NRK Meny
Normal

Biskop om Ukraina og Midtøsten: – De gode kreftene blir borte

Biskop Tor B. Jørgensen maner til forsoning og ber samtidig nordmenn ta inn over seg det som skjer i andre deler av verden.

Biskop Tor B. Jørgensen

Biskop Tor B. Jørgensen i Sør-Hålogaland bispedømme mener det er sunt og normalt at nordmenn preges av konfliktene i Ukraina og Midtøsten.

Foto: Thomas Rasmus Skaug / SCANPIX

Ukraine Plane

Ukrainske letemannskaper søker på stedet hvor restene etter det malaysiske passasjerflyet MH17 ligger.

Foto: Vadim Ghirda / Ap

Harde kamper i Shejaia-nabolaget

Røyk og støv stiger opp etter angrepene på Shejaia-nabolaget imellom utenfor Gaza By.

Foto: MAHMUD HAMS / Afp
– Det er tragiske nyheter som får hovedoppslag nå. Både det som skjer i Midtøsten og det vi er vitne til i Ukraina med den tragiske flystyrten, sier biskop Tor B. Jørgensen i Sør-Hålogaland bispedømme.

Passasjerflyet fra Malaysia Airlines var torsdag på vei fra Amsterdam til Kuala Lumpur da det forsvant fra radaren over det østlige Ukraina. Flyet med 295 mennesker om bord ble skutt ned i ukrainsk luftrom.

I dag ble minst 87 palestinere og 13 israelske soldater drept på Gazastripen.

– De gode kreftene blir borte

Biskopen har selv reist rundt i Midtøsten hvor han har møtt både palestinere og israelere og han følger konflikten tett.

– De gode kreftene blir borte i dette, men jeg vet at det både på israelsk og palestinsk side er mennesker som ønsker fred og arbeider for fred og vil ha andre løsninger enn de politiske lederne nå velger.

Han har forståelse for at folk kan ha behov for å stenge ute inntrykkene de får gjennom media, men mener det er viktig at nordmenn tar inn over seg det som nå skjer i Ukraina, Midtøsten og andre deler av verden.

– Medfølelse og empati er en viktig egenskap som vi ikke skal skyve til side.

– Vi skal ikke beskytte oss mot alle disse inntrykkene?

– Det har vi jo full anledning til å kunne gjøre fordi media i stor grad er noe vi kan skru av selv, når det foregår så langt unna oss. Men jeg mener det er viktig å ha et forhold til den lidelse som andre mennesker påføres og ikke bare i krisesituasjoner.

(artikkelen fortsetter under)

Brøt våpenhvile

Røde Kors forhandlet søndag fram en to timer lang humanitær våpenhvile for å få inn hjelp til sivilbefolkningen i Gaza, men kun 40 minutter senere kunngjorde Israel at de ville fortsette angrepet mot Shejaia-nabolaget.

Årsaken er at israelske myndigheter mener Hamas brøt våpenhvilen

Biskop Jørgensen blir grepet av maktesløshet i møtet med det som skjer i Øst-Ukraina og Gaza. Han har likevel håp om fred i begge regionene, og maner til forsoning.

– Vi har kunnskap om at personligheter, enkeltmennesker, ledere og miljøer kan være med på å skape brå og positive endringer også. Sør-Afrika, apartheid og Nelson Mandela blir nærmest stående som et ikon på hvorledes man kan løse konflikter som ser ut til skulle bare bære vold og fornedrelse med seg. Det er den type idealer vi må hjelpe hverandre å finne fram til, på tvers av religioner, livsyn, etniske forskjeller og skillene som historien har vært med på å skape mellom oss.

Hør Biskop Tor B. Jørgensen snakke om ondskap i Nordland i Dag fra 18. juli.