skilleHør MusikknyttskilleNotodden 2006skille_slutt
Musikk Artister 3_1_banner
Her er du: NRK.no > Musikk > Artistar Sist oppdatert 16:10
Har du tips? Send mail til musikk@nrk.no

spacer
VELG ARTIST
A B C D E F G H I J K L M N O P
Q R S T U V W X Y Z Æ Ø Å Andre

Ravi

Ravi (Foto: NOK Records)
Ravi (Foto: NOK Records)
Norsk pop-artist, eg. navn Ivar Christian Johansen, f. 28. april 1976. Dannet Jaga Jazzist, har senere spilt med Briskeby, Jessica Fletchers etc. Solo-debuterte i 2003.

Publisert 19.04.2004 14:24.
Av Rune Johansen.

Ivar Christian Johansen ble født 28. april 1976 og vokste opp på Presterød i Tønsberg. Ivar begynte å spille piano da han var 7 år gammel. I tillegg til 80-talls-pop hørte Ivar mye klassisk musikk i oppveksten. Hans far var pianist og sørget for mye av den musikalske tilveksten.

Jaga fra korps-miljø

I begynnelsen av tenårene trakterte han orgel i et blues-band og 15 år gammel begynte han å spille trompet i Presterød Skolekorps. Appetitten for å spille med andre viste veien til korps-miljøet.

Ivar ble kjent med Martin Horntvedt et korps senere, i Tønsberg Janitsjar. Sammen ville de lage sitt eget korps, hvilket ble til Jaga Jazzist høsten 1994. Gamle korps-venner sluttet seg til, blant andre Andreas Mjøs som tidligere hadde spilt i Ivars blues-band.

Grete Stitz

Sommeren 1996 spilte Jaga Jazzist inn platen ”Jævla Jazzist Grete Stitz”. Samme år sluttet keyboardisten og Ivar tok over tangentene. Både Ivar og Martin hadde begynt å eksperimentere med å rappe på konserter, uten at det var en viktig del av Jazzistenes virke.

I 1995 hadde Ivar tatt ex.phil. ved Universitetet i Oslo og året etter var han i militæret. I tillegg hadde han oppdrag som trompetinstruktør, gikk som avisbud og begynte å jobbe som journalist i Lokalavisen Tønsberg.

Stjerner og planeter

Ved siden av Jaga Jazzist stiftet Ivar, Martin og Lars i 1995 Planet Derrick, et band som fremdeles eksisterer i spesielle anledninger, sånn som 17. mai på Mono der de skal fullføre en 10-års-kontrakt. Ivar spilte også med Sliwo (senere Beatbandits) og ble med som musiker og skuespiller i Stella Polaris.

Teatergruppen hentet inspirasjon fra middelalderen og jødisk mystikk. Samlingen av sjonglører, dansere, skuespillere og musikere hadde forestillinger i Sverige, Litauen, Polen og Palestina, samt under Kronprinsbryllupet sommeren 2001.

dButs norske hus

Jaga Jazzist bidro på dBut sin samleplate ”Det norske hus” sammen med Sternklang, Palace of Pleasure og Perculator. Det iherdige undergrunnsselskapet ga ut ”Magazine EP” fra 10 mann sterke Jaga Jazzist året etter.

Utgivelsen ble til med studio-hjelp fra country-rockeren og lyd-mannen Martin Hagfors (Home Groan), Helge Sten (Deathprod, Motorpsycho) og Peder Kjeldsby og Sjur Miljeteig i Is It Art?.

Jaga Jazzist blandet blåser-jazz og moderne elektronikk og rytmer. EPen varte i 44 minutter og mottok sterke anmeldelser fra pressen. Blant Jaga-fansen var samtidskomponist Arne Nordheim.

Ravi blåmann

Ivar var kreditert som Ravi for første gang på den nye miksen av ”Serafin i jungelen”, som hadde vært på debuten.

Jaga Jazzist spilte mye live, og Ivar bestyrte gjøremålene med presse, booking og management.

28. februar 1998 åpnet jazzklubben Blå i Oslo. Frie musikalske holdninger i skjæringen mellom jazz og elektronikk var som skapt for Jaga Jazzist og Ivar som spilte for fullt hus åpningskvelden. Da Natt&Dag kåret Oslo-prisen for 1998, vant Blå for beste utested og Jaga Jazzist for beste liveband i konkurranse med D’Sound og Gluecifer.

