skilleHør MusikknyttskilleNotodden 2006skille_slutt
Musikk Artister 3_1_banner
Her er du: NRK.no > Musikk > Artistar Sist oppdatert 16:10
Har du tips? Send mail til musikk@nrk.no

spacer
VELG ARTIST
A B C D E F G H I J K L M N O P
Q R S T U V W X Y Z Æ Ø Å Andre

Michael Jackson

Som medlem av brødregruppa Jackson 5 ble unge Michael Jackson en av de mest populære sangerne på 1970-tallet. Som voksen soloartist har ferden gått videre til superstjernestatus for ”The King of Pop”.

Publisert 19.06.2001 12:44. Oppdatert 17.01.2003 14:39.
Michael Jackson var alltid både det visuelle og det vokale midtpunktet i Jackson 5. Gruppa hadde sitt gjennombrudd i USA i 1970 på plateselskapet Tamla Motown. Da var Michael Jackson 11 år. Bandet fikk fire førsteplasser på rad med sine fire første singler.

Jackson startet også tidlig som soloartist, og hadde sin første hit med ”Got to be there” i 1971.

"Jacksons" - et av albumene Michael Jackson laget sammen med brødrene.

Oppmerksomheten dalte

Etter en meget god start, dalte oppmerksomheten omkring bandet utover 1970-tallet og gruppa byttet plateselskap til Epic. Michael Jackson la soloskarrieren på is, og som The Jacksons forsøkte gruppa å få karrieren sin på skinner igjen, ved å skrive eget materiale. Noe de til dels klarte.

Solgte mer enn tidligere

I 1979 var Michael tilbake med soloalbumet ”Off the wall”. En plate som solgte mer enn noen av de tidligere forsøkene han og brødrene hadde hatt.

"Off the wall".
Men det var med albumet ”Thriller” i 1982 at Michael Jackson virkelig skulle klatre opp på tronen av popverden, og ”Thriller” er til dags dato en av tidenes mest solgte album, og er et musikalsk fenomen – ikke bare musikalsk. Videoen til tittelmelodien er blitt kåret til tidenes beste musikkvideo, og syv av de ni kuttene på plata havnet på singellisten Top10 i USA. 30 år etter utgivelsen har salgstallene av ”Thriller” i hjemlandet passert 25 millioner, og visstnok ytterligere 20 millioner i resten av verden.

Michael Jackson hadde helt klart vokst fra sine
"Thriller".
brødre hva gjaldt suksess, men valgte å fortsatt turnere med familien, og gi ut et Jacksons-album til i 1984.

Bad

Oppfølgeren til ”Thriller” kom i 1987 med tittelen ”Bad”. En plate som har solgt i overkant av seks millioner eksemplarer i USA. ”Bare” seks av sju singler kom inn på topp ti-lista i USA, men fire av dem traff førsteplassen etter hverandre.

På slutten av 1991 kom albumet ”Dangerous”.
"Bad".
Ved midten av 1992 hadde denne plata solgt fire millioner eksemplarer i USA, og gjorde suksess med singlene "Black and White", "Remember the Time", "In the Closet", og "Jam".

Rykter

Det har gjennom nesten hele Michael Jacksons karriere sirkulert en rekke forskjellige rykter om hans person. Men hans rykte fikk ikke noen skikkelig skrape før i 1993, da han ble beskyldt for å ha forgrepet seg på en tenåringsgutt. Media gikk berserk, mens Jackson hele tiden benektet
”Invincible”.
det hele.

I 1995 ble anklagene mot Jackson droppet, etter at han og guttens familie inngikk et forlik i størrelsesorden 18-20 millioner dollar. Selv om Jacksons skyld aldri ble bevist og han selv konsekvent tilbakeviste anklagene, ble forliket av mange likevel tolket som en slags innrømmelse.

Mens det stormet som verst rundt ham, rakk han i 1994 også å gifte seg med Lisa Marie Presley. Ekteskapet ble dog kortvarig, og skilsmissen et faktum 19 måneder seinere.


I denne fasen startet han også arbeidet med dobbelalbumet ”HIStory: Past, Present and Future”; en kombinert samleplate og nytt album som kom ut i 1995.

Plata gikk rett til topps, men de nye låtene var generelt for svake for å skape en ny gedigen Jackson-suksess. Ikke ble det bedre heller av at Michael Jackson slet med helseproblemer da verdensturnéen skulle settes i gang, hvor mange også reagerte på de store selvforherligende statuene av seg selv som Jacko lot reise på mange av stedene han spilte.

Det ble mye oppstyr rundt Michael Jackson etter at han ble filmet da han holdt sitt barn ut over balkong-gelenderet i Tyskland. Foto: Olaf Selchow / Getty Images.

Gifter seg igjen

I 1996 giftet Jackson seg med sykepleier Debbie Rowe, og i løpet av de neste par årene fikk paret to barn, gutten Prince Michael Jackson Jr. og datteren Paris Michael Katherine Jackson.

Paret ble skilt i 1999, men da Michael Jackson i 2002 fikk enda et barn og morens identitet ble hemmeligholdt, pekte de fleste ryktene i retning Debbie Rowe nok en gang.

Ute av kontroll

Etter tusenårsskiftet har tendensen fra 1990-tallet dessverre blitt styrket. Musikeren Michael Jackson har kommet helt i skyggen av den bisarre personen Michael Jackson. 2001-albumet ”Invincible” gjorde ikke altfor mye vesen av seg, og blir best husket for Jacksons påfølgende angrep på sitt plateselskap.

Aller mest havnet fokus likevel på hans mange plastiske operasjoner (som aldri har vært bekreftet) og hans alt mer bisarre livsstil og oppførsel. Med opptrinnet da han holdt sin nyfødte baby utenfor balkongrekkverket i 10. etasje på et hotell i Berlin, som det siste av flere episoder som vitner om at The King of Pop dessverre har mistet kontrollen over sitt eget liv.

Av Leif Gjerstad og Av Jørn Gjersøe, NRK.no/musikk.

LENKER
Michael Jackson Offisiell hjemmeside
Bakgrunn: Michael Jackson (19.06.2001)
Siste saker:
Flere saker: ALT OM MICHAEL JACKSON

Copyright NRK © 2008  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no