skilleHør MusikknyttskilleNotodden 2006skille_slutt
Musikk Artister 3_1_banner
Her er du: NRK.no > Musikk > Artistar Sist oppdatert 16:10
Har du tips? Send mail til musikk@nrk.no

spacer
VELG ARTIST
A B C D E F G H I J K L M N O P
Q R S T U V W X Y Z Æ Ø Å Andre

Mark Knopfler

Mark Knopfler har ingen anelse om hvorfor platene hans selger så bra i Norge. Det forrige albumet
Mark Knopfler har ingen anelse om hvorfor platene hans selger så bra i Norge. Det forrige albumet "Sailing to Philadelphia" har solgt 160.000 eksemplarer i Norge. Nå topper han VG-lista med nye "The Ragpicker's Dream". Foto: Frederic Moger / SCANPIX.
Mark Knopfler er kjent som ”the Quiet Man 0f Rock & Roll” og har millioner av fans verden over etter over 25 år på veien med enorm suksess.

Publisert 21.10.2002 15:09.
Han ble født i Glasgow i Skottland 12. august 1949 og sju år senere flyttet familien til Newcastle i Nordøst-England.

Mark Knopfler fra en konsert i Oslo Spektrum i fjor sommer. Foto: Heiko Junge / SCANPIX.
Som gutt gikk han på Gosforth kostskole og det var i disse årene han kom i kontakt med den musikken som skulle prege ham resten av livet. Han hadde nemlig en onkel som het Kingsley, og denne onkelen var en mester på bluesmunnspill og boogiewoogiepiano.

Læretiden

I tenårene ble Mark forelsket i en kjempedyr flamingorosa Fender Stratocaster, helt lik Hank Marvins, men pengene strakk ikke til og han endte opp med en Höfner Super Solid med to mikrofoner. Denne gitaren kostet 50 pund og det var likevel mye penger den gangen.

Som mange andre gitarklimprende skolegutter på 60-tallet, gikk Mark Knopfler læretida i en rekke ukjente tenåringsband mens han hørte på mestere som Scotty Moore, Jimi Hendrix, Django Reinhardt og James Burton. I 16 års-alderen debuterte Mark på lokal-tv
Mark Knopfler er kjent som ”the Quiet Man 0f Rock & Roll”. Foto: Promo.
sammen med skolevenninnen Sue Hercombe.

På skolen hadde Mark utmerket seg i engelsk og i 1969 begynte han å studere journalistikk på Harlow Techical College. Dan ha var ferdig sikret han seg en lærlingjobb i the Yourkshire Evening Post i Leeds. Han tok samtidig hovedfag i engelsk på universitetet i Leeds. Det var under oppholdet i Leeds at han møtte mannen som skulle få en avgjørende betydning for hans musikerkarriere. Ved en merkelig tilfeldighet het redaktøren hans Stephen Phillips og hans nye gitarkamerat hadde sammen navn. Nemlig bluesgitaristen og kunstmaleren Steve Phillips. Gitaristen Steve Phillips minnes med glede da Mark presenterte redaktøren…Steve Phillips….
Mark Knopfler var gjest i NRKs studio under opptak av Tore på Sporet. Foto: NRK.
Meet Steve Phillips.

Avgjørende betydning

Steve og Mark hadde mye til felles musikalsk, og på dagtid fortsatte Mark som reporter mens Steve Phillips restaurerte malerier på et museum. Om kvelden og natta spilte de blues på forskjellige klubber i Leeds. De kalte seg the Duolian String Pickers. Selv sier Steve Phillips tørt at unge Knopfler var en BB King på sin måte.

Steve Phillips hadde i denne perioden en avgjørende betydning for Knopflers utvikling som musiker. Han sørget også for at unge Knopfler kom i kontakt med Lonnie Johnsons country bluesgitar, en teknikk som var meget krevende og bare få greide å tilegne seg. Mark Knopfler greide det.

Da Knopfler gjorde seg ferdig på universitetet i Leeds i 1973, bestemte han seg for å prøve lykken i London. Han fikk jobb i et bluesband som het Brewers Drop. Samtidig jobbet han som foreleser ved Loughton College i Essex. Ennå var han ikke klar for Dire Straits, men forløperen var der allerede, nemlig the Café Racers der han spilte sammen med Dave Edmunds.

Dire Straits ser dagens lys

Mark og Dave Edmunds delte leilighet i Sørøst-London sammen med en Leicester-bassist ved navn John Illsley. En kveld var bassisten i Café Races syk og John steppet inn. Det var begynnelsen på et langt musikalsk samarbeid. Nå var de på jakt etter en helt spesiell trommeslager og fant fram til Pick Withers. Etter hvert så det legendariske bandet Dire Straits dagens lys.

