NRK Meny
Normal

– Det verste jeg har sett

Det var et fryktelig syn som møtte NRKs reporter da han ankom krasjstedet i Ukraina. Han forteller at det fremdeles ligger lik på åstedet, tre dager etter flyet ble skutt ned.

Ukraine Plane

Ukrainske letemannskaper søker på stedet hvor restene etter det malaysiske passasjerflyet MH17 ligger.

Foto: Vadim Ghirda / Ap

Joakim Reigstad i Donetsk

NRK-reporter Joakim Reigstad i Donetsk

Foto: NRK
Reiseguide på krasjstedet

Reiseguide på krasjstedet

Foto: Joakim Reigstad / NRK
Flydel fra ulykkesstedet i Ukraina

Flydel fra ulykkesstedet i Ukraina

Foto: Joakim Reigstad / NRK
UKRAINE-CRISIS/BODIES Monitors from the OSCE inspect a refrigerator wagon, which according to employees and local residents contains bodies of passengers of the crashed Malaysia Airlines Boeing 777 plane, at a railway station in the town of Torez

Nærmere 200 lik ble flyttet fra krasjstedet til en togstasjon i Torez, femten kilometer fra MH17-vraket.

Foto: MAXIM ZMEYEV / Reuters
– Kofferter, tax-free-poser og døde mennesker lå strødd. Det er helt fryktelig. Det er det verste jeg har sett, sier Joakim Reigstad som søndag ettermiddag var på stedet hvor det malaysiske passasjerflyet krasjlandet torsdag.

Tre dager etter at MH17 ble skutt ned er fremdeles ikke de døde menneskene tatt hånd om. Dette til tross for at flere nasjonale og internasjonal nyhetsbyråer har meldt om at krasjstedet er ryddet.

Det er stor forvirring rundt hva som egentlig skjer på åstedet, dette fordi ukrainske myndigheter og de prorussiske separatistene til tider utgir motstridende informasjon.

Søndag formiddag kom det meldinger om at nærmere to hundre av de døde passasjerene ligger i et tog femten kilometer fra krasjstedet. Det var totalt 298 mennesker som mistet livet i flytragedien.

Likene ikke tatt hånd om

– Det er nærmere 30 grader her nå, liklukten brer seg over åkrene og det er naturligvis en distinkt lukt. Jeg gjorde en kjapp opptelling og kunne se syv-åtte døde mennesker på åstedet, sier Reigstad.

De prorussiske separatistene har tilsynelatende forlatt krasjstedet. Ifølge NRKs reporter er det nå hovedsakelig sivile og det som ser ut som ukrainsk letemannskap som søker på stedet.

– Det er vanskelig å si hvem som har ansvaret for krasjstedet nå, men jeg har sett flere personer i uniformer med «Ukraina» påskrevet. I tillegg er det mange sivile. Det later til at det er ukrainske myndigheter som organiserer arbeidet her, sier Reigstad.

Han forteller at søkegrupper systematisk undersøker åkrene rundt flyvraket, men at det ikke er noen som tar hånd om de gjenværende likene.

EU truer Russland

Frankrikes president François Hollande, Tysklands statsminister Angela Merkel og Storbritannias statsminister David Cameron har sagt til Russlands president Vladimir Putin at manglende innsats fra russernes side i etterforskningen av torsdagens flystyrt i Ukraina, vil bli slått ned på.

– De har blitt enige om å kreve at Putin ber separatistene gjøre all informasjon tilgjengelig for etterforskerne. Hvis Russland ikke gjør de nødvendige grepene, vil EU handle i tråd med det når utenriksrådet samles tirsdag, heter det i en uttalelse fra franske myndigheter.

Russland kan dermed vente flere sanksjoner hvis ikke de prorussiske separatistene blir mer behjelpelige. Søndag formiddag krevde separatistene en avtale om våpenhvile i bytte mot garantier om sikkerhet på krasjstedet. Det nyeste fra Kiev er imidlertid at en slik avtale er utelukket.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt