Bekymret over drap på sivile

USAs president fordømmer Hamas’ angrep på Israel. I en telefonsamtale med den israelske statsministeren i dag, tok han samtidig opp at han er bekymret for økningen i antallet drepte i kampene på Gazastripen.

USAs president Barack Obama

President Obama varslet i dag den israelske statsministeren om sin bekymring for det stigende antallet drepte i konflikten mellom Israel og Palestina. Her er Obama under en pressekonferanse 18. juli.

Foto: NICHOLAS KAMM / Afp

I samtalen med Benjamin Netanyahu, uttrykte Barack Obama at han var alvorlig bekymret for at stadig flere sivile palestinere blir drept, og for tapet av israelske soldater, ifølge Det Hvite Hus.

USAs president fortalte også at utenriksminister John Kerry «snart» blir sendt til Kairo for å delta i forsøk på å forhandle fram en slutt på kampene.

Søndag gikk Kerry fra TV-stasjon til TV-stasjon for å kommentere konflikten. Hovedbudskapet var at Hamas må ta på seg skylden for de sivile tapene i Gaza.

KERRY U.S.

SKYLDER PÅ HAMAS: John Kerry, USAs utenriksminister, hevder Hamas ikke er interessert i en fredelig løsning på konflikten i Gaza (arkivfoto).

Foto: POOL / Reuters

– De har fått tilbud om en våpenhvile, som de har nektet å godta, sa han i et intervju med TV-stasjonen ABC.

Nå krever John Kerry at Hamas, uten vilkår, godtar en våpenhvile der begge parter stanser sine angrep. Til CNN og en rekke andre amerikanske medier kunngjorde Kerry at han at planlegger å ta følge med FNs generalsekretær Ban Ki-moon som skal til Midtøsten for å forsøke å samle partene til reelle fredsforhandlinger.

Nyhetsbyrået AFP siterer palestinske helsemyndigheter på at over 100 palestinere nå skal ha blitt drept i løpet av dagens kamper. Det israelske militæret meldte på sin side om 13 drepte israelske soldater. Totalt skal antallet palestinere som har blitt drept siden Israels bakkeoffensiv startet, ha passert 400. Dette tallet opplyses også fra palestinske helsemyndigheter.

– Krig er stygt

Ifølge Kerry sitter Hamas med nøkkelen.

Den amerikanske utenriksministeren mener rakettene Hamas sender mot Israel «inviterer til ytterligere handling» fra Israel, og at Hamas dermed bærer ansvaret for at sivile palestinere mister livet.

– Det er stygt. Krig er stygt, og fæle ting kommer til å skje. Men de (Hamas, red. anm.), må anerkjenne sitt eget ansvar, sier han i ABC-intervjuet.

Kerry la til at Hamas så langt har avvist alle forsøk på våpenhvile, og viste til at organisasjonen sist uke nektet å godta våpenhvileavtalen Egypt foreslo.

Artikkelen fortsetter under bildet:

Røyk stiger fra Gaza etter at en israelsk rakett har truffet Shajaiyeh-området i byen.

VOLDSOMME ANGREP: Røyk stiger fra Gaza etter at en israelsk rakett har truffet Shajaiyeh-området i byen. Øyenvitner beskriver massive angrep fra fly og artilleri.

Foto: Adel Hana / Ap

I et intervju med CNN understreket han at Israel har en klar rett til å forsvare seg mot angrepene fra Hamas.

– Israel er under angrep fra en terrororganisasjon som er i stand til å grave tunneler der de kan frakte håndjern og bedøvende legemidler, slik at de kan kidnappe israelske borgere for å holde dem som gisler, sa Kerry i intervjuet.

– Ingen land kan sitte å se på dette uten å foreta seg noen mot mennesker som sender tusenvis av raketter deres vei, la han til.

Trodde mikrofonen var av

Rett før et intervju med TV-stasjonen Fox News, der han gjentok budskapet om at USA støtter Israels rett til å forsvare seg, kom Kerry med uttalelser som av enkelte blir tolket som kritikk av Israel.

Mens han snakket med en rådgiver på telefonen, sa Kerry «It’s a hell of a pinpoint operation, it’s a hell of a pinpoint operation,» skriver det amerikanske nettstedet Politico.

En norsk oversettelse vil være noe sånt som «litt av en presisjonsoperasjon» eller «jaggu sa jeg presisjonsoperasjon», skriver Dagbladet.

Da Kerry under intervjuet ble spurt om han i telefonsamtalen antydet at Israel gikk for langt, svarte han at slike operasjoner er vanskelige.

– Jeg reagerte slik som enhver av oss gjør når det gjelder små barn og sivile.

– Krig er tøft. Jeg har sagt det offentlig, og jeg sier det igjen: Vi forsvarer Israels rett til å gjøre hva de gjør, la han til.