Den 27. juli i 1977 spilte Dire Straits inn de nå så berømte demotapene med fem låter, ”Wild West End”, ”Sultans of Swing”, ”Down to the Waterline”, ”Sacred Loving” og ”Water of Love”. Noen måneder senere spilte de inn ”Southbound Again”, ”In the Gallery” og ”Six Blade Knife” for BBC Radio London og i november 1977 kom ”Setting me Up”, ”Eastbound Train” og ”Real Girl”. Mange av disse låtene gjenspeilte Marks opplevelser i Newcastle, Leeds og London.

Demotapene ble sendt til BBC Radio Londons berømte DJ Charlie Gillett. Han kjørte dem på lufta og kontaktet sjefene i forskjellige plateselskaper med følgende råd: Skriv kontrakt med dette bandet!

"Verdens beste band"

Det ble Phonograms platemerke Vertigo som gikk av med seieren samtidig som Mark fikk en kontrakt med musikkforleggeren Rondor Music. Dire Straits ble snart hyrt som oppvarmere for Talking Heads på en Europa-turné og honoraret var 50 pund kvelden.

Innen midten av 80-tallet hadde Dire Straits gitt ut ”Brothers in Arms”, et av musikkhistoriens mestselgende albums noen sinne. De ble kalt et av verdens beste band og alt stemte.

Musikerne ble skiftet ut mer enn en gang. David sluttet. Hal Lindes, gitar og Alan Clark, keyboards, kom til. Så begynte Tommy Mandel på Keyboard og Guy Fletcher, også Keyboard. Fletcher ble senere en av Marks viktigste kompanjonger.

I 1991 og 1992 gjennomførte Dire Straits sin legendariske "On Every Street"-turne med Mark, John, Alan, Guy og Chris foruten Phil Palmer på gitar, Paul Frankling, på pedalsteel og perkusjonistene Danny Cummings og Chris Whitten. Også Ray Bitta på piano og Joop de Korte på trommer bidro i denne perioden.

Solokarriere

På den tiden følge Mark Knopfler et sterkt behov for å finne tilbake til røttene igjen og han ringte opp sin gamle kumpan Steve Phillips som igjen fikk med Brendan Croker. De begynte rett og slett å spille på en pub i Hunslet i Leeds som het the Grove. Dette ble forløperen til the Notting Hillbillies og platina-albumet ”Missing…Presumed Having a Good Time”. I 1990 møtte Mark gitarlegenden Chet Atkins og de ga ut albumet ”Neck and Neck”, nok en megasuksess.

I 1996 begynte Mark Knopfler in solokarriere med albumet ”Golden Heart”. Han hadde også begynt å skrive filmmusikk, foruten å produsere for Tina Turner. På filmsida kom musikken til ”Local Hero” i 1983 fulgt av ”Call and the Comfort” og ”Joy”. Så fulgte “The pricess Bride” og “Last Exit to Brooklyn”. Mer filmmusikk fra Knopflers hånd: ”Metroland” og ”Wag the Dog”.

Marks andre soloalbum ”Sailing to Philadelphia” kom i 2000 og soundtrack-albumet fra filmen ”A Shot at Glory” i oktober 2001. I 2002 kom så hans meget kritikerroste ”the Ragpicker`s Dream”.

Mark Knopfler har så langt solgt 110 millioner plater, singler ikke medregnet. Han har jobbet med artister som Bob Dylan, Van Morrison, Randy Newman, Buddy Guy, Tina Turner, Phil Lynott, Willy DeVille, Eric Clapton, Waylon Jennings, Chet Atkins, Phil Everly, Vince Gill, Paul Franklin, Katie and Anna McGarrigle, Paul Brady, The Chieftains, Ben E. King, Sting, Steely Dan, Emmylou Harris og så videre og så videre.

Han har vært med på et utall veldedighetsprosjekt og i 1993 ble han kreert til æresdoktor ved Newcastle-universitetet, noe han er meget stolt av.

Mark Knopfler er gift for tredje gang med skuespilleren og forfatteren Kitty Aldridge og har datteren Isabella (4) med henne. Fra tidligere har han tvillingsønnene Benji og Joseph, som ble født i 1987.

Av Geir Hovig og Jørn Gjersøe, nrk.no/musikk.

LENKER
Bakgrunn: Mark Knopfler (21.10.2002)
Siste saker:
Flere saker: ALT OM MARK KNOPFLER

Copyright NRK © 2008  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no