skilleHør MusikknyttskilleNotodden 2006skille_slutt
Musikk Artister 3_1_banner
Her er du: NRK.no > Musikk > Artistar Sist oppdatert 16:10
Har du tips? Send mail til musikk@nrk.no

spacer
VELG ARTIST
A B C D E F G H I J K L M N O P
Q R S T U V W X Y Z Æ Ø Å Andre

Metallica

Metallica:
Metallica: "Kill 'em all" (1983).
Lars Ulrich oppdaget Black Sabbath, Kiss og etterhvert også Judas Priest og Iron Maiden da han var bare barnet. Hans bestemor kjøpte et trommesett til hans 12-års fødselsdag, og lille Lars øvde flittig. Hvem vet hva han ville blitt om ikke foreldrene bestemte seg for å flytte fra Danmark til California for å oppmuntre Lars til å utvikle backhanden sin?

Publisert 01.10.2001 14:10. Oppdatert 03.12.2003 09:57.
Året etter, 17 år gammel, fløy Ulrich fra California til London for å se sitt favorittband Diamond Head. Han kom i prat med vokalist Sean Harris
Metallica: "Ride the lightning" (1984).
og bestemte seg for å starte sitt egen band da han kom hjem til Newport Beach.

Han rykket inn en annonse i en lokalavis hvor han søkte etter interesserte musikere, og i samme utgaven søkte også en ung kar ved navn James Hetfield etter det samme. De kom i kontakt, og etter at de har spilt litt sammen finner de ut at de nå trenger et bandnavn. Etter mange og dårlige forkastede forslag tar Lars navn etter en venns fanzine - Metallica.

Et særlig aktivt år

I mars 1982 får James og Lars med seg kameraten Lloyd Grant
Metallica: "Master of puppets" (1986).
på gitar og spiller inn "Hit the lights" på et 4-spors hjemmestudio. Låta blir med på "Metal Massacre I", en samleplate med lokale band. Etter å ha innviet Dave Mustaine i bandet får Metallica en jobb som oppvarmingsband på Whisky A Go Go i Los Angeles, for selve Saxon.

Til tross for at Metallicas sett stort sett består av coverlåter gjør denne konserten at publikum får øynene opp for denne unge gjengen, og i april lager de sin første offisielle fire-spors demo. Nok en gang spiller de inn låtene på sitt trofaste 4-spors og foruten en nyinnspilling av "Hit the Lights" består demoen av sangene
Metallica: "...And justice for all" (1988).
"The Mechanix" (som senere etter litt bearbeiding ble "The Four Horsemen"), "Jump in the Fire" og "Motorbreath" . Tre måneder senere spiller de inn disse på nytt, inkluderer de nye låtene "Metal Militia", "Seek and Destroy" og "Phantom Lord" og gir ut en ny demo - "No life 'till leather" - som nå er en av de høyest prisede demoer noensinne.

Utskiftninger

Vi er fremdeles i året 1982. Lars og James ser bandet Trauma på Whisky A Go Go, og får hakeslepp av bassisten - Cliff Burton. De bestemmer seg for at dette er mannen Metallica trenger på bass,
Metallica - "Metallica" - Black album (1991).
og starter et voldsomt vervekjør på Burton, som ikke er særlig interessert. Metallica har endelig sin første headliner-konsert i november 1982, og som support har de det lokale bandet Exodus - med Kirk Hammett på gitar. Senere den måneden har bassist Ron McGovney sin siste konsert med Metallica, etter at Burton har sagt ja til å bli med i bandet på en betingelse - at de flytter til San Fransisco.

I løpet av februar 1983 er flyttingen gjennomført, og Metallica spiller inn sin fjerde demo, det første Burton offisielt er med på, som består av "Whiplash" og "No Remorse". De drar på sin første østkyst-turne, og får føle
Metallica: "Load" (1996).
Dave Mustaines alkohol- og dopproblemer på kroppen. Resten av bandet bestemmer seg for å gi ham sparken, og får inn Kirk Hammett fra Exodus som ny gitarist.

