skilleHør MusikknyttskilleNotodden 2006skille_slutt
Musikk Artister 3_1_banner
Her er du: NRK.no > Musikk > Artistar Sist oppdatert 16:10
Har du tips? Send mail til musikk@nrk.no

spacer
VELG ARTIST
A B C D E F G H I J K L M N O P
Q R S T U V W X Y Z Æ Ø Å Andre

Weezer

Da det amerikanske poprockbandet Weezer kom på scenen i 1994, kunne man virkelig snakke om "nerdenes hevn".

Publisert 21.08.2001 11:23.
- for dette firemannsbandet, med ultranerd og geni Rivers Cuomo i spissen, var virkelig så langt unna rockestjerne-imagen man kan komme. Med studering og rollespilling ("Dungeons & dragons") som sine hovedinteresser, oste det ikke akkurat sex, dop og rock'n'roll av dem. Men, med sin intelligente, energiske og ultrafengende musikk ble de kjapt favoritter, blant publikum såvel som kritikere.

Videosuksess

Da vokalist og gitarist Cuomo, bassist Matt Sharp, trommis Patrick Wilson og gitarist Brian Bell gikk i plateselskapet Geffens studio i 1994 for å spille inn Weezers selvtitulerte debutalbum (i ettertid bare referert til som "The blue album" av fargen på omslaget), kom de også i kontakt med videoregissør Spike Jonze. Han gjorde det geniale å flette inn Weezermedlemmene inn i en episode av sekstitallskomiserien "Happy days" for deres musikkvideo "Buddy Holly".

Dette førte til en massiv suksess, og "Buddy Holly" ble gjennombruddet for Weezer; mye takket være at MTV tok dem under sine vinger. Låten ble også i flere musikkblad kåret til årets beste i 1994 og videoen har blitt kåret til tidenes beste i flere popkulturinstanser.

Nevnte Spike Jonze har også regissert videoer for Beastie Boys og Fatboy Slim, i tillegg til å stå bak den fantastiske spillefilmen "Being John Malkovich".

Eksentrisme

Etter utgivelsen av "Det blå albumet" dro Cuomo til Harvard for å studere engelsk, men han tok en pause fra studiene, og Weezer slo tilbake i 1996 med albumet "Pinkerton". Et album som Cuomo insisterte både å få produsere selv (debuten var produsert av det tidligere The Cars-medlemmet Ric Ocasek) og at rekkefølgen på albumet skulle være kronologisk etter når låtene var skrevet.

I tillegg hadde Cuomo, som var ustanselig deprimert på grunn av sin kortvoksthet, gjennomgått en komplisert hofteforlengingsoperasjon (!) og hadde humpet rundt på krykker i godt og vel et år. Kanskje ikke så rart, da, at "Pinkerton" ble et svært komplekst, sårt og ultrapersonlig album. Av mange kalt deres beste, men rent kommersielt ble det en flopp.

Stillhet og comeback

Etter dette ble det stille fra Weezer. Cuomo dro igjen tilbake til Harvard for å gjenoppta studiene, og bassist Matt Sharp forlot bandet til fordel for sitt eget band The Rentals. Mange tenkte at dette var slutten på Weezers karriere, helt til det i 2000 begynte å svirre rykter. Og javisst! I 2001 kom deres tredje album - også selvtitulert (men denne gangen grønt, og på folkemunne kalt "The green album").

Dette albumet var igjen produsert av Ric Ocasek, og tekstmessig mye mindre personlig enn Pinkerton, men like fengende og bra som vi var vant dem. En venn av bandet, Mikey Welsh, erstattet Sharp som bassist.

Lyttetips:

"Say it ain't so" (fra "The blue album", 1994)
"I just threw out the love of my dreams" (B-side fra singelen "The good life", 1997)
"Getchoo" (fra "Pinkerton", 1996)
"Photograph Fra "The green album", 2001)
"Buddy Holly" (fra "The blue album", 1994)
"Tired of sex" (fra "Pinkerton", 1996)
"Knock-down drag-out" (fra "The green album", 2001)
"Mykel & Carli" (B-side fra singelen "Undone - the sweater song", 1994)

Av Jørgen Hegstad

LENKER
Weezer Offisiell hjemmeside
Bakgrunn: Weezer (21.08.2001)
Siste saker:

Copyright NRK © 2008  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no