. Dessverre så ser jeg at både politikerne i mitt hjemland og i Norge tenker mer på politiske seiere enn på miljøet.

Han har nå en klar oppfordring til landets politikere:

— Dere må høre på folket, og tenke på deres etterkommere. Miljøet er mye mer dyrebart enn olje. Husk at verden ser opp til Norge som en foregangsnasjon i disse spørsmålene. Så vær en god leder og ta ansvaret på alvor, avslutter han.