Et drøyt år etter åpningen flyttet kollektivet Serafin, som besto av Blå, Jaga Jazzist, et internettfirma og kommunikasjonsbyrå og klesdesigner, inn i bygningen. Siden har Ivar hatt mange funksjoner i staben på Blå, og avtjente ferdig militærtjenesten som sivil-arbeider der.

Hit og suksess med to band

Ivar ble med Larviksgruppa Briskeby i 1999, og spilte inn debut-hit’en "Propaganda" og suksess-albumet "Jeans for Onassis".

Våren 2000 hadde Ivar vært med på innspillingen av Jaga Jazzist sitt gjennombruddsalbum "A Livingroom Hush", men han hadde sluttet da albumet kom ut i 2001. Selv om gruppas musikalske veier ikke var samstemte med Ivars, fortsatte han i kulissene et par år til.

Hyppig benyttet

Ivar forlot også Briskeby før det store gjennombruddet kom. Han var en populær musiker i undergrunnskretsene og spilte trompet og tangenter for Nancy (I Can’t Sleep EP), Salvatore (Fresh) og gjorde konserter med Beatroute og Bogus Blimp.

I et annet musikalsk landskap skrev Ivar musikken til danseforestillingen Autopsi som blant inngikk i Rikskonsertene-turne i 2003.

Perfect Pop

Sommeren 2002 ble Ivar med i The Jessicca Fletchers. Der rakk han å være med på EPen ”(Come On) It’s Only Nine”, en Norden-turne med amerikanske The Apples In Stereo, og innspillingen av debutalbumet ”What Happened To The?” før han sa takk for seg i oktober 2003.

Ivar og hans trompet var også å høre på album fra Loch Ness Mouse og The Tables, som i likhet med The Jessica Fletchers ble utgitt på Perfect Pop.

Ulph + Ravi

Ivar og Ulph fra Folk&Røvere hadde kjent hverandre en stund da de utvekslet ideer som ble til noen låter. Blant disse var den usannsynlige hit’en ”Utadæsjælåpplevelse”.

Ivars stakkato vokal delte publikum i to. Mange, deriblant Petre, syntes vokalen ble for enerverende, men det lettfattelige refrenget (Dans Dans Dans oppå bordet) gjorde melodien til en kjempe-hit i barnehager. Samtidig skaffet ord-leken også mange voksne fans og videoen snurret ofte på tv.

2x platina

Singelen solgte til dobbel platina etter å ha vært på 3. plass på VG Lista Topp 20 på sitt beste. Låta ble også nominert av Spellemann-komiteen til Årets Låt og Årets Video, men Kurt Nilsens ”She’s So High” og Kaizers Orchestras ”Evig Pint” vant.

Til Folk&Røvere-albumet ”Bagateller” bidro Ivar alias Ravi med ytterligere to låter. Ivar hadde som Ravi tidligere remikset Jaga Jazzist, det svenske dance-orkesteret Dr Bombay og de norske genreutforskerne i Cloroform.

Ravi og Løv

I april 2003 så prosjektet Ravi og DJ Løv dagens lys for første gang med singelen ”Jorboer”. DJ Løv var Anders Løvlie som tidligere hadde varmet opp og avsluttet Jaga Jazzist-konserter i sitt DJ-virke.

Låta fulgte formelen fra ”Utadæsjælåpplevelse”, men ble ikke en like stor hit. Uansett var artisten Ravi for alvor etablert gjennom sitt særpreg på utallige tv-opptredener og konserter.

Lekr butik

Tidlig i 2004 kom singelen ”Dødsøt”. Publikum var ytterligere kjent med Ravi og DJ Løv sin musikk og ”Dødsøt” klatret stødig oppover VG Lista Topp 20 og ble stadig hyppigere spilt på radio.

Debutalbumet "Lekr Butik" ble utgitt i mars til litt vekslende, men stort sett positive kritikker. Fellesdommen var underholdende, men monoton i lengden. På omslaget var tekstene skrevet på ”ravisk” – det vil si rett fram etter uttale.

LENKER
Bakgrunn: Ravi (19.04.2004)
Siste saker:
Siste saker:

Copyright NRK © 2008  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no