Endelig - debutalbumet

Metallicas etterlengtede debutalbum "Kill'em all" kom ut på Megaforce Records i juli 1983, og allerede i desember det året begynner de å jobbe med neste plate, "Ride the lightning". De flyr over til Europa i februar 1984 hvor de turnerer med Venom - en turne som topper seg på Aardschok festivalen da 5000 elleville fans vil se Metallica.

Metallica: "Reload" (1997).
Etter turneen drar de til Danmark hvor de jobber videre med det andre albumet med produsent Flemming Rasmussen, og derfra til England hvor de etter planen skal turnere. De får imidlertid beskjed om at turneen er kansellert, men de bestemmer seg for å bli i London og heller spille noen konserter på Marquee fulgt opp med en kort turne i Nederland og Tyskland med Twisted Sister.

Tilbake i USA spiller Metallica på en showcase med Anthrax og Raven - tilstede der den kvelden var også Cliff Burnstein (Q-Prime Management) og Elektra Records' A&R sjef Michael Alago. Kort tid etter
Metallica: "S&M" (1999).
har Metallica fått både management hos Q-Prime og platekontrakt med Elektra, som bestemmer seg for å reutgi "Ride the lightning" som originalt ble gitt ut av Megaforce.

Blodslit og tragedie

Så og si hele 1985 ble brukt til livespilling, hvor Metallica spilte med band som WASP, Bon Jovi, Megadeth, Metal Church og Ratt, før de i desember gikk i studio for å spille inn "Master of puppets". Plata kom ut i mars 1986, fulgt av en stadion-turne i USA med Ozzy Osbourne og Europaturne med WASP.
På vei til spilling i København kjører turnebussen utfor veien i Sverige, og bassist Cliff Burton blir drept momentant. Resten av bandet reiste umiddelbart tilbake til USA for å vurdere hva de skulle gjøre, og etter å ha bestemt seg for å fortsette hyrte de inn Jason Newstedt som ny bassist. Det skulle ta to år før neste studioalbum "And justice for all" kom ut - i september 1988 - og i mellomtiden spilte Metallica inn 6 coverlåter som ble utgitt som EP'en "The 5.98 EP:Garage Days Re-revisited".
På dette tidspunktet var det klart at "Master of puppets" hadde solgt til platina, bare i USA var over millionen solgt.

No rest for the wicked

Mer turnering fulgte, i tillegg gjorde Metallica sin aller første musikkvideo - til låta "One". I september påbegynte de sitt neste studioalbum, og det skulle ta nesten et år før det var ferdig. De ville at plata skulle være perfekt, og remikset den tre ganger før de var fornøyde. Det skulle vise seg å få resultater - "Metallica" (også kalt "The black album") tok førsteplassen på Billboards albumliste når den kom ut i august 1991, solgte 600 000 bare den første uka og førte bandet opp i lederposisjon og gav dem en Grammy. Over 300 konserter på snaue to år, to videoutgivelser og behov for hvile gjorde at neste album, "Load", kom ut hele fem år senere etterfulgt av "Reload" i 1997. Ti år etter deres første coverutgivelse slapp de "Garage Inc.", en dobbel CD inneholdende kun coverlåter.

Forandring - fryder?

Den gamle Metallicafansen hadde vel egentlig begynt å falle fra allerede ved utgivelsen av "Metallica" i 1991, men da Metallica slo seg sammen med et helt symfoniorkester for å tolke sine gamle låter på plata "S&M" ble det nok for mye for mange. Lars Ulrich, som startet bandet, har også blitt beskyldt for å være grisk siden han stod i spissen for rettstvistene mot Napster. Jason Newstedt forlot bandet i vinter, og nå er vokalist James Hetfield lagt inn til rehabilitering. Men vi har neppe hørt det siste fra Metallica.

NB: Hør lydkutt fra alle Metallicas album på universalmusicworld.com.


Av Gro Narvestad og Jørn Gjersøe, nrk.no/musikk.

LENKER
Bakgrunn: Metallica (01.10.2001)
Siste saker:
Flere saker: ALT OM METALLICA

Copyright NRK © 2008  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no