skilleHør MusikknyttskilleNotodden 2006skille_slutt
Musikk Artister 3_1_banner
Her er du: NRK.no > Musikk > Artistar Sist oppdatert 16:10
Har du tips? Send mail til musikk@nrk.no

spacer
VELG ARTIST
A B C D E F G H I J K L M N O P
Q R S T U V W X Y Z Æ Ø Å Andre

Iron Maiden

Iron Maiden er, og har vært, et av de mest innflytelsesrike bandene i heavy metal-sjangeren.

Publisert 09.08.2001 12:10.

Kjent for tunge hitlåter som "Two Minutes To Midnight", "The Trooper" og “Run to the hills” har Iron Maiden for lenge siden tatt sin velfortjente plass i mange platesamlinger hos metal-fans.

Fans over hele verden

Ved siden av band som Judas Priest, Kiss og Metallica var Iron Maiden for mange det viktigste bandet på slutten av 70- og store deler av 80-tallet. Det britiske bandet har gjennom nesten hele
Bruce Dickinson.
karrieren vært store i Europa, mens de har hatt større problemer med å treffe publikum i USA. Likevel har de hatt et godt grep om store grupper av metal-fans over store deler av verden.

Som så mange andre band i denne sjangeren, fikk også Iron Maiden beskyldinger om å være satanister, på grunn av sine til tider mørke og dystre musikk og monsteret Eddie. Eddie er bandets maskot, som pryder de fleste av gruppas platecovere.

Spilletid på radio

Iron Maiden ble grunnlagt i 1976 av bassist Steve Harris, som slo seg sammen med gitarist Tony Parsons, trommis Doug Sampson og vokalist Paul
Iron Maiden-albumet "Killers".
Di’Anno. Før gruppa fikk noen platekontrakt spilte de på lokaler rundt om i England, og fikk en del spilletid på radio i London.

Parsons ble erstattet av Dennis Stratton og bandet debuterte på plate i 1980 med plata ”Iron Maiden”. Selv om plata ble spilt inn i rekordfart, ble den en hit i Storbritannia, på grunn av singelen ”Running free”.

Alkohol-problemer

På oppfølgerplata ”Killers”, som kom i 1981, anla bandet en tungere stil enn tidligere og hadde også erstattet Dennis Stratton med Adrian Smith. En annen av gruppas medlemmer måtte slutte på grunn av ukontrollert alkoholforbruk. Paul Di’Anno ble erstattet av Bruce Dickinson i 1982, før bandets store gjennombruddsplate ”Number of the beast”. Plata har satt sitt merke i rockehistorien – både for tittelmelodien ”Number of the beast” og ”Hallowed be thy name”. Den ble en kjempesuksess, og gjorde Iron Maiden til superstjerner i metal-verdenen. De forandret dermed på
Iron Maiden-albumet "Number of the beast".
svært lite til innspillingen av albumet ”Peace of Mind” som kom i 1983.

Toppen av suksess

Etter dette dro bandet ut på to lange turneer, som la grunnlaget for en ny suksessinnspilling i albumet ”Powerslave” i 1983. Resultatet av den neste omfattende turneen, som varte i 11 måneder, ble konsertplata ”Live after death”, med utgivelse i 1985. Med denne doble konsertplata hadde Iron Maiden nådd toppen av sin suksess. Mange vil hevde at de etter dette ikke ble det samme igjen.

Med plata ”Somewhere in time” fra 1986 tok bandet blant annet i bruk synth-gitarer. De fikk imidlertid meget gode kritikker for albumet ”Seventh son of a seventh son” – et konseptalbum som ble gitt ut i 1988. Med singlene "The Evil
Iron Maiden-albumet "Peace of mind".
That Men Do" og "The Clairvoyant", ble dette deres største suksess siden “Number of the beast”.

Årets verste låt

Etter nok en stor turne sluttet Adrian Smith, og bandet tok et års pause. Med Janick Gers som ny gitarist kom ”No prayer for the dying” i 1990. En plate som gav bandet et lydbilde mer likt det opprinnelige. Med singelen "Bring Your Daughter To The Slaughter" fikk bandet prisen “the Golden Raspberry Award” for årets verste låt. Melodien gikk likevel til topps på listene i Storbritannia. Plata ble en av bandets største salgssuksesser noensinne.

Iron Maiden på Rock in Rio.

Ved slutten av turneen i 1991, uttrykte Bruce Dickinson et ønske om å forlate bandet, for å konsentrere seg om et annet prosjekt han hadde grunnlagt, nemlig Skunkwords. ”Fear of the dark” ble siste innspilling med Dickinson på vokal. Plata debuterte på førsteplass i Storbritannia, og ble også en kommersiell suksess.

Dave Murray.

Konsert- og samleplater

Etter turneen som fulgte gav bandet ut to konsertplater i 1993 – ”A real live on” med nyere singler på og “A real dead one” med klassikerne. Dickinsons erstatter, Blayze Bayley, stod for vokalen på albumet ”The X Factor” fra 1995. Plata ble ingen listesuksess, men solgte allikevel godt i England. Iron Maiden avsluttet 1996 med å gi ut samleplata ”Best of the beast” – et dobbelt samlealbum.

Liten interesse for albumet ”Virtual XI” som kom i 1998, førte til at Bayley fikk sparken som vokalist, og tilbake kom de opprinnelige medlemmene Bruce Dickinson og Adrian Smith. I 1999 ble ny turne – og plata “Brave new world” kom ut året etter.

Av Jørn Gjersøe.

LENKER
Iron Maiden Offisiell hjemmeside
Bakgrunn: Iron Maiden (09.08.2001)
Siste saker:
Flere saker: ALT OM IRON MAIDEN

Copyright NRK © 2008  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no