Spilte gratis for oljemotstanderne

Kråkesølv har tidligere sagt nei til oljepenger fra Statoil. Lørdag kveld spilte de gratis for oljemotstanderne i Kabelvåg. – Vi er stolte over valget vi tok i 2010. Dette kjentes så rett i dag, sier vokalisten.

Denne uka har 400 ungdommer fra hele verden samlet seg i Henningsvær på Natur og Ungdoms internasjonale sommerleir mot oljeboring.

Avslutningen gikk av stabelen i Kabelvåg lørdag, hvor Naturvernforbundet sammen med Natur og Ungdom og Folkeaksjonen oljefritt Lofoten, Vesterålen og Senja inviterte til folkefest på torget.

Høydepunktet kom da de anerkjente rockerne i Kråkesølv entret scenen ved 19-tiden lørdag kveld.

Skryter av publikum

— Det var et fantastisk publikum å spille for. Vi gjør ikke mange gratiskonserter i løpet av et år, men for en så viktig sak stiller vi gladelig opp, forteller Kristoffer Nohr Unstad.

Sammen med bodøværingene Petter Nohr Unstad, Fredrik William Olsen og Jørgen Smådal Larsen har de tatt et aktivt standpunkt mot oljeboring i regionen.

— Vi er stolte over å ha sagt nei til Statoil etter å ha sett det vi har sett i dag, fortsetter Unstad.

Takket nei til Statoil-stipendet

Bandet fra Bodø har nemlig tidligere gjort seg bemerket fordi de under by:Larm i både 2010, 2011 og 2013 takket nei til nominasjon til Statoil-stipendet på grunn av sin motstand mot oljeboring i Lofoten, Vesterålen og Senja.

— Motstand mot oljeboring har vært en viktig sak for oss i Kråkesølv gjennom hele karrieren, og engasjementet vårt er fremdeles like sterkt, forteller de.

Nå skal de nyte resten av kvelden i det midnattssol.

— Vi har så langt hatt ei fin helg i Lofoten, der vi virkelig får vist folk at oljeboring ikke er forenlig med naturen i nord, avslutter de.

Mange positive inntrykk

Konsert Torget

KRÅKEFANS: F.v. Aslak Espelund, Tara Grigel og Katja Sandvik.

Foto: Bjørn Erik Rygg Lunde / NRK

Noen av naturvernungdommene som har sett fram til konsert med Kråkesølv, er Katja Sandvik, Tara Grigel og Aslak Espelund. De sitter igjen med mange positive inntrykk etter en uke med aktiviteter i regi av Natur og Ungdom.

— Det har vært en veldig positiv opplevelse med mange ulike aktiviteter. Vi er kjempefornøyde, samstemmer trioen.

Aslak trekker spesielt frem internasjonaliseringen som et viktig moment under årets sommerleir i Lofoten.

— Vi har blitt kjent med veldig mange mennesker fra ulike deler av verden. Det har vært veldig givende og ikke minst inspirerende, sier han.

Tara er enig, og mener Lofoten er en fin læringsarena.

— Det er veldig fint å få være her og se med egne øyne hva som står på spill. Lofoten er et så utrolig flott og verneverdig område, sier hun.

Katja mener ungdom trenger flere slike arenaer å lære på.

— Det er viktig å støtte folkeaksjonen mot oljeboring. Jeg synes det er veldig fint å få være her og møte likesinnede fra hele verden, sier hun.

— Hvordan er det å få oppleve Kråkesølv i slike omgivelser?

— Det er fint. Vi har hørt om Kråkesølv før, og synes det er et bra band.