NRK Meny
Normal

– Demokratiske spilleregler og norsk lovverk må være gjeldene

Natur og Ungdom trener medlemmene sine i sivil ulydighet for å forsvare Lofoten, Vesterålen og Senja. – Vi lever i et demokrati, og det må være de spillereglene man må følge. Ellers blir det feil, sier FrP-politiker.

Demonstrasjon mot oljeutvinning i nord

Demonstrasjon mot oljeutvinning i nord

Foto: Bellona / Scanpix

Ungdommene i Natur og Ungdom i Lofoten deltar i disse dager på sommerleir der de fleste deltakerne blant annet lærer seg hvordan de skal forsvare Lofoten, Vesterålen og Senja mot oljeutbygging. Sivil ulydighet er deres sterkeste våpen.

Magnus Ellingsen

Leder i Vestvågøy Frp, Magnus Ellingsen mener at demokratiske spilleregler og norsk lovverk må være gjeldende

Foto: Privat

Magnus Ellingsen som er leder i Vestvågøy Frp er kritisk til Natur og Ungdoms planer.

– Demokratiske spilleregler og norsk lovverk må være gjeldende. Jeg støtter lovlige demonstrasjoner, men ikke slik som det er tenkt i dette tilfelle, sier Ellingsen.

Les også: Trener på sivil ulydighet i Lofoten

Les også: – Hyklersk av Ap å presse gjennom en konsekvensutredning

Vinnerinnstinkt

Leder i Natur og Ungdom, Silje Lundberg har tidligere fortalt NRK at de håper at de ikke vil trenge å aksjonere siviltulydig, men er villig til å gjøre det som trengs for å vinne kampen mot oljeutvinning.

Silje Lundeberg - leder natur og ungdom

Leder for Natur og Ungdom, Silje Lundeberg er villig til å ligge i vannet så lenge det trengs

Foto: NRK

– Vi har lyst til å vinne denne kampen ved å formidle kunnskap om konsekvensene av oljeutvinningen, dessverre ser det ikke ut som at hverken Erna Solberg, Siv Jensen eller Jens Stoltenberg er så veldig opptatt av kunnskap, sier Lundberg.

Hun legger også til:

– Jeg er villig til å ligge i vannet så lenge det er et behov for det.

Ber om tålmodighet

Magnus Ellingsen mener at det er viktig å ta vare på de naturlige ressursene vi har, men vil samtidig åpne for muligheten til å få flere arbeidsplasser i området, dersom oljeutvinning tilbyr dette.

– Uansett så blir det ingen oljeutvinningen før om omtrent 15 år, og da vil jeg tro at vi har kommet langt frem i teknologi. Konsekvensutredningen skal avdekke alle disse forholdene, og jeg tror ny teknologi vil bidra til at man kan ha både oljeutvinning og naturressursene sammen i disse områdene, sier Ellingsen.

Vestvågøy Frp lederen mener at det blir lettere å ta en avgjørelse hvis man er villig til å vente litt.

– Det er enorme ressurser i området, og det er derfor vi skal ha en konsekvensutredning. På den måten kan vi få alle nødvendige opplysninger på bordet før vi gjør noe, avslutter Ellingsen.

Les også: Oljejubelen øker i Nordland Sp

Les også:
SV vil ikke stille oljeultimatum

Video

Distriktsnyheter fra Nordland. TV
Nyhetsreportasje fra NRK.
Hver dag havner store mengder med dårlig renset kloakk rett ut i fjordene våre. En rekke store norske kommuner bryter nemlig rensekravene viser NRKs kartlegging.