skilleHør MusikknyttskilleNotodden 2006skille_slutt
Musikk Artister 3_1_banner
Her er du: NRK.no > Musikk > Artistar Sist oppdatert 16:10
Har du tips? Send mail til musikk@nrk.no

spacer
VELG ARTIST
A B C D E F G H I J K L M N O P
Q R S T U V W X Y Z Æ Ø Å Andre

George Jones

George Jones (Foto: Rhino)
George Jones (Foto: Rhino)
Country-artist, f. 12. september 1931 i Saratoga, Texas, debuterte i 1954.

Publisert 09.03.2006 13:50. Oppdatert 09.03.2006 13:51.
Av Tom Skjeklesæther.

George Jones er sannsynligvis mest kjent i Norge for sitt samarbeid og ekteskap med countrystjernen Tammy Wynette. Eksteskapet varte bare i 5-6 år, men samarbeidet mellom de to countrylegendene strakk seg over vesentlig flere år.

George Jones ble født under fattige kår, i nærheten av byen Beaumont i Øst-Texas, ikke langt fra grensen til Louisiana. Da han var ni år gammel kjøpte faren hans første gitar og det tok ikke lang tid før faren sørget for at George spilte for tips på gata.

Allerede som 16-åring rømte han hjemmefra og begynte å synge på en lokal radiostasjon. Som 19-åring giftet han seg for første gang, men ekteskapet gikk overende i løpet av et år og Jones satset på en karriere i marinen.

50-tallet

I 1953 ble han oppdaget av en lokal plateprodusent, Pappy Daily, som kontrakterte Jones til Starday Records. Debutsingelen, «No Money In This Deal», fikk lite oppmerksomhet, men allerede med «Why, Baby, Why» sommeren 1955 fikk han sin første hit.

På denne tiden var Jones en hardcore honkytonkartist, i rett nedstigende ledd fra Hank Williams, som døde i det Jones karriere satte seg i bevegelse.

I 1956 klarte Daily å skaffe Jones en avtale med radioshowet Louisiana Hayride, der Jones stod på plakaten sammen med Elvis Presley.

I 1959 fikk Jones sin første Nummer 1-hit med «White Lightning». To år senere nådde han toppen på nytt, med det uttrykket som skulle gjøre ham til en legendarisk countrysanger, balladen «Tender Years».

60-tallet

Gjennom sekstitallet var George Jones en stødig leverandør av country-hits, med blant annet «She Thinks I Still Care», «Walk Through This World With Me» og «A Good Year For The Roses».

Samtidig utviklet Jones privatliv seg til et kaos, med store alkoholproblemer og en adferd som skulle skaffe ham tilnavnet «No-show Jones». Hans andre kone skilte seg fra ham i 1968, og samme året flyttet Jones til Nashville, der han traff Tammy Wynette, samtidas mest populære kvinnelige countryartist. Jones og Wynette giftet seg i 1969.

Sammen ble de de to største celebritetene i countryuniverset, og hits og utsolgte konserter kom på løpende bånd. I 1971 skrev Jones kontrakt med Epic.
Dermed startet et langt og fruktbart samarbeide med produsenten Billy Sherill, som resulterte i noen av countryens absolutt flotteste sanger, inkludert «The Grand Tour» og «He Stopped Loving Her Today».

70-tallet

Utover syttitallet gikk Jones alkohol og dopvaner fra ille til katastrofale, og i 1974 var ekteskapet med Wynette over. Jones ble til og med filmet av et TV-team, kjørende på en gressklipper, på vei til nærmeste bar. Kona hadde tatt fra nøklene til bilen. I lange perioder forsvant han helt, og i 1979 misset han hele 54 konserter.

Allikevel klarte han innimellom å lage interessante plater, ”Spesielt My Very Special Guests” (78), der han gjorde duetter med blant andre James Taylor, Waylon Jennings, Emmylou Harris, Tammy Wynette (!), Willie Nelson og Elvis Costello. Sistnevnte var stor Jones-fan, og gjorde en egen countryplate (”Almost Blue”) med Billy Sherill som produsent. My Very Special Guests kom i 2005 ut i en utvidet versjon i Epic/Sonys Legacy Edition-serie.

80-tallet

I 1980 kom albumet ”I Am What I Am”, Jones mest suksessfulle album (inneholdende det mange mener er tidenes beste countryinnspilling, ”He Stopped Loving Her Today”), som solgte til platinum.

På 80-tallet giftet Jones seg for fjerde gang, og gikk med på å skaffe seg behandling for avhengigheten sin. Han holdt koken på toppen av country-listene frem mot slutten av 80-tallet, da yngre artister mer og mer tok over. Han har fortsatt å gi ut plater med jevne mellomrom og holdes høyt i akt av alle som betyr noe i countrybransjen.

Frank Sinatra mente at George Jones var populærmusikkens beste sanger. Jones besøkte countryfestivalen i Stavanger på midten av 80-tallet. I 1996 slapp han sin selvbiografi; ”I Lived To Tell It All”.

Utvalgte plater:

Cup of Loneliness / The Classic Mercury Years (Mercury)
The Best of George Jones (Epic)
My Very Special Guests (Epic)
I Am What I Am (Epic)
Encore: George Jones & Tammy Wynette (Epic)

Bakgrunn: George Jones (09.03.2006)
Siste saker:
Bakgrunn: Velg i jukeboksen! (12.10.2005)
Siste saker:

Copyright NRK © 2008  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no