skilleHør MusikknyttskilleNotodden 2006skille_slutt
Musikk Artister 3_1_banner
Her er du: NRK.no > Musikk > Artistar Sist oppdatert 16:10
Har du tips? Send mail til musikk@nrk.no

spacer
VELG ARTIST
A B C D E F G H I J K L M N O P
Q R S T U V W X Y Z Æ Ø Å Andre

Robbie Williams

Britisk pop-artist, f. 13. februar 1974, solo-debuterte i 1996. Medlem i Take That. Fra Stoke.

Publisert 13.06.2001 12:38. Oppdatert 10.12.2003 14:52.
SE OGSÅ:
ALT OM:
Av Av Rune Johansen.

Robbie Williams i bilder


Robbie Williams var en av fem medlemmer i Take That. Den populære kvintetten leverte 3 album fra 1993 til 1995, og ble kjent med låter som "Everything Changes", "Relight My Fire", "Could It Be Magic" og "Back For Good".

Men Williams passet egentlig aldri inn i boybandet Take That. Robbie var rett og slett tøffere enn resten av gutta. Det var derfor ikke noen overraskelse da han var den første til å slutte i bandet sommeren 1995, for å starte sin solokarriere.

Noel Gallagher

Det skulle imidlertid ta litt tid før hans første utgivelse på egne ben ble utgitt. Robbie hang sammen med Oasis og Gallagher-brødrene i håp om å få større kredibilitet og å få en sang eller to fra Noel Gallagher. Noe han ikke fikk. Dette førte ham imidlertid inn i et miljø med mye festing, tung drikking og bruk av narkotiske stoffer. I 1996 hørte man i første rekke om Robbie Williams i The Sun og ikke NME.

En stjerne er født.

Life Thru A Lens

Hans første single – en coverversjon av George Michaels ”Freedom ’90” kom ut sommeren 1996, ble aldri noen suksess. Men hans første album ”Life Thru A Lens”, som kom i 1997, ble imidlertid en stor suksess i Storbritania. I forkant av utgivelsen hadde singlene "Old Before I Die" og "Lazy Days" surret mye på radiostasjoner rundt omkring.

Blant låtene på debutalbumet var den populære balladen "Angels" og glam-hyllesten "Let Me Entertain You". Albumet var i hovedsak skrevet av Williams selv og hans samarbeidspartner og produsent Guy Chambers. Tidligere i Take That komponerte "hjernen" Gary Barlow nesten alt, men Robbie beviste stort låtskrivertalent her. En stor entertainer med bag'en full av fengende pop hadde debutert.

Selvsikker og forførende.

I've Been Expecting You

Suksessen skulle vokse seg enda større og utover landets grenser med plata ”I've Been Expecting You” i 1998. Williams beveger seg mot klassisk britisk gentleman-look, og jobben som James Bond nevnes. Den første singelen "Millennium" bærer sågar et sample fra filmen "You Only Live Twice".

Samarbeidet med Chambers og produsent Steve Power fortsetter. Suksess-formelen fungerer perfekt på singlene "No Regrets" og "Strong". Walisiske Karl Wallingers sterkt undervurderte popband, World Party, får en av sine melodier bragt verden over; "She's The One" synger Robbie.

På toppen av sitt spill.

Sing When You're Winning

Robbie Williams lot i 2000 smokingen hvile fra millenniumsfeiringen til fordel for fotballtrøyer og heltestatus. England slo Tyskland i fotball-EM, men Romania ble for sterke for engelskmennene.

Robbie sjokkerte i videoen til "Rock DJ". Sterke scener der Robbie kler av seg hud og kjøtt ble for sterk kost for MTV, som likevel bestemte å vise den sent på kveld og natt.

Han lager Pepsi-reklame med "United" og inntektene fra singelen går til veldedighet. Disco-klassikeren "I Will Survive" blir tungt samplet på "Supreme", og Robbie synger duett med det australske disco-dropset Kylie Minogue på en annen singel, "Kids". Williams skriver også et par låter til Kylies "Light Years"-album det året.

Jazzflørter

Robbie hadde tidligere flørtet med jazz og standard-låter. I 1997 sang han Cole Porters klassiker fra 1944, "Ev'ry Time We Say Goodbye", på EMIs feiring av sine 100 år med innspilt musikk.

Når den britiske forfatteren og komponisten Noël Coward ble hyllet i 1998 sang Robbie "There Are Bad Times Just Around The Corner" fra 1951. Plateinntektene gikk til Red Hot AIDS-fondet.

I 2001 kom soundtracket til filmen om Bridget Jones' dagbok. Robbie brukte en av sine egne låter, "Not Of This Earth" og benyttet samtidig anledningen til å synge den over 60 år gamle Rodgers & Hart-melodien, "Have You Met Miss Jones?".

I løpet av sommeren kom Robbie med singelen "Eternity" som ikke er å finne på noen av hans plater. Han deltok også på hyllest-platen til den engelske rockehelten Ian Dury med "Sweet Gene Vincent" og sang en annen avdød engelsk rockehelt, Freddie Mercury, sin "We Are The Champions" med gjenlevende Queen på filmmusikken til "A Knight's Tale".

Vil gjerne bli enda større.

Swing When You're Winning

Robbie - King of Swing, var fascinert av den amerikanske 50-talls-gjengen Rat Pack med Frank Sinatra, Dean Martin og Sammy Davis Jr.

I november 2001 sang han Frank og Nancy Sinatra-klassikeren "Somethin' Stupid" i en romanseryktet duett med vakre Nicole Kidman. Med unntak av åpningskuttet som bar den passende tittelen "I Will Talk And Hollywood Will Listen" bestod "Swing When You're Winning" av standardlåter. "Mack The Knife", "Well Did You Evah", "Ain't That A Kick In The Head" og "They Can't Take That Away From Me" er alle fra sunget av Robbies helter for flerfoldige tiår siden.

Utgivelseskonserten i tradisjonsrike Royal Albert Hall ble filmet av BBC og utgitt på DVD.

Henger i et snøre.

Escapology

I 2002 har Robbie Williams fremdeles ikke vunnet verdens viktigste marked, det amerikanske, trass flere forsøk. I Europa er 28-åringen fra Stoke i England verdensdelens største superstjerne. Han besitter en platekontrakt til en verdi av en snau milliard kroner og enda et album slippes i november, "Escapology".

Mr Williams vinner de fleste konkurranser om å selge flest plater i julemåneden. Den eneste singelen "Feel" ligger også på toppen av hitlistene i Europa. Samarbeidet med låtskriver og produsent Guy Chambers nærmer seg slutten ifølge rapporter. Statusen og karrieren til Robbie Williams virker solid, men med en milliardkontrakt hengende over seg, er kanskje spørsmålet så brutalt som ekspander eller dø?

Album

Life Thru A Lens (Chrysalis - 1997)
I've Been Expecting You (Chrysalis - 1998)
Sing When You're Winning (Chrysalis - 2000)
Swing When You're Winning (Chrysalis - 2001)
Escapology (RW / Chrysalis - 2003)
Live Summer 2003 (Live) (Chrysalis - 2003)
Greatest Hits (samling) (Chrysalis - 2004)
Intensive Care (EMI - 2005)

LENKER
Robbie Williams Offisiell hjemmeside
Robbie Williams i bilder Robbie Williams i bilder
Bakgrunn: Robbie Williams (13.06.2001)
Siste saker:
Flere saker: ALT OM ROBBIE WILLIAMS

Copyright NRK © 2008  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no