Bellona-Hauge om Oddekalv: – Han er et svin

Frederic Hauge i Bellona reagerer kraftig på utspillene til Kurt Oddekalv. – Han er ikke en del av miljøbevegelsen, sier han.

Frederic Hauge

REAGERER: Frederic Hauge i miljøvernorganisasjonen Bellona sammen med Knut Arild Hareide og Liv Signe Navarsete under en båttur etter partilederdebatten i Lofoten lørdag. Hauge reagerer kraftig på utspillene til Oddekalv.

Foto: Bjørn Erik Rygg Lunde / NRK

Lørdag var et tusentalls mennesker samlet på Torget i Kabelvåg for å markere motstand mot oljeboring i områdene utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja.

Arrangementet var i regi av Folkeaksjonen oljefritt Lofoten, Vesterålen og Senja på den ene siden og Naturvernforbundet og Natur og Ungdom på den andre.

Kurt Willy Oddekalv, som er leder i Norges Miljøvernforbund, beskrev arrangementet som tafatt og mente at det var blottet for handlingskraft.

– Det kunne med fordel vært kvesset opp noen hakk. Arrangementet oppleves for meg som en intern kosefest, uttalte Oddekalv i en tidligere sak.

Reagerer sterkt på uttalelsene

Nå reagerer stifter og faglig leder av miljøvernorganisasjonen Bellona kraftig på utspillene til Oddekalv.

– Jeg synes det er uhørt at han i det hele tatt får komme til ordet. Han er en mann med farlige holdninger som ikke hører hjemme i miljøbevegelsen, raser Hauge.

Han mener Natur og Ungdom er en organisasjon med sunne holdninger som er åpne om verdiene sine.

– De er en organisasjon som gjør en fantastisk jobb, og som ikke legger skjul på hva de holder på med. Jeg er rett og slett rystet over at Oddekalv kommer med slike uttalelser.

Var uønsket i Lofoten

Hauge forteller at Oddekalv var sterkt uønsket i Lofoten, og at han heller ikke hadde mottatt noen invitasjon i forkant.

– Det var fryktelig å se at han befant seg i området i helgen. Han var overhodet ikke velkommen, og jeg syns det er en skam at han viste seg.

Hauge er betenkt over at mennesker i næringslivet sponser aktiviteten til Oddekalv og det forbundet han representerer.

– Han er rett og slett et svin, avslutter han.

(artikkelen fortsetter under)

Avslutningen på Natur og Ungdoms sommerleir mot oljeboring ble følelsesladet for flere. – Denne valgkampen skal vi vinne, fastslår ungdommene.

GIR ALDRI OPP: Lederen i Natur og Ungdom, Silje Lundberg, talte for en fullsatt gymsal i Henningsvær lørdag kveld. – Vi kommer aldri til å gi opp Lofoten, Vesterålen og Senja. Vi stiller ikke til valg, men vi skal likevel vinne denne valgkampen, fastslo hun.

Virkelighetsfjernt

Vågard Erdahl Nyaas, Folkeaksjonen

VIRKELIGHETSFJERNT: Nestleder Vågar Erdahl Nyaas i Folkeaksjonen er ikke enig i uttalelsene til Oddekalv.

Foto: Pressefoto / Folkeaksjonen

Også nestleder Vågar Erdahl Nyaas i Folkeaksjonen reagerer sterkt på det Oddekalv sier.

– Dette er for meg helt virkelighetsfjernt, og påstandene han kommer med stemmer overhodet ikke. Vi var godt representert på folkefesten i helga, og tror ingen vil være enig i de uttalelsene som Oddekalv kommer med her.

Nyaas forteller at de tre organisasjonene har hatt en nært og godt samarbeid sammen, og er svært overrasket over kritikken til den omstridte miljøaktivisten.

– Det er klart at ungdommen vil stå i fokus når Natur og Ungdom har en internasjonal sommerleir i Lofoten, fastslår han.

Nyaas understreker videre at Oddekalv ikke var invitert på noen av aktivitetene i regi av Folkeaksjonen, men at han likevel møtte opp på enkelte av møtene.

– Vi har ikke vært i kontakt med denne mannen. Jeg er overbevist om at han aldri ville klart å løfte saken på en slik måte selv, avslutter han.

– Må la uenighetene ligge

Kurt Willy Oddekalv i Norges Miljøvernforbund

VIL LEGGE NED STRIDSØKSA: Kurt Willy Oddekalv i Norges Miljøvernforbund vil legge stridsøksa død. – Saken er mye viktigere enn stridighetene mellom meg og Hauge, sier han.

Foto: Bjørn Erik Rygg Lunde / NRK

Kurt Oddekalv er ikke imponert over utspillet fra Hauge.

– Man kan jo lure på om han har røykt lestene sine når han kommer med slike utspill. Hauge virker til å ha definert sin egen versjon av hva som er miljøbevegelsen. At han velger å kalle meg det ene eller det andre får stå for hans regning, sier han.

Oddekalv forklarer at han befant seg i Lofoten først og fremst for å lære.

– Jeg ble rystet over sammenblandingen mellom Natur og Ungdom og Fellesaksjonen, fordi jeg mener folkeinitiativet bør stå på egne bein. Det er derfor jeg reagerer, fortsetter han.

Oddekalv mener nå at miljøorganisasjonene bør la stridsøksa ligge, og heller fokusere på saken.

– Etter min mening skulle alle organisasjonene som jobber for dette donere et fast beløp årlig, slik at Folkeaksjonen ikke er avhengig av støtte fra eksterne. Saken er mye viktigere enn krangelen mellom meg og Hauge, avslutter han.