skilleHør MusikknyttskilleNotodden 2006skille_slutt
Musikk Artister 3_1_banner
Her er du: NRK.no > Musikk > Artistar Sist oppdatert 16:10
Har du tips? Send mail til musikk@nrk.no

spacer
VELG ARTIST
A B C D E F G H I J K L M N O P
Q R S T U V W X Y Z Æ Ø Å Andre

Aerosmith

Aerosmith var et av 70-tallets mest populære tungrockband.

Publisert 08.08.2001 14:11.
Bandet satte standarden og lydbildet for den tyngre rocken og metallen for de to neste tiårene. Kvintetten fra Boston klarte å skape et uttrykk som ligger midt mellom den tradisjonelle rocken til Rolling Stones og lydbildet til glammere som New York Dolls.

Fant opp power-balladen

Aerosmith var også bandet som fant opp power-balladene med melodien ”Dream on”, og deres evne til både å lage gode ballader og tøffe rockelåter gjorde dem meget populære på 70-tallet.
Men deres popularitet sank på starten av 80-tallet, og bandet fikk problemer med overdrevet alkoholforbruk. Men Aerosmiths karriere var langt fra over. Mot slutten av 80-tallet og gjennom store deler av 90-tallet gjorde bandet en av rockehistoriens mest utrolige comeback. Gruppa gav ut en
rekke plater som etter manges mening var minst like gode som de fra det foregående tiåret.

Opprinnelig trommis

Det hele startet egentlig da den kommende vokalist Steven Tyler traff gitarist Joe Perry i en iskrembar i 1970. Tyler, som opprinnelig var trommeslager, og Perry bestemte seg for å starte en power-trio med bassist Tom Hamilton. Gruppa ekspanderte snart til en kvartett med gitarist Ray Tabano, som etter kort tid ble erstattet av Brad Whitford – tidligere Earth Inc. Da man også fikk med trommis Joey Karmer, ble Tyler vokalist på heltid. Aerosmith flyttet til Boston mot slutten av 1970.


Bygge fanskare

Etter et par år med spillejobber i Massachusetts og New York fikk gruppa platekontrakt med Columbia Records i 1972. Albumet ”Aerosmith” ble gitt ut høsten 1973, og hadde en liten hit med balladen ”Dream on”. Det neste året brukte gruppa på å bygge seg en fanskare ved å turnere USA som supportgruppe for Kinks, Mahavishnu Orchestra, Sha na na og Mott the Hoople. Dette gav dem et løft for det neste albumet, ”Get your wings”, som ble på listene i hele 86 uker til sammen.

Gjennombruddet

Aerosmiths tredje plate var ”Toys in the attic” fra 1975. Dette ble deres gjennombrudd både kunstnerisk og kommersielt. Mange kritikere stemplet musikken deres som punk, siden de verken liknet på det verdensmusikkaktige lydbildet til Led Zeppelin eller det
mystiske og mørke imaget til Black Sabbath. Aerosmith var en mer strippet og enkel rock n’ roll.

Nyutgivelse

Suksessen med ”Toys in the attic” førte til nyutgivelse av singelen ”Dream on”, som tidlig i 1976 kom inn på topp 10-lista i USA. Siste single Aerosmith gav ut fra albumet ”Toys in the attic” var ”Walk this way”, og ble en suksess. Dette var omtrent samtidig som albumet ”Rocks” kom ut i 1976. Plata klatret til tredjeplass på albumlista.

Tegn på utmattelse?

I 1977 tok Aerosmith ferie og forberedte låter til album nummer fem som kom ut seint samme år. ”Draw the line”, som plata heter, ble også populær. Men mange mente at bandet nå begynte å vise tegn på utmattelse.
Albumet “Live! Bootleg” som kom mot slutten av 1978 ble også en suksess, og klatret til 13. plass på albumlista. 1979 ble utgivelsesåret for plata ”Night in the Ruts”, fulgt av at Joe Perry forlot bandet for å starte soloprosjektet the Joe Perry Project. Plata klarte seg helt greit, men blei den dårligst selgende Aerosmith-plata til da.

Brad Whitford forlot også gruppa i 1980 for å starte the Whitford-St.Holmes Band med tidligere Ted Nugent-gitarist Derek St. Holmes. Samme året ble samlealbumet ”Aerosmith’s
greatest hits” gitt ut. Plata har solgt over seks millioner kopier.

Mindre suksess

I 1982 gav gruppa ut ”Rock in a hard place”, med noe mindre suksess enn ”Night in the Ruts”, og i 1984 var Perry og Whitford tilbake i Aerosmith. Gruppa gjorde reunion-turneen ”Back in the saddle”, hvor Steven Tyler tidlig kollapset, bare for å bevise at bandet ikke hadde kvittet seg med sine rusproblemer.

I 1985 kom den første plata med originalbesetningen siden 1979, nemlig ”Done with mirrors”. Selv om den ikke solgte så godt som den foregående, viste den et mer vitalisert band.

Avrusning

Tyler og Perry fikk seg deretter lagt inn for avrusning, og startet på et mer omfattende comeback. Dette innebar blant annet å være med i videoen til Run D.M.C. sin cover av ”Walk this way”. Låta blei en kjempehit og ble blant annet spilt mye på en ung utgave av MTV.
I 1987 kom albumet ”Permanent vacation”, som inneholder hit’ene "Dude (Looks Like a Lady)", "Rag Doll" og "Angel". Plata har solgt over 11 millioner eksemplarer.

Suksessen fortsetter

Med albumet ”Pump” fra 1989 fortsatte suksessen, og bandet hadde store hit’er med melodiene "Love in an Elevator” og "Janie's Got a Gun". Dette var også tilfelle med plata ”Get a grip” fra 1993 som inneholdt suksessmelodiene "Livin' on the Edge", "Cryin'",
og "Amazing".

Sparking av managere, krangler med plateselskaper og påstander om nye rusproblemer gjorde at albumet “Nine Lives” som kom i 1997 ikke fikk den samme suksessen.

Deres foreløpig siste studioalbum er ”Just push play” som kom ut i mars 2001.

Av Jørn Gjersøe.

LENKER
Aerosmith Offisiell hjemmeside
Aerosmith Offisiell fanklubb
Bakgrunn: Aerosmith (08.08.2001)
Siste saker:
Bakgrunn: Aerosmith (08.08.2001)
Siste saker:

Copyright NRK © 2008  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no