Kort våpenhvile brutt

Dagens voldsomme angrep fra Israel førte til at Røde Kors forhandlet fram en to timer lang humanitær våpenhvile for å få inn hjelp til sivilbefolkningen.

Men kun 40 minutter etter at våpenhvilen trådte i kraft, kunngjorde Israel at de ville fortsette angrepet mot Shejaia-nabolaget. Skylden la de på Hamas.

– Igjen har Hamas brutt våpenhvilen, som denne gangen var forhandlet fram av Det Internasjonale Røde Kors-komiteen, uttalte talsmann for det israelske militæret, Peter Lerner, via sin Twitter-konto bare 40 minutter etter at våpenhvilen trådte i kraft.

Våpenhvilen skulle gjelde for Shejaia-nabolaget i Gaza og var tenkt å vare fra klokken 12.30 til klokken 14.30 norsk tid. Selv om den israelske hæren bekreftet våpenhvilen, uttalte Hamas at Israel ikke hadde gått med på dette. Hamas har ikke kommentert påstanden om at de brøt søndagens våpenhvile.

– Døde kropper i gatene

Angrepet søndag beskrives som det blodigste siden israelske tropper innførte en bakkeoffensiv på Gazastripen 8. juli. Sønnen til Hamas-lederen Khalil al-Hayya skal være blant de drepte.

Flere tusen mennesker flykter nå fra Shejaia-nabolaget til fots og med biler, mens kroppene til drepte personer lå igjen i nabolagets gater, skriver nyhetsbyrået Reuters.

I dag varsler Israel en videre opptrapping av bakkeoffensiven.

– Ytterligere styrker slutter seg nå til forsøket på å bekjempe terror på Gazastripen og etablere en virkelighet der israelske innbyggere kan leve i fred og sikkerhet, heter det i en kunngjøring.

I alt 13 israelske soldater er drept på Gazastripen søndag, ifølge det israelske militæret. Tapet er det høyeste Israel har lidd på én enkelt dag på en årrekke, skriver NTB.

PALESTINIANS-ISRAEL/ Palestinians sit atop a vehicle as they flee their houses during heavy Israeli shelling in the Shejaia district in northeast Gaza

Palestinere flykter fra sine hjem i Shejaia-distriktet nordøst i Gaza.

Foto: AHMED ZAKOT / Reuters

PALESTINIANS-ISRAEL/ Israeli soldiers use binoculars to watch a convoy travelling outside central Gaza Strip

Israelske soldater utenfor Gazastripen lørdag.

Foto: AMIR COHEN / Reuters

Israels forsvarssjef Benny Gantz advarer mot ytterligere tap når offensiven trappes opp.

– Det kan bli tøffe tider, sier Gantz.

I NRKs Nyhetssenter får du fortløpende nyhetsoppdateringer.

Netanyahu beklager sivile tap

Israels statsminister Benjamin Netanyahu sier til CNN søndag at de vil gjøre alt som må til for å stanse rakettangrepene fra Hamas. Han insisterer på at israelske styrker gjør alt i sin makt for å unngå at sivile rammes.

Intervjuet ble gjort kort tid etter over 60 palestinere ble drept i angrepene mot Shejaia.

– Vi prøver å treffe militære mål, men uheldigvis er det sivile ofre, det beklager vi, og vi forsøker å unngå det, sier han til CNN, rapporterer nyhetsbyrået Reuters.

Som Kerry legger han ansvaret over på Hamas, og hevder organisasjonen bruker sivile som «menneskelige skjold». På spørsmål om Israel ønsker å okkupere Gazastripen på ny, svarte Netanyahu at «ingen vil gå til overdrevne militære skritt».

– Nordmenn transporteres ut

Ifølge Aftenpostens korrespondent i Midtøsten, Kristin Solberg, skal det være minst 25 nordmenn i Gaza.

Solberg har tvitret følgende:

«Diplomater sier 25 nordmenn er på en evakueringsliste fra Gaza. Men ikke alle rakk bussen som følge av kampene».

Informasjonen er ikke bekreftet fra offisielt hold og det er usikkert hvor mange nordmenn som faktisk er i området. Utenriksdepartementet (UD) er krystallklar på at de fraråder nordmenn å reise til området, noe de har gjort i lengre tid.

– Vi er i løpende kontakt med personer med norsk tilknytning som er i Gaza. De som ønsker det, får tilbud om å være med på FN-organiserte uttransporteringer, med borgere fra mange andre land, inkludert Norge, sier pressevakt i UD Astrid Sehl til NRK.

Å sikre uttransportering betegner hun som farlig.

– Det er krevende å gjennomføre uttransporteringer slik situasjonen er nå, og risikofylt å ta seg frem til FNs møtested i Gaza.

SISTE NYTT

Siste nytt