Hopp til innhold

Vil samle miljøungdom på kryss av kontinenter

Gjennom en nyopprettet organisasjon håper miljøungdom å kunne få være med på å bestemme fremtiden for Arktis. — Et viktig steg i riktig retning, sier leder.

Internasjonal camp i Lofoten

INTERNASJONAL CAMP: Ungdom fra Norge, USA, Sverige, Canada og Russland ønsker i større grad å påvirke de politiske prosessene i viktige miljøspørsmål. Søndag organiserte de seg i Youth Arctic Council.

Foto: Helene Lind Jensen / Natur og Ungdom

De drøyt 400 lokale og internasjonale ungdommene har nå lagt bak seg en uke i miljøets tegn.

Men før de utenlandske gjestene forlot Lofoten, ble det søndag formiddag etablert et nytt, internasjonalt ungdomsnettverk på skolen i Kabelvåg, hvor representanter fra de arktiske landene Norge, USA, Sverige, Canada og Russland møtte opp.

Under navnet Youth Arctic Council (YAC) – eller Arktisk Ungdomsråd, ønsker de å i større grad kunne påvirke de politiske prosessene i hovedorganisasjonen Arctic Council (Arktisk Råd) direkte, og slik bidra til en bærekraftig utvikling.

Vil legge til rette for samarbeid

— Mens Arktisk Råd forsøker bringe sammen myndighetene i de arktiske landene, ønsker vi å gjøre det samme for ungdommene. Slik det er nå utelates vi fra diskusjonen som i stor grad angår vår fremtid, forteller Graham May, som er leder for YAC.

May trekker fram de enorme naturresursene og sårbare økosystemene i Arktis, som i dag trues av klimaendringer, og håper søndagens stiftelse kan bidra til å organisere kreftene fra de ulike landene.

— Målet er å sette i gang en prosess som fremmer internasjonalt samarbeid på kryss av kontinenter. Slik kan vi sammen oppnå mye mer.

(artikkelen fortsetter under)

Graham May, Youth Arctic Council

VIL FORENE UNGDOM: Lederen i YAC, Graham May, håper organisasjonen kan bidra til å organisere miljøungdom i de arktiske landene.

Foto: Markus Thonhaugen / NRK

— Viktig steg i riktig retning

Ingrid Skjolvær

FORNØYD: Ingrid Skjoldvær er ansvarlig for samarbeidet mellom YAC og Natur og Ungdom, og tror dagens begivenhet er et viktig steg i riktig retning.

Foto: Pressefoto / Natur og Ungdom

Prosjektet mottar støtte fra Miljøverndepartementet, og Ingrid Skjoldvær, som er ansvarlig for samarbeidet mellom YAC og Natur og Ungdom, tror søndagens begivenhet er et viktig steg i riktig retning.

— Jeg tror en slik organisasjon er viktig fordi vi trenger å få etablert et felles fundament som bringer ungdommene sammen på kryss av landegrensene.

Hun er godt fornøyd med stiftelsesmøtet, og tror ungdommene ble inspirerte.

— Det var mange meninger og sunne diskusjoner, så dette lover godt for fremtiden.

— Hvordan legger dere opp det videre løpet?

— Vi legger det opp slik at det blir veldig opp til den enkelte hvor mye man har lyst til å engasjere seg. På sikt tror jeg vi blir mer synlig, blant annet gjennom å delta på aksjoner og demonstrasjoner.

Nå er neste store begivenhet et offisielt møte i Ottawa, Canada hvor representanter fra alle de arktiske landene vil være representert.

— Inntil da er målet å ha bygget opp en tydelig identitet og ha en medlemsmasse med god bredde, avslutter